Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Demirtaş, metal yorgunu olduğunu iddia edenler için, “Onların mutlaka şahsi çıkarları vardır. Benim lügatimde metalli ya da metalsiz, yorgunluk diye bir şey yoktur. Bu iş tecrübeye uzun vadeli bakmayı gerektirir. Bu yüzden ‘yola devam’ diyorum” dedi

Ekrem Demirtaş. Dile kolay 26 yıldır İzmir Ticaret Odası başkanlığını yapıyor. İzmir için gerçekleştirdiği o kadar çok şey var ki; İzmir’le beraber yaşayacak kalıcı yatırım ve ufku açık projeleri hayata geçirdi. Ekonomi Üniversitesi, dış ülkelerle geliştirdiği ilişkileri, İzmir’in liman kenti olmasındaki atılımları, kruvaziyer turizmi, yeni Ticaret Odası binası gibi birçok kalıcı eserleri oldu. 9 Nisan’daki başkanlık seçimleri öncesi kendisiyle sohbet ettik. Koltuk sevdası diyenlerden, metal yorgunluğuna kadar merak edilen her konuyu konuştuk. Şimdi gündemde, 2023 World EXPO projesi var.

Haberin Devamı

Metal yorgunu değilim

‘Üniversite, gururumdur’

- Birçok proje gerçekleştirdiniz. Önce hangisi ile gurur duyduğunuzu ve nasıl bir istikrar sağladığınızla başlayalım.

Evet, gerek iş hayatımda, gerekse Oda Başkanı olarak pek çok projeyi gerçekleştirdim. Ama en çok hangisi ile gurur duyuyorsunuz derseniz, hiç düşünmeden İzmir Ekonomi Üniversitesi derim. 2001’de zor şartlar altında kurduk üniversitemizi. Yola çıktığımızda İzmir’de hiç vakıf üniversitesi yoktu. Odalar ve borsalar camiasının kurduğu hiçbir üniversite yoktu. Üniversitemize tahsis edilen Basmane Sümerbank Fabrikası ve arazisi, çeşitli nedenlerle verilmedi. Gerekirse ‘Çadırda’ başlarız dedim. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina’nın, Baykuş Yuvası, eski kumarhane oteli, Grand Plaza Oteli binasını önermesi ile orayı üniversiteye dönüştürüp eğitime başladık. Bugüne kadar 12 binden fazla mezun verdik. Öğrenci sayımız 10 bin. Gittiğim pek çok yerde, toplantılarda, şirketlerde İzmir Ekonomi’nin pırıl pırıl, en az 2 dil bilen mezunları ile karşılaşıyorum. Bu benim için anlatılmaz bir mutluluk. İzmir Ekonomi Üniversitesi hayattaki en büyük eserim ve daha iyisini yapmak için bana güç veriyor.

Haberin Devamı

- Çeyrek asırdır bir yerin başkanlığını yapmış olmanıza rağmen devam etmeniz konusuna koltuk sevdalısı diyenlere ne dersiniz?

26 yıldır İzmir Ticaret Odası Başkanlığını yürütüyorum. Bazen ben bile kendi kendime, ‘Yeter’ diyorum. Ama sonra projelerime, hayallerime bakıyorum. İzmir için, üyelerimiz için hala yapmak istediğim çok şey var ve bunların çoğu uzun soluklu projeler. Öyle 4 yılda bir dönemde çıkacak olan işler değil. Bunların pek çok örneği var. İşte İzmir Ekonomi Üniversitemiz. İlk üniversite kurulmalı dediğimde yıl 1987 idi. 2001’de kurduk. 1992’de ‘EXPO 2000’e aday olmalıyız dedim, ancak EXPO 2015’e aday olabildik. Yani bu iş tecrübe, uzun vadeli bakmayı gerektiriyor. O yüzden ‘Yola devam’ diyorum.

- Günümüz tabiriyle “metal yorgunluğu” hiç yaşadınız mı?

Ne metalli ne metalsiz, sözlüğümde yorgunluk kelimesinin karşılığı yok. Hepimiz gibi uzun geçen günlerin veya seyahatlerin ardından fiziki olarak yorgun hissettiğim zamanlar oldu. Ama zihnen ve ruhen hiçbir zaman kendimi yorgun hissetmedim. Bana metal yorgunu diyenler var. Ama onlar şahsi çıkarı için bana o sıfatı yakıştırıyor.

Haberin Devamı

‘Yakında toparlanırız’

- Kruvaziyer turizminde ciddi atılımlarda bulundunuz. 3 milyon yolcu hedefinize ulaşabildiniz mi?

