Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, parasızlıktan şikâyetçi. Partinin masraflarını ancak karşıladıklarını, seçimler için yeterli paraları olmadığını söyledi.
Dün, Türkiye Partisi Genel Başkanı Şener’in kahvaltıda konuğuydum. Şener, hazine yardımının adaletsiz dağıtımının seçimlerde haksız rekabete yol açtığını vurguladı. Şener, bu adaletsizlikle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduklarını anımsattı.
Sağda işbirliği
Sağda yer alan Türkiye Partisi, Saadet Partisi, bugün kongresini yapacak olan DP ve yeni kurulan HAS Parti seçimlerde nasıl bir yol izleyecekler?
Şener, bu soruma şu karşılığı verdi:
“Merkez sağda seçim işbirliği yapılabilir. Biz, bütün partilere eşit mesafedeyiz. Eğer sonuç alınabilecek bir formül bulunursa, sağda böyle bir işbirliğine gidilebilir.”
“CHP’ye eğilimim yok”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, merkez sağdan bazı isimlerle temas ettiklerini açıkladı. Tekin, CHP’den aday olacak merkez sağ isimler olacağı mesajını verdi.
Abdüllatif Şener’e Deniz Baykal döneminden beri CHP’de bir sempati var. Şener’e CHP’nin kendisiyle bir temas kurup kurmadığını sordum, “Hayır, bir temasımız olmadı” yanıtını verdi.
Şener, “CHP’den bir teklif gelirse nasıl karşılarsınız?” diye sorduğumda ise şu karşılığı verdi:
“CHP’ye bir eğilimim yok. Türkiye Partisi ile ilgili olarak kamuoyunda bir algı var. Bu algıyı bozmamak gerekir. CHP ve AKP’yle bir seçim işbirliği de yapılmaz. Parti kimliğini ortadan kaldıracak bu tür yaklaşımlar kamuoyundaki algımızı bozar, diye düşünüyorum.”
“Referandum seçim değildir”
Abdüllatif Şener, iktidarın referandumda aldığı yüzde 58 desteğin oy olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını belirterek, şu yorumu yaptı:
“Yüzde 58’i AKP’nin oyu olarak görmek yanlış olur. Referandum seçim değildir. Yüzde 58’lik evet oyunun içinde bizim oyumuz da var, Erbakan Hoca ve Saadet Partisi’nin oyu da var. Hatta bazı sol kesimlerin de oyu var. Bu nedenle seçim referandum gibi sonuç vermez.”
“İşsizlik en büyük sorun”
Şener, Türkiye’de işsizliğin azaldığı yönünde açıklamalar yapıldığını, ancak buna karşın işsizliğin en büyük sorun olduğunu düşünüyor:
“Sürekli işsizliğin azaldığı belirtiliyor. Ancak azalmış haliyle bile Türkiye’de işsizlik cumhuriyet tarihinin en üst seviyesinde. Ben Anadolu’yu geziyorum ve bunu görüyorum. Türkiye ilan edildiği gibi istihdam yaratarak büyüyen, büyüme rekorları kıran bir ülke değil. Ekonomi dibe vurduğu için şimdi krizden çıkış sürecinde rakamlar büyük görünüyor. Oysa 2007 yılının üçüncü çeyreği ile 2008 yılının üçüncü çeyreği ve 2009’un üçüncü çeyreği esas alınırsa, yıllık büyümenin ancak yüzde 1 civarında olduğu görülür.”
“Erdoğan Köşk’e aday olur”
Türkiye Partisi Genel Başkanı Şener, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olacağı izlenimi aldığını belirtti ve şöyle konuştu:
“Sayın Başbakan’ın, Cumhurbaşkanlığı’na aday olacağı izlenimi alıyorum. Hazırlıklar bunu gösteriyor. Eğer aday olursa AKP milletvekillerinin tümünün imzasıyla aday olur. Aday