NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, 24 Şubat’tan bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde Brüksel’de bir araya geliyor. Bugün başlayan ve iki gün sürecek toplantının gündeminde, Rusya’nın nükleer tehditleri yer alıyor.
Savunma bakanlarının ilk kez iki saat sürmesi beklenen Nükleer Planlama Grubu (NPG) toplantısı öncesi bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer tehdit açıklamalarını değerlendirdi. “NATO, her tür nükleer tehdide karşı hazırlıklı. Bu çerçevede önümüzdeki hafta planlanan nükleer imkan ve yetenekli askeri tatbikatı iptal etmeyi düşünmüyoruz” diyen Stoltenberg, Rusya’nın taktik bile olsa nükleer başlıklı füze kullanması halinde, İttifak’ın çok büyük bir kararlılıkla cevap vereceği konusunda uyardı. Rusya’nın nükleer faaliyetlerinin İttifak tarafından yakından izlendiğini hatırlatan Stoltenberg, Rusya’nın henüz nükleer bir hazırlık içerisinde olmadığını açıkladı.
Bu kapsamda, NATO savunma bakanları, Rusya’nın olası taktik nükleer silaha başvurmasına yönelik olarak “spekülatif” düzeydeki açıklamalara şimdilik soğukkanlılıkla yaklaşmayı tercih ediyor.
Mühimmat desteği konusu
Savunma bakanları toplantısının gündeminde yer alan bir diğer konusuysa, Ukrayna’ya muhimmat desteği. NATO Genel Sekreteri, rüzgarı arkasına alan Ukrayna’nın, bu ivmesini sürdürmesi için mühimmat desteğinin önemine vurgu yaptı. Zira toplantının ilk gününde, ABD savunma Bakanı Lloyd Austin başkanlığında toplanacak Ukrayna Temas Grubu, Kiev yönetimine verilecek ek silahlar konusunu ele alacak. Savunma bakanları ayrıca İttifak üyesi ülkelerin enerji ve iletişim altyapılarının güvenliğini artıracak önlemleri ele alacak.
Ukrayna konulu olağanüstü NATO liderler zirvesi düzenlenmesiyse henüz gündemde değil. Stoltenberg, liderleri “ihtiyaç olursa” toplantıya çağıracağını açıkladı. Kısacası NATO, nükleer tehdit konusunda soğukkanlı, Ukrayna’ya destek konusundaysa kararlılık sergilemeye devam ediyor.
Avrupa Komisyonu’nun Türkiye raporu açıklanacak
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’ne aday ülkelerin raporlarını açıklayacak. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, ülke raporları hakkında Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu üyelerine bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek.
Komisyonun Türkiye’ye ilişkin ülke raporunda büyük bir gelişme yok. Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin temel hak ve özgürlükler ile ifade özgürlüğü, insan hakları ve azınlık hakları alanında AB standartlarını yerine getirmediğini tespit ediyor. Türkiye’nin AB değerlerinden uzaklaşmaya devam ettiğini işaret eden rapor, bazı bölümlerinde Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin görüşü hatta kalemiyle ele alınmış. Ege ve Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan’ın tezlerini savunan rapor, Ankara’nın Libya politikasını da eleştirmiyor değil.
Geçtiğimiz yıllara oranla daha eleştirel içerikle kaleme alınan raporda, olumlu ifadeler konusunda ise oldukça “cimri” davranıldığını dile getirmek yanlış olmaz.