‘Geldikleri Gibi Giderler’ gösterisinde Ulu Önder Mustafa Kemal’i hücrelerine kadar hissedip, hepimize yaşatıyor Mustafa Başgülşen...
Ne sahneler gördüm böylesini hiç yaşamadım... ‘Geldikleri Gibi Giderler’de Mustafa Kemal Atatürk’ü ve o dönemi hücrelerine kadar hissedip, yaşattı hepimize Mustafa Başgülşen. Ziraat mühendisi, ana haber sunucusu, CHP Manisa milletvekili adayı ama onun esas yolu, ışığı Atatürk. İl il, kahve kahve dolaşıyor. Araştıran, cesur bir yürek ve tüm bildiklerini herkesle paylaşıyor, gerekirse şehitlerimiz için haberleri sunmadan kapatıyor... Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde yüreği millet aşkıyla atan bu özel insan ile gerçekleştirdiğim röportajı sunmaktan mutluluk duyarım. Ve lütfen gösterisine mutlaka gidin derim.
Seni sahnede izledim, ekranda gördüm; yazdın, konuştun… Durmadan anlattığın ve anlatmaktan hiç vazgeçmeyeceğin bir konu var: Atamız, Mustafa Kemal Atatürk. Mustafa önce seni okuyucularımız bir tanısınlar isterim…
Ana haber sunucusu olmam, milletvekili adayı olmam, ziraat mühendisi olmam şu anda ve geçmişte gerçekleştirdiğim hoş güzel hatıralardan oluşmaktadır. Adı üzerinde özgeçmişe dair bilgiler. “Kimsin?” sorusuna vereceğim tek yanıt; Mustafa Kemal Atatürk’ün tırnağı etmeye çalışan askerinden öte biri değilim.
Atatürk hepimizin lideri ama senin yaşadığın başka bir yoğunluk var. Nasıl duygularla, hangi amaçla bir kahramanı ve o dönemi anlatmaya başladın?
Ana haber bülteninde o güne dair tarihteki önemli bir anı anekdot olarak paylaşırım. Yaklaşık 14 yıl önce terör örgütünün Aktütün Karakolu’na saldırdığını ve çok sayıda şehidimiz olduğunu duyduğum an “Bir şey yapmalıyım” dedim. Emperyalizmi dünyada ilk ve tek yenen milletin nesli olmamıza karşın 100 yıl geçmiş ve biz Çanakkale’nin serin sularına, Sakarya’ya, Dumlupınar’a gömdüklerimizin taşeronlarıyla uğraşıyoruz.
‘Köy, köy geziyorum’
Bunun sebebini geçmişimizi ve Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamamıza bağladım. Her akşam ana haber bülteninde anlattığım tarihi anıları kronolojik sıralama ile 1915-1938 yılları arasını kapsayan 100 anekdot ve bilgi olarak 2 perdelik tek kişilik gösteri haline getirdim.
14 yıl içinde yurtiçi ve dışında yaklaşık 150 gösteri gerçekleştirdim. Halen de gerçekleştirmeye devam ediyorum. Bunu gerçekleştirirken ticari gözle bakmıyorum. Atatürk benim babam. İnsan babasını anlatıyor diye para mı kazanır düşüncemle sponsorlar eşliğinde halka açık gerçekleştiriyorum. Köy köy kasaba kasaba geziyorum.
Haber spikerliği, milletvekili adaylığın deneyimlerin var. İkisi de halka doğruyu söylemek, hizmet etmekle ilgili işler. Araştıran ve aktarabilen bir insan olarak tıkandığını hissettiğin zamanlar eminim olmuştur. Hayalin nedir?
Bu ülkede bir fikri, bir uğraşısı olan her genç gibi ben de tıkanıyorum. Tıkanıklığın sebebi yeterince destek bulamamak. Bu benim değil, ülkenin genel problemi. Dünyadaki en değerli şey yeni fikir ve projelerken, insan gücüyken ne yazık ki bizde değer görmeyen tek şey. Herkes gençleri desteklemekten dem vurur ama dikkat edin birçok kurum ve kuruluşta kilit noktalarda gençler yoktur. Belli makamdakiler kendilerinden sonra yerlerine gelsin diye genç yetiştirmez. Türkiye’nin yaş ortalaması 29 olmasına karşın TBMM’nin yaş ortalaması 50 civarlarındadır.
Benim tüm saatlerim 09.05’e ayarlıdır. Tıkandığım anlarda, vazgeçecek gibi olduğum durumlarda gözüm saatime takılsın, kime ne borçlu olduğumu hatırlayarak, güç bularak kaldığım yerden devam edeyim diye...
Manisa’dan %2 ile kaçıran milletvekili adayıyım. Gece gündüz köy köy dolaşmaya devam ediyorum. Bunu da milletvekili olma düşüncesi ile değil, en büyük hayalimi gerçekleştirme düşüncesi ile yapıyorum. Gençlerin başka ülkeleri hayal etmediği, dünyanın en kaliteli yaşayan vatandaşlarının olduğu, kısacası Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçekleştirmek istediği hayali taşıyor ve bunun mücadelesini sergiliyorum.
100 milyon üzeri izlenen şehit haberi sunumun var. Nasıl bir rekordur bu?
Dünyada ana haberi sunmadan kapatan ve ana yol ortasında ana haber sunan tek kişiyim sanırım. Ana habere 10 dakika kala 7 şehidimizin olduğu bilgisi geldi. Ana haberi açtım ve “Bugün sizler için dünyanın dört yanından önemli haberler hazırladık. Bir ana haber sunucusunun görevi sizlere önemli haberi sunabilmektir.
Affınıza sığınıyorum, 7 şehidimizden daha önemli bir haber bulamadığımız için bültenimizi sunmadan kapatıyoruz” demiştim. Bir diğeri de bir arife günü İzmir-İstanbul karayolunun ortasında ana haberi sunmamdı. Yaşanan kazalara dikkat çekmek amacıyla önümdeki masaya, “Bu bayram kaza haberi sunmak istemiyorum” yazısıyla gerçekleştirmiştim. İçimden geleni yapıyorum. Kalbimin sesini dinliyorum ve sanırım bu samimiyetten dolayı değerli halkımızın takdirini kazanıyorum.
‘Gösteriden sonra sarılıp ağlayanlar oluyor’
‘Geldikleri Gibi Giderler’i tüm ülke izlemeli Mustafa… Seni yürekten tebrik ediyorum. Bu fikir nasıl doğdu? Senin gibi değerli bir arkadaşımdan bu sözleri duymak onur verici. Biz millet olarak ne yazık ki Atatürk’ü sadece anıyoruz. Ülke olarak Atatürk’ü anlamadık. Uğraş bile vermedik. Ne yapmak istediklerinin üzerine yoğunlaşmadık. Bu gösteri fikri tamda bu anlamda çıktı. Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk yıllarına dair yaşanmış hayat hikayelerini sergiliyorum. Birçok basın kuruluşu ‘Ağlatma garantili gösteri’ diye lanse ediyor. Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının ne için mücadele ettiğini, şehitlerimizin ne için can verdiğini nacizane olarak gösterimle anlatmaya değil, hissettirmeye çalışıyorum.
Sana nasıl tepkiler geliyor? Zorlandığın zamanlar oluyor mu?
Çeşme’de gerçekleştirdiğimiz gösteride buna şahit oldun. Genç ya da yaşlı seyreden herkesin gösteri sonrası gözyaşları içinde sarılması, beğenilerini bu şekilde göstermeleri benim için en büyük mutluluk. Gösterimi günde 10 kez bile sergileyebilirim. Zorlandığım tek şey, yeterince sponsor desteği bulamıyorum. 2022 Kurtuluş Savaşımızın 100. yıl dönümü. ‘’100. yılda 100 gösteri’’ diye bir projem var. Bu röportajı okuyanlardan destek bekliyorum. O’nun hayalini yani Türkiye’yi dünyanın bir numaralı ülkesi haline getirmemiz gerekir. Bunu da bir Atatürk çıkmasını bekleyerek gerçekleştiremeyiz. 84 milyon bir olup, bir Mustafa Kemal etmeliyiz.