Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bugün, Anneler Günü.
Günümüzde yılın belli günlerindeki ‘Anneler Günü’ kutlamaları, Amerikalı bir kadının ölen annesi için anma toplantıları düzenlemesiyle başladı. 1914 yılında ABD Kongresi’nin kararı ile Anneler Günü ülke genelinde kutlanır oldu.
Ne var ki, Anneler Günü’nün binlerce yıllık bir geçmişi var. Anneler Günü kutlamaları mitolojik ve dini inanışlara dayanır.
Anneler Günü geleneği, Antik Çağda, Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna düzenlenen ilkbahar festivali kutlamalarıyla ortaya çıkmıştı. Antik Romalılar İsa’nın doğumundan 250 yıl önceleri ana tanrıça Kibele onuruna ilkbahar şenlikleri düzenliyorlardı.
Kibele veya Kybele (Magna Mater) tanrıların anasıdır, Anadolu kökenli bir ana tanrıçadır. ‘Ana Tanrıça’ inancı, farklı dönemlerde ve medeniyetlerde farklı isimlerle var olmuştur. Yunan medeniyetinde Rhea [1] Roma dönemi Mısır kültüründe İsis daha sonraları Efes Artemis’i (İyon Kibelesi) [2] geçmişin ana tanrıçalarıdır.
Tanrıçaların vatanı

Anneler Günü

Anadolu’da yapılan kazılar, ana tanrıça figürünün MÖ 6500 - 7000’lere kadar dayandığını ortaya çıkartmıştır.
Ana Tanrıça, üremeyi, dişiliği, hayatın sürmesini ve dolayısıyla bereketi simgeler.
Türkiye’de Anneler Günü kutlamaları 1955’ten sonra başladı.
Ülkemizde 22 milyon hane var. Bu hanelerin yüzde 70’inde çocuklu çiftler ile 3 kuşağın birarada oturduğu aileler yaşıyor.
Birlikte yaşayalım, ayrı yaşayalım, hayatta olsunlar, olmasınlar hepimizin bir annesi var. Annelerimiz bizi dünyaya getirdi, büyüttü, yetiştirdi.
Sadece Anneler Günü’nde değil, yaşamımız boyunca annelerimizin önemini değerini unutmamamız gerekiyor.
Anneler Günü, hayattaki annelerimizi sevindirmemize, ölenleri hatırlamamıza imkan veriyor.
Tüm anneleri, anne olsunlar, olmasınlar, tüm kadınları kutlarım. Saygılar sunarım.