Beş yıldır Irak ve Suriye’den gelen sığınmacılara yardım etmeye çalışıyoruz. Türkiye’deki sığınmacı sayısı 2 milyonu aştı. Hükümetin açıklamalarına göre sığınmacılara kendi imkanlarımıza yaptığımız harcamalar 8 milyar dolara yaklaştı. Bugüne kadar olan bitene ilgisiz kalan Avrupa, tüm Avrupa ülkelerindeki sığınmacı sayısı 120 bini bulunca sığınmacı sorununun ne olduğunu anlamaya başladı.
Toplanıyorlar, toplanıyorlar 120 bin sığınmacıyı Avrupa ülkeleri arasında nasıl dağıtacaklarını tartışıyorlar. Tüm AB ülkelerinin derdi 120 bin sığınmacı. Düşünün, biz gelen 2 milyon sığınmacıya bakıyoruz. Besliyoruz, yaşatıyoruz.
‘Bize yollamayın’ desteği
Sığınmacı krizi gündemiyle toplanan AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye yardım kararı çıktı. Olağanüstü zirvede liderler, (kendi ifadeleri ile) 1.8 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’ye 1 milyar euro verilmesi konusunda anlaştı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da, sığınmacı krizinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 5 Ekim’de Brüksel’e yapacağı resmi ziyaret sırasında AB liderleri ile akşam yemeğinde görüşüleceğini söyledi. AB’ye daha önceleri Afrika ülkelerinden sığınmacı geliyordu. Suriyeli sayısı artarken Afrika’dan gelen sığınmacı sayısında da artış oldu.
Suriyeli sığınmacıların hemen hepsi Türkiye üzerinden AB ülkelerine ulaşmaya çalışıyorlar. AB’nin Türkiye’ye 1 milyar euro’luk destek kararının gerisinde, Türkiye’nin sığınmacıları kendi ülkesinde barındırması ve beslemesi bekleyişi var.
Türkiye kara ve denizyolu ile Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan sığınmacıları engellemese, Avrupa ne yapacağını şaşıracak. Avrupa’ya ulaşmak isteyen sığınmacıların Edirne’de yollarının kesilmesi, Türk Hükümeti’nin AB ülkelerine yaptığı önemli bir yardımdır.
Edirne’de öncü sığınmacıların yolu kesilmese idi, sığınmacılar akın akın, Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarını, oradan da Avrupa’nın göbeğini zorlayacaklardı.
‘İhtiyaç tutarı’ 5.5 milyar $
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (BMMYK) yapılan açıklamada, Suriyeli sığınmacı sayısının 4 milyonu aştığı, beş yıldır devam eden Suriye’deki krizin dünyadaki en büyük sığınmacı krizi olduğu belirtildi. Açıklamada, “Türkiye’ye ulaşan yeni sığınmacılar dahil komşu ülkelerdeki Suriyeli sığınmacı sayısı 4 milyon 13 bine ulaştı” denildi.
7.6 milyar $ harcadık
Suriye’de ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının ise en az 7.6 milyon kişi.
Türkiye’nin dünyanın en fazla sığınmacı ağırlayan ülkesi olduğu ve Suriyeli sığınmacıların yüzde 45’inin Türkiye’de yaşadığı belirtiliyor. Yapılan açıklamaya göre Suriyelilere insani yardım için bu yıl 5.5 milyar dolara ihtiyaç var,
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Milliyet Ekonomi’de yayınlanan açıklamasına göre Suriyeli sığınmacılar için harcanan para 7.6 milyar dolara ulaştı. Bu miktarın sadece 418 milyon dolarının uluslararası yardım kuruluşları, zengin dost ve müttefik ülkelerden geldi.
Gıda yardımları
20 Nisan 2015 Tarihinde BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark ve beraberindeki heyet ile bir araya gelen önceki hükümetin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye ve Irak’tan Türkiye’ye sığınanların 2 milyon civarında olduğunu belirterek “Türkiye, bugüne kadar 5.6 milyar dolar bu konuda harcama gerçekleştirdi ama uluslararası alandan yeterince destek göremedi” demişti..
Suriyelilere yapılan yardımları barınma, gıda, eğitim, sağlık (ilaç ve malzeme), güvenlik yardımlarından oluşuyor.
Kampta kalan Suriyelilere AFAD kartı veriliyor. Kişi başına 80 liralık yükleme yapılan katlarla kamp içindeki marketlerden gıda ve temel ihtiyaç alışverişi yapılabiliyor.
Göçmen akını beş misli arttıUzun yıllar Birleşmiş Milletler (BM) ile AB kuruluşlarında çalışan, eski DPT uzmanı, Dr. Tunay Akoğlu, sığınmacı sorununun AB ülkelerini nasıl karıştırdığını şöyle anlatıyor:
AB son haftalarda diğer sorunları unuttu, sadece mülteci ve göçmen krizi ile boğuşuyor. Bu krizin kaynağında sadece Suriye’de yaşanan iç savaş, Irak’ta, Afganistan’ta ve diğer yerlerde süre gelen politik ve terör durumu yer almıyor. Kuzey Afrika ile Sub-Sahara (Sahara Altı) bölgesinden Avrupa’ya çok sayıda sığınmacı geliyor..
Tüm yaz ayları boyunca Suriye’den kaynaklanan mülteci ve göçmen akınları Türkiye üzerinden ve Balkanlardan Orta Avrupa’ya yönelmekte devam etti. Afrika kaynaklı akın ise Libya sahillerinden İtalya’ya ve Malta’ya yön tutmakta.
Göçmen sayısı 4-5 misli arttı
Bütün bu akınlar, içinde bulunduğumuz yılda daha önceki yıllara göre 4-5 misli. Gerçekten de bu yılın ilk sekiz ayında 350 bin mülteci ve göçmen - İtalya (115-150 bin), İspanya (2 bin) , Yunanistan (230 bin) - Güney Avrupa’ya girmiş durumda.
Libya’dan Avrupa’ya deniz yolu ile gelenler aynı dönemde en çok şu ülkelerden kaynaklanıyor: Eritre 24 bin , Nijerya 11 bin ve Sub Sahara Altı 10 bin. Doğu Akdeniz’deki sayı 120 bin kadar; Suriyeli 80 bin, Afgan 33 bin ve Pakistanlı 7 bin. Balkanlarda göç edenler ise Suriyeli 29 bin , Afgan 30 bin ve Kosovolu 23 bin. Önümüzdeki dönemlerde 1 milyon kişinin AB‘ye göçmen veya mülteci olarak akması bekleniyor. Uluslararası kurallara göre gerçek anlamı ile mülteci olanlara sığınma hakkı verilmesi gerekiyor.