Ekonominin yavaşlama-sına rağmen, istihdamda artış var.
Nisandan mayısa bir ayda çalışan sayısı 434 bin arttı. 2014 Mayıs’ından bu mayısa 12 ayda çalışan sayısında artış 534 bin oldu.
Ne var ki çalışmaya hazır nüfus, iş bulduğunda çalışmak isteyen nüfus o kadar hızlı artıyor ki tamamına iş imkânı yaratılamıyor.
Son bir ayda çalışmaya hazır nüfus 402 bin arttı. Bir ayda çalışmaya hazır nüfus artışından çok kadın ve erkeğe 434 bin kişiye iş imkânı yaratıldı.
Bir ayda yaratılan 434 bin yeni iş imkânının 263 bini tarım sektöründe, 76 bini sanayide, 30 bini inşaatta, 64 bini hizmetler kesiminde yaratılan iş imkânı. Tarım dışı kesimde yaratılan işlerin toplama oranı yüzde 40 dolayında.
Son bir ayda ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayısında 194 bin artış oldu.
İşgücü 772 bin arttı
2014 Mayıs ayından bu yılın mayıs ayına 772 bin kadın ve erkek çalışmaya hazır nüfusa eklendi.
Bunların 534 binine iş bulundu. Yeni iş imkânlarının tamamına yakını tarım dışı işlerde.
İş arayanlara eklenen 772 bin kadın ve erkeğin tamamına iş bulunamayınca, 238 bini işsizler ordusuna eklendi.
Bardağın dolu tarafına bakarsak, ekonomideki yavaşlamaya rağmen son bir yılda 534 bin kişiye, yarım milyon kadın ve erkeğe iş imkânının yaratılmasının çok çok önemli bir gelişme olduğunu kabul etmemiz gerekir.
Ne var ki bir yılda çalışmaya hazır nüfus o kadar artıyor ki yarım milyon insana iş imkânı yaratılsa da 238 bini işsizler ordusuna ekleniyor.
İşsizlik % 9 - 10’a oturdu
İşsizlik oranı geçen yıl mayıs ayında yüzde 10.7 iken, bu yılın mayıs ayında yüzde 11.4’e yükseldi. Bir ayda çalışmaya hazır nüfustaki hızlı artış nedeniyle, işsizlik nisan ayına göre de yüksek oranda.
Mayıstan bir önceki ay işsizlik oranı yüzde 9.8 idi.
Görülüyor ki yeni iş imkânlarının yaratılmasına rağmen, çalışmaya hazır olanlarının sayısının hızla artması nedeniyle işsizlik oranı yüzde 9-10 arasında gezinmeye devam ediyor.
İstihdam konusundaki en olumsuz gelişme genç işsizlik oranının geçen yıla göre yükselmesi, yüzde 15.8’den yüzde 17.0’ye tırmanması.
İşsizliğin ilacı büyümedir. Yatırım ve üretim artışı işsizliğin azalmasına imkân verir. Ekonominin yavaşlaması, durgunluk ise işsizlik sorununun önemini artırır.
Açıklama: Dün, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Cemil Ertem’in “Türk Lirası’nın dolar karşısında 3.0 TL seviyesinin “rekabetçi” bir seviye olduğu hakkındaki açıklamasına değinmiş ve de “Başdanışman’ın açıklamaları, Cumhurbaşkanı’nın dolar fiyatındaki değişimi nasıl değerlendirdiği konusunda fikir vermesi bakımından önemlidir” demiştim.
Cemil Ertem telefonla aradı. “Cumhurbaşkanı, üretim odaklı bir ekonomiyi savunuyor. Bu ana hedef dışında ekonominin değişkenleri konusunun uzmanlarca değerlendirmesini istiyor” dedi.