İsveç’te Türk Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakılması eylemi sonrasında Ankara tarafından askıya alınan üçlü güvenlik mekanizması, dün yeniden toplandı...
İsveç’in başkenti Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde Kur’an-ı Kerim yakılmasının ardından Ankara tarafından askıya alınan Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü güvenlik istişare mekanizmasının yeni toplantısı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İsveç Başbakan’ı Ulf Kristersson’un girişimiyle dün yapıldı. Toplantı, Stoltenberg’in yaklaşık 3 hafta önce Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşme ışığında gerçekleştirildi.
Türkiye adına görüşmelere geniş bir heyetle katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, görüşmelerin olumlu bir havada gerçekleştiğini açıkladı. İsveç ile Finlandiya tarafından atılan bazı adımların memnuniyet verici olduğunu açıklayan Kalın, iki ülkenin NATO üyeliğinde yaşanan gecikmenin Türkiye’den kaynaklanmadığını da hatırlattı.
‘Bir vade yok’
İsveç’in terörle mücadele yasasının ilk bölümünün 1 Ocak’ta, diğer bölümünün de 1 Haziran’da yürürlüğe gireceğine dikkat çeken Kalın, yasanın nasıl uygulanacağının önemli olduğuna da işaret etti. Türkiye’nin NATO’nun genişleme sürecine karşı olmadığını tekrarlayan Büyükelçi Kalın, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik süreçlerinin bu iki ülkenin elinde olduğunu söyledi. Türkiye’ye karşı eylemde bulunan PKK, PYD gibi terör örgütleriyle İsveç ve Finlandiya’nın ne denli etkin şekilde mücadele edeceğinin önemli olduğuna vurgu yapan Kalın, Madrid Zirvesi’nde sağlanan mutabakata yönelik sağlanan ilerlemeleri inkar etmedi. Madrid ruhuna uygun davranılmasının önemine değinen Kalın, Türkiye’nin önünde zaman kısıtlaması ya da bir vadenin bulunmadığını da belirtti.
Türkiye’nin NATO’nun genişleme politikasını desteklediğini hatırlatan Kalın, müttefiklerin Türkiye’nin güvenlik kaygılarını mutlaka değerlendirmeleri gerektiğini kaydetti. İsveç’le Finlandiya’nın NATO’ya tek tek mi yoksa aynı anda mı üye olacakları konusundaki bir soruyu yanıtlayan Kalın, “Bu konuda farklı senaryolar var. Önümüzdeki günlerde bu opsiyonları değerlendireceğiz Farklı alternatifler dile getiriliyor” dedi.
Temmuz’a yetişir mi?
Büyükelçi Kalın toplantıya kapsamlı bir heyetle katıldı. Nitekim Dışişleri Bakan yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın yanı sıra toplantıda Adalet, İçişleri ve Milli Savunma bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan yetkililer de hazır bulundu. Üçlü mekanizmanın yakın zamanda yeniden bir araya geleceğini söyleyen Kalın, zaman ve yapılacak yer konusunda henüz karar alınmadığı ancak kısa sürede açıklık kazanacağını ifade etti.
Kuşkusuz en önemli soru, iki ülkenin üyelik senetlerinin onay sürecinin Temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne yetişip yetişmeyeceği... Zira halen NATO’ya davetli statüsünde bulunan iki ülkenin, Temmuz’daki NATO Zirvesi’ne tam üye sıfatıyla katılması arzulanıyor. Finlandiya kamuoyunda İsveç’i beklemeden bir an önce NATO’ya üye olma arzusu dile getirilirken, İsveç kamuoyunda NATO üyeliği aleyhine düşüncelerin arttığı görülüyor.