Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in de katıldığı NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda, ağırlıklı olarak Ukrayna savaşı ve İsveç’in üyeliği konusu gündemdeydi.

İsveç’in üyeliğine ‘vakit’ var

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. İki saat süren toplantının gündeminde, ağırlıklı olarak Ukrayna-Rusya savaşının yanı sıra 11-12 Temmuz arasında Litvanya’nın başkenti Vilnius’de düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne yönelik hazırlık yer aldı.

İsveçli basın mensuplarının, ülkelerinin Vilnius Zirvesi’ne tam üye sıfatıyla katılma ihtimali bulunup bulunmadığına ilişkin ısrarlı sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ilk kez kesin konuşmaktan kaçındı, hatta İsveç’in NATO üyeliğinin söz konusu zirveye yetişemeyebileceğinin ipuçlarını verdi. Ankara’daki düzenlenen, İsveç-Finlandiya ve Türkiye arasında savunma, güvenlik ve istihbarat alanında iş birliği öngöre daimi ortak mekanizma toplantısını da değerlendiren Stoltenberg, görüşmelerin yapıcı geçtiğini, İsveç’in NATO üyeliğinin sağlanması için atılması gereken adımların değerlendirildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

İsveç’in bundan sonra atması gereken adımların tanımlandığını dile getiren Stolenberg, “İsveç terörle mücadele konusunda önemli yasal düzenlemeler yaptı ancak aynı anda Türkiye’nin terör konusunda meşru kaygıları olduğunun da farkına varmalıyız” dedi. “Vilnius Zirvesi’ne kadar İsveç’in NATO’ya tam üye olması sağlanabilir ancak bunun garantisini veremem” diyen Stoltenberg, Türk kamuoyunu tatmin edecek adımları atmaması halinde İsveç’in üyeliğinin “başka bahara” kalabileceği sinyalini verdi.

Karşılık görmedi

Bu arada İsveç’in medyatik bir şekilde Türkiye’ye bölücü terör örgütü PKK’nın bir mensubunu iade etme girişimi, Ankara’yı tatmin etmedi. Zira diplomatik kaynaklar, söz konusu kişinin Türkiye’de önce uyuşturucu kaçakçılığından tutuklanıp hüküm giydiğini, İsveç’ten siyasi sığınma talebi alabilmek için sosyal medya üzerinden bölücü terör örgütü PKK ve Suriye’deki uzantısının sempatizanı olduğunu göstermeye çalıştığını hatırlattı. Aynı kaynaklar, Ankara’nın, İsveç makamlarına Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden teröristlerin listesini verdiğini, bu alanda ilerleme sağlanmasının kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Stoltenberg’e yakın kaynaklarsa, İsveç’in Türkiye’nin kaygılarını giderip beklentilerini karşılaması için hala vakti bulunduğunu ancak Stockholm tarafından Ankara’yı tatmin edecek bir irade sergilenmemesi halinde “NATO üyeliğine daha vakit var” yanıtıyla karşılaşabileceğine dikkat çekiyor.

Türk savunma firmalarına: Daha fazla mermi üretin

NATO Savunma bakanları toplantısı çerçevesinde düzenlenen NATO Savunma Forumu’nda, aralarında Baykar ve Roketsan gibi Türk firmalarının da bulunduğu İttifak’ın önde gelen savunma sanayii firmaları bir araya geldi. Ukrayna’ya sağlanması gereken destek konusunda çağrısını yineleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye gibi 105 ve 155 mm top üreten firmaların, üretimlerini artırma çağrısında bulundu. İttifak üyesi ülkelerin Ukrayna’ya verdikleri mühimmat desteğini hatırlatan Stoltenberg, NATO’ye üye ülkelerin stratejik rezervlerini de yeniden tesis etmeleri gerektiğini vurguladı. Zira mühimmat ihtiyacının sadece Ukrayna’ya aktarılan silahlardan kaynaklanmadığının altını çizen Stoltenberg, olası tehditlere karşı da üye ülkelerin hazırlıklı olması ve silah rezervlerini stratejik çizginin üstünde tutması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Güler’in Brüksel’deki temas trafiği

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO toplantısına katılmak üzere gittiği Belçika’nın başkenti Brüksel’de yoğun bir diplomasi trafiği yaşadı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Güler, Yunanistan Savunma Bakanı Alkiviadis Stefanis ile de bir araya geldi. Güler ve Stefanis, yapıcı ve olumlu bir havada geçen görüşmede, Türkiye ve Yunanistan arasında iyi komşuluk ilişkileri ve dostluğa dayalı gündemin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldı. Güler ayrıca İngiltere, Litvanya ve Estonyalı mevkidaşlarıyla da görüştü.