Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz Mart ayında NATO’ya tam üye olmak amacıyla resmen adaylık başvurusunda bulunan İsveç ile Finlandiya, İttifak’a üyelik senedini bugün imzalayacak. NATO Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in ev sahipliğinde düzenlenen törende, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto hazır bulunacak. NATO’ya üye 30 ülkenin büyükelçilerinin de hazır bulunacağı törenin ardından, Stoltenberg, iki bakanla basın mensuplarının önüne çıkacak.

Madrid Zirvesi’nde Türkiye ile Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan mutabakat muhtırası, iki Baltık ülkesinin üyelik senetlerinin hazırlanması açısından son derece etkili oldu. Madrid’de “davet edilmiş ülke” statüsüne yükselen İsveç ile Finlandiya, bugün düzenlenecek imza töreninin ardından NATO’ya bir adım daha yaklaşmış olacak. Helsinki ve Stockholm’ün mutabakat muhtırasında yer alan yükümlülükleri yerine getirmeye devam ettiği sürece, Ankara’nın da, iki ülkeye yönelik üyelik taahüdünü yerine getirmeye devam etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Olumlu görülüyor

NATO’ya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ankara, mutabakat muhtırasının imzalanması sonrası İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’nin beklentilerine yönelik attığı adımları olumlu değerlendirdi. Diplomatik kaynaklarsa, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyelik senetlerini en son onaylayan ülkeler arasında yer almasının bir süpriz olmayacağını belirtiyor. Zira Türkiye, iki ülkenin Ankara’ya yönelik yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi için fırsat tanımış olacak.

Öte yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Finlandiya ve İsveç’in üyelik senetlerin onayınun da oldukça uzun sürmesi bekleniyor. Zira iki ülkenin üyelik senetlerinin önce Dışişleri Komisyonu’nda, ardından da Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülmesi öngörülüyor. Her iki komisyonda olumlu bir kararın çıkması hakinde, üyelik senetlerinin Genel Kurul’a sevkedilerek oylamaya sunulması gerekiyor.

Bununla birlikte ABD ve NATO yazmanlığının, iki aday ülkenin 1 Ocak 2023’de tam üye olmaları yönünde hazırlık içerisinde olduğu belirtiliyor. Keza İsveç ve Finlandiya’nın da, kendi parlamentolarında üyelik senetlerini onaylayıp Washington’a sevk etmeleri gerekiyor.