Ukrayna ile Rusya arasındaki askeri gerilim kritik bir sürece girerken, NATO, her tür ihtimale yönelik hazırlıklarını sürdürüyor, Moskova yönetiminin, diplomasinin devam etmesi gerektiği yönündeki açıklamaları akıllara biraz olsun "Barışçıl çözüm bulunabilir mi?" sorusunu getirmiyor değil. Ancak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün ve yarın Brüksel’de bir araya gelecek savunma bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Rusya’nın henüz bölgede gerilimi azaltacak somut adımları atmadığını savundu. Rusya’nın birliklerinin bir bölümünü çekerek gerilimi azaltamayacağını hatırlatan Stoltenberg, Rus askeri güçlerinin "muharip duruma" geçtiğini de hatırlattı.
Bununla birlikte NATO’daki yetkililer, ABD ve onun İttifak'taki müttefiklerinin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik emelleri hakkındaki istihbarat bilgilerini kamuoyuyla paylaşmasının etkili olduğuna inanıyor. Zira Stoltenberg de, müttefiklerin Rusya konusunda paylaştıkları istihbarat sayesinde Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin daha zorlaştığına dikkat çekti.
NATO ve müttefiklerin Rusya’ya diyalog elini uzatmaya devam ettiğini hatırlatan Stoltenberg, Moskova'nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde müttefiklerin çok kararlı bir yanıt vereceğini tekrarladı.
Milliyet’e bilgi veren diplomatik kaynaklar, İttifak’ın NATO üyesi ülkelerin güvenliğini artırmak amacıyla birçok senaryo üzerinde durduğunu dile getirerek "NATO birliklerinin Ukrayna’ya gönderilmesi gündemde değil. Hiçbir zaman da olmadı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı kısmen de olsa işgal etmesi halinde Bulgaristan, Romanya, Polonya, Litvanya gibi ülkelerin güvenliğini artıracak tedbirler üzerinde duruluyor" dedi.
Aynı kaynaklar, "Rusya’nın kısmen de olsa Donbas bölgesini işgal olasılığı hala çok yüksek. Bu yüzden de NATO’nun amacı, Rusya’ya karşı caydırıcı imkân ve yeteneğe sahip olduğunu, aynı zamanda da müttefiklerin güvenliğini üstlenme iradesi bulunduğunu göstermektir. Bu arada Ukrayna ve Gürcistan’a da siyasi desteğimizi yinelemek... Önemli olan, Rusya’nın bu hamlesinin bölgeye sirayet etmemesi" ifadelerini kullanıyor. Her tür ihtimale yönelik hazırlıklarını sürdüren NATO ve müttefikleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal olasılığının halen çok yüksek olduğunu düşünüyor.