Kruvaziyer turizmini sıfır noktasından alıp zirveye çıkardık. İzmir’e sadece yolunu kaybeden turistler gelirken, yıllık turist sayısında 500 bini aştık. Kentimiz 3 kez üst üste yılın kruvaziyer destinasyonu seçildi. Ama ne yazık ki, bizim dışımızdaki bir gelişme ki onun adı da terör, yükselişimizi durdurdu. Çünkü sizin tek başınıza güvenli bir kent, güvenli bir liman olmanız yetmiyor. Bıkmadan usanmadan kentimizin, ülkemizin güvenli olduğunu, İzmir’in güzelliklerini anlatmaya devam ettik. Bu çabamızın karşılığını almaya da başladık. Çeşme’ye bu yıl gemiler gelecek. MSC şirketi, 2019’dan itibaren seferlerini başlatıyor. Eminim ki birkaç yıl içinde toparlanacak ve yine milyon yolcu hedefimize doğru ilerlemeye devam edeceğiz.

‘Her şeye karşı çıkanlar var’

- Pasaport yat marinası olacaktı, ne oldu?
Pasaport’ta bir marina yapılması, Dalgakıran Projemizin bir parçası idi. İçinde sadece marinanın olmadığı, su ve ışık oyunlarının, bir amfi tiyatronun, Türk kahvesi ve yemeklerinin ikram edileceği, akvaryumun olacağı büyük bir proje idi. Ne yazık ki SİT konusunda bazı anlamsız engeller çıktı, herşeye karşı çıkan İzmir’deki bazı istemezükçüler karşı çıktı. Yine de vazgeçmedik. Projemizi revize ettik, önümüzdeki dönemin en önemli projelerinden birisi olacak.

'Yeni ticaret merkezi kuracağım'

- Seçilirseniz neler yapacaksınız?
Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde, 2023 yılında Dünya EXPO’sunu yapmayı planlıyorum. 120’yi aşkın kardeş odamız ve işbirliği anlaşması imzaladığımız kurum var. İzmir de bir marka şehirdir. Şehrimizin de kardeşleri var. Hepsi ile 2023’te “2023 World EXPO” yapmak istiyorum. Çünkü, artık dünyada şehirler, ülkesinin de önünde yer alıyorlar, Barselona, Paris ve Londra gibi. Şu anki Yenişehir Ticaret Merkezi’nin ismi 1984’te Tepecik idi. Orada İnşaatçılar Çarşısı’nı inşa ederek Halimağa Bölgesi’nde bulunan üyelerimize yeni bir çarşı kazandırdık. Zamanla hırdavatçılar, elektrikçiler, gıda sektörü bölgeye geldi. Şu anda trafik başta olmak üzere pek çok sorun var. İzmir’e yeni bir ticaret merkezi gerekli. İTOB OSB’de 2500 dönüm üstünde 350 fabrika parseli var. Ancak üye talepleri devam ediyor. 1500 dönümlük alanda İTOB OSB’yi büyüterek üyelerimizin sanayi arsası ihtiyacını karşılayacağız. İzmir son 60 yılda kötü yapılaştı. Kentimizin çok değerli yerlerine, geçmiş belediye başkanlarının gözünün önünde 350 bine yakın gecekondu yapıldı. Oy için müdahale edilemedi hatta tüm yollar asfaltlandı, elektrik su bağlandı. Her yıl 35 bin yeni konut yapılarak İzmir yenilenmeli, 10 yılda kentsel dönüşüm sağlanmalı. İzmir’de şu anda en önemli sorun ulaşım. Geçmişte bu konuda çok proje ürettik üretmeye devam edeceğiz. Turizm için Arap ülkelerinden Çin’e kadar çok geniş bir yelpazede çalışıyoruz. Çin’de sosyal medya kampanyası yürütüyoruz. Turizm canlanırsa, onlarca sektör canlanır. Eğitimde çok şey yaptık ama sağlıkta istediklerimizi yapamadık. Şu anda kaba inşaatı devam eden İEÜ Sağlık Hastanemiz 2018 sonunda bitmiş olacak. Üyelerimiz oda kartını göstererek, sağlık hizmeti alabilecek.

‘Oda’ya siyaset sokmadım’

- 25 yılda çok hükümet değişti, çok başkanlar gördünüz. Neden politikaya girmediniz?
2002’de merhum İsmail Cem’in talebi ile kendisine çok inandığım için YTP ile bir denemem oldu ama kısa sürdü. Pek çok teklif aldım bugüne kadar ama hiçbir zaman kalıcı olarak siyasete girmeyi düşünmedim. İzmir Ticaret Odası Başkanı olarak da kentime ve ülkeme hizmet edebileceğime inanıyorum ve yıllardır da böyle hizmet ettim. Oda başkanlığını bir atlama tahtası olarak görmedim. Odaya siyaseti sokmamaya, tüm partilere eşit mesafede durmaya özen gösterdim. Siyaseti odaya sokmak, İzmir Ticaret Odası’na verilebilecek en büyük zarardır.

- Kendinizle ilgili hayalleriniz...
İnanın ki hiç düşünmedim. Çünkü 25 yıldır yaptıklarım ortada. Üyelerimizin, bu güne kadar İzmir’e tek ağaç dikmeyenleri tercih etmeyeceğine inanıyorum.