Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu, önceki gün yapıldı. 2017'de beklenmedik bir şekilde ipi önde göğüsleyen Emmanuel Macron, seçimlerde yine adaydı. İlk turda sandıktan az farkla da olsa birinci çıkan Macron’un, buna karşılık ikinci tur ve sonrasındaki işi zor. Zira 12 adayın yarıştığı seçimlerde, aşırı sağ Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen, Macron’un 4.2 puan gerisinde ve oyların yüzde 23.4’ünü alarak ikinci tura kalma hakkını elde etti.
Aşırı sağ ve sol partiler arasında son derece çekişmeli geçen kampanyaların ardından ilk tur seçim sonuçları, ülkedeki kutuplaşmayı da gözler önüne seriyor. Nitekim, Fransa’nın geleneksel sosyal demokrat ve merkez sağ partileri yüzde 5’lik barajı aşamadı. Sosyalist Parti adına cumhurbaşkanlığı yarışına katılan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, oyların sadece yüzde 1.7’sini alabildi. Cumhuriyetçiler Partisi'nin adayı Valery Pecresse de, oyların yüzde 4.7’sini alarak hem kamuoyundaki iddiasını yitirdi hem de seçim harcamalarının devlet tarafından karşılanması için gereken yüzde 5’lik barajı aşamadı. Hatta Pecresse'nin, kampanya masrafları yüzünden iflasın eşiğinde olduğu bile söyleniyor.
Seçim sürecinde ciddi bir ivme yakalayan aşırı solun adayı Jean-Luc Melanchon da, oyların yüzde 22’sini alarak üçüncülük koltuğuna oturmasına rağmen, ikinci tura kalamadı.
DÜŞÜK KATILIM
Bununla birlikte ilk turda seçimlere katılım oranı da oldukça düşük kaldı. Bu çerçevede Fransa kamuoyunda sistemi değiştiremediği için sandığa gitmeyi reddedenler ile sistem karşıtı partilere oy verenlerin oranının yüzde 60’a yükseldiği görülüyor.
Öte yandan ilk turun ardından ülkedeki siyasi manzara da son derece ilginç şekillendi. Zira ülkede kamuoyu sanki dörde bölünmüş durumda. Merkez sağ ve sol akımları Emmanuel Macron temsil ederken, diğer iki siyasi akımı da Marine Le Pen'in aşırı sağ partisi ve Melanchon’un aşırı sol cephesi temsil ediyor. Tabii sandığa gitmeyen seçmenlerden oluşan bir akımı da hesaba katmak gerekiyor.
İşte tam da bu yüzden Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un işi çok zor. Cumhuriyetçi tepkiyle Fransa’nın aşırı sağa kaymaması için ilk turda Emmanuel Macron’a oy vermeyen, aşırı sol, yeşiller, sosyal demokratlar veya cumhuriyetçilere oy veren seçmen, ikinci turda ağırlıklı olarak Macron’u destekleyecek. Bu yüzden Macron’un seçilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılabilir.
Ancak Macron’un da, Le Pen karşıtlarının oylarını alabilmesi için açılım yapması gerekecek. Yani ikinci tur seçimler de şimdilik çantada keklik değil... Haziran'da yapılacak Meclis seçimlerinde Macron’un partisinin, tek başına iktidar olmasını sağlayacak çoğunluğu elde etmesi de zor gibi görünüyor.
Tüm bunların yanında, ortada bir gerçek var ki, o da ülkenin 5 yıl boyunca Marine Le Pen gibi aşırı sağ, yabancı ve sistem düşmanı bir siyasetçi tarafından yönetilmesinin sadece Fransa için değil, üyesi olduğu, AB, NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi açısından da bir felaket olacağı. Şimdilik Macron olsun, Fransız seçmeni olsun, çoğunluk bunun bilincinde gibi görünüyor ama belli de olmaz...