Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasında askeri gerilim artmaya devam ederken, NATO üyesi ülkeler de, Rusya’nın bu ülkeye yönelik muhtemel işgal operasyonuna karşılık verebilmek amacıyla askeri hazırlıklarına ivme kazandırıyor.

Ukrayna sınırına 100 bini aşkın asker yığan Moskova yönetiminin, ABD'nin 8 bin 500 askerini teyakkuza geçirmesini bir "provokasyon" olarak nitelemesi de, NATO karargahında hayli dikkat çekti. Zira Rusya, 10-20 Şubat tarihleri arasında Belarus’ta düzenleyeceği askeri tatbikata an itibariyle 20 bine yakın asker göndermiş durumda.

Haberin Devamı

Bu arada Washington yönetimi, Rusya’yı diplomasi masasında tutmak için çaba gösteriyor. Nitekim geçtiğimiz hafta İsviçre’nin Cenevre kentinde Rus mevkidaşı Sergei Lavrov’la bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in, Moskova'nın talep ettiği garantilere yönelik belgeye hafta sonuna kadar cevap vermesi bekleniyor. Ancak Moskova, ABD’nin cevabını beklerken bir yandan askeri yığınağa devam ediyor zaten...

AB ile NATO farklı düşünüyor

Putin 'çok duygusal!'

Transatlantik halkada yer alan ABD, NATO, Avrupa Birliği (AB) ve AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı), Moskova yönetiminin kaygılarını gidermek amacıyla diplomatik açıdan olağanüstü içinde. Buna karşılık, NATO karargahında müttefiklerin büyük çoğunluğu, Rusya’nın kısmen de olsa Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı görüşünde.

ABD’nin Avrupa ve Rusya’dan sorumlu eski ulusal güvenlik başdanışmanlarından Fiona Hill, "New York Times" gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in her zaman çok rasyonel kararlar aldığını ancak Ukrayna konusunda son derece duygusal davrandığına dikkat çekti. Bununla birlikte Putin’in, ABD’nin, Donald Trump döneminde askeri ve stratejik açıdan zayıfladığını düşündüğünü, bu çerçevede amacının sadece Ukrayna’nın bir bölümünü ilhak etmek değil, aynı zamanda ABD’nin Avrupa’daki ayak izlerini de tamamen silmek olduğunu vurguladı.

AB cephesinde ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgali halinde uygulanacak olası yaptırımlara yönelik "ince ayar çalışmaları" yapılıyor. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, ABD ve NATO ile görüş ayrılıkları bulunmadığını ancak Washington'un aksine, Rusya’nın henüz Ukrayna’yı işgal etme aşamasına gelmediğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte NATO üyelerinin askeri uzmanları, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatının, Belarus’da düzenlenecek askeri tatbikat sırasında gerçekleşebileceği uyarısını yapıyor. Zira uzmanlar, Belarus’un Litvanya, Polonya ve Ukrayna sınırına yakın bölgede "tatbikat" gerekçesiyle yığınağını sürdüren Rusya'nın, Ukrayna’yı adeta kıskaca aldığını vurguluyor.

NATO ve müttefiklerin teyakkuza geçirdikleri NATO acil mukabele gücü, Moskova için bir provokasyon olarak değerlendirilirken, müttefikler de Moskova yönetiminin askeri yığınağını sürdürebilmek için zaman kazanmaya çalıştığını düşünüyor. Gerilimin Şubat ayında da artarak devam edebileceğini öngörmek yanlış olmaz.