Ameliyat ve hastane günleri sonrası yazılara “dünya süper büyüğünün başına bir kadının geçmesi olasılığıyla” başlayayım.
Beyaz Saray’a topuk seslerini dinlemekte olduğumuz Kamala Harris’in ömür boyu yoldaşı olduğu “Alpha Kappa Alpha” Siyah Kız Kardeşler adlı üniversite örgütü CNN’e göre Kamala’nın “gizli silahı.”
Onun erken lansmanını desteklemek için en iyi konumda olan başka bir ağ olamaz…
CNN anketine göre Demokrat Parti’nin hala en geniş seçmen tabanı siyah kadınlar.
Kamala Harris de işte yıllardır siyaset yapan, önemli konumlara gelmiş bulunan bu güçlü damar sistemiyle dayanışma içinde.
………………….
Kamala Harris’in okuduğu Washington’daki Howard Üniversitesi’nde siyahi genç kızlardan 9’u tarafından 1908’de kuruldu. Yola “tüm insanlığa hizmette en üstün olmak” inancıyla çıktılar.
Siyah kız kardeşlik misyonu Amerika ve birkaç kıtadaki üniversite kampüslerinde 300 bin üyeye genişledi. Her biri hedeflerine “tüm insanlığa hizmette en üstün olmak” tutkusunu koydular, yaşamlarını adadılar. Şimdi içlerinden biri Başkanlık için yarışıyor.
………………
Kamala, öğrenci derneği seçimlerini kazanarak siyasete bu üniversitede başlamıştı.
Aktivistti, katı eylemciydi, siyaseti seviyordu. Bunun yanı sıra iki özelliği vardı.
“Yoğun ders çalışmak” ve “mizah.”
Yüksek baskı altındayken bile mizah üretmenin bir yolunu bulurdu.
ADALETE ADANMAK
Kamala Harris için “yeterince karizmatik değil” gibi eleştirel yorumlar yapılıyor.
Yanlış algılanmasın. Doğrusu… Onda “21. yüzyılda pirim yapan popülist
lider karizmasının olmadığıdır…”
Yoksa…
Amerika gibi bir ülkede çekicilik sağlayan kökenlerden gelen Kamala iletişim kurmakta hiç zorluk çekmemiştir.
Babası Stanford Üniversitesi’nden emekli Jamaika göçmeni ünlü bir siyah ekonomi profesörüdür. “Marksist” bir akademisyen olarak kabul edildiği için kadro almakta zorlanmıştı. Yine de Stanford’un ekonomi kürsü sahibi olan ilk siyahi akademisyendi.
Siyahi baba ile Hindistan’dan göç eden Hintli annesi Shyamala Gopalan’nın yolları Berkeley Üniversitesi’nde kesişti.
Evlendiler. Önce Kamala doğdu, iki yıl sonra kardeşi Maya. Başlarda mutluydular, ancak Kamala 8 yaşındayken boşandılar.
Kamala ve Maya’yı bilim insanı olan annesi büyüttü.
……………………..
Kamala Siyasal Bilgileri Fakültesinden sonra California’da Hukuk okudu. Bölge savcılığıda profesyonel yaşama başladı.
Anılarında şöyle yazıyor…
“Amerika’nın, savcının gücünü adaletsizlik aracı olarak kullanmasıyla ilgili derin ve karanlık bir geçmişi var. Ancak sistemde yanlış olan şeyin değişmez olması gerekmediğini de biliyordum.
Ve bunu değiştirmenin bir parçası olmak istedim.”
KİLOMETRE TAŞLARI
Harris 2011 yılında California Başsavcılığına seçilen ilk siyahi Amerikalı, ilk kadın ve ilk Asyalı Amerikalı oldu.
Ya siyaset?
İki görüş var.
Birincisi…
Başsavcılık yaptığı dönemde Biden’in en büyük oğlu ve aynı zamanda Delaware Başsavcılığı görevini de yürüten Beau ile tanışmış ve yakın arkadaş olmuştu.
Demokrat Parti koridorlarında yolunun açılması için bu bir şans olabilir.
Eyalet Meclisi Sözcüsü (eski Belediye Başkanı) kendisinden 30 yaş büyük Demokrat Willie Brown ile yaşadığı beraberlik de Demokrat Parti’de kariyer basamakları için etkili bir ilişkiydi.
Ancak…
Genel kanıya göre daha Üniversite öğrenciliği yıllarında Demokrat Parti’ye yakındı, siyasette bilinçli ve hedefli.
BİDEN’E KARŞI
Dünya onu Biden tarafından Başkan Yardımcısı adayı gösterildiğinde tanıdı. Oysa Biden’e karşı bazı siyasi çıkışlarıyla da dikkati çekmişti.
Örneğin…
Genç senatörlük yıllarında Biden’in “ırkçı senatörlerle” bazı çalışmalarını eleştirmişti. Biden’in gene genç politikacılık yıllarında öğrenci otobüslerindeki -eski- “renk ayrımı tavrını” da açıkça dile getirmekten çekinmemişti.
ZİRVEDE İLK SİYAH KADIN
Bunun gibi bazı karşı çıkışlarına rağmen Biden gene de onu 2020’de Başkan Yardımcısı adayı ilan etti. Kamala’nın güçlü kişiliğine ve entelektüel yapısına güvendi.
“Bu savaşçı kadının ona ortak hedeflerini sağlayabileceğine” güvendi.
Örneğin kürtaj… Kamala Harris üniversite yıllarından itibaren kadının üreme özgürlüğü konusunda hiç sapma yapmadı, hiç ödün vermedi.
Ve… Mücadelenin önünde yer aldı. İklim değişikliği de öyle.
“Yenilebilir enerji” ve “elektrikli araçlar” için yüz milyarlarca dolarlık katkıyı da kapsayan Biden yönetimi çabalarının başındaydı. “Başkan Biden ve ben Amerika tarihinin en büyük iklim yatırımını yaptık” diyor.
Kamala Sanatoya; “Çevre kurallarını ve yasalarını düşük gelirli grupları nasıl etkilediklerine göre değerlendirecek bir yasa teklifi” de sundu. Teklif bağımsız bir İklim ve Çevresel Adalet Hesap Verilebilirliği Ofisi kurulmasını öngörüyordu.
Bir örnek daha…
Biden, Harris’i oy kullanma güvenliğini tam sağlamak üzere hukuk düzenlemesi yapmakla görevlendirdi. Orta ve düşük gelirli ailelere 6 bin dolara kadar vergi indirimi sağlayacak bir yasa teklifi sundu.
…………………
Ne var ki, bu girişimlerinden çoğu Trump’ın Cumhuriyetçilerine takıldı.
…………………
Yazıyı Kamala Harris’in Başkan seçilmesi halinde Gazze konusunda İsrail için “zor başkan olacağını” belirterek noktalayayım. Netanyahu ile görüşmesinin ardından söylediği “Gazze’ye gözlerimizi kapatamayız. Acılara karşı duyarsızlaşmamıza izin veremeyiz ve sessiz kalmayacağım” sözünü, Netanyahu bir kenara yazmış olmalı.