Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ara Güler’den eski İstanbul anıları

Anadolu’dan İstanbul’a göçün başlangıcı (1958 Ara Güler) -G.Uras Koleksiyonu-

Ara Güler’in “Eski İstanbul Anıları”, Denizler Kitabevi tarafından yayımlandı.
Beyoğlu’nda 1993’ten bu yana faaliyetini sürdüren Denizler Kitabevi, yayıncılık yapıyor. Nadir kitaplar, eski haritalar ve diğer kıymetli antik eserler konusunda da geniş koleksiyona sahip...
Galatasaray’dan Tünel’e yürürken, Denizler Kitabevi’ne uğramadan edemem. Yeni yayınlarının sayfalarını karıştırırım, beğendiklerimi satın alırım.
Geçen hafta sonu yeni yayınların bulunduğu masada sergilenen, Ara Güler’in yeni kitabı dikkatimi çekti. Sayfaları çevirdikçe hayran oldum.Kitapta 1950-1990 yılları arasında İstanbul’daki yaşamı sergileyen insan odaklı fotoğraflar yer alıyor.

İstanbul hızla değişiyor
Fotoğraflar, İstanbul’daki yaşamda hızlı değişimi belgeliyor.
Denizler Kitabevi, daha önce 1993 yılında Dünya Kitap tarafından küçük boy bastırılan “Eski İstanbul Anıları”nı Masa Üstü-Büyük Boy olarak bastırmış. Kâğıt kaliteli, baskı kaliteli. Fotoğraflar etkileyici.
Ara Güler, “Çağ değişti, yaşam değişti... Değişecekti, değişmeliydi de ve öyle oldu. Elbette benim kuşağım ve benden önceki kuşaklar bir daha erguvanlarla sarılı bir bahçe kapısının önünden geçemeyecekler. Yağmur yağınca kayganlaşan Arnavut kaldırımlı bir Boğaziçi sokağından inemeyecekler” diyor.

Usta 87 yaşında
Ara Güler 1928’de Beyoğlu, İstanbul’da doğdu. 1951 yılında Ermeni Lisesi’nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul’un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi aldı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayımlandı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam etti. Bütün bunlardan sonra fotoğrafçı ve gazeteci olmaya karar verdi.
1961’e kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961’de İngiltere’de yayımlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye’den tek üyesi oldu. ABD’de, Almanya’da, Paris’te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.
16 Ağustos’ta dostları Ara Güler’in 87’nci doğum gününü kutladı. Denizler Kitabevi’nin “Eski İstanbul Anıları” yayını, Güler’e bir doğum günü hediyesi oldu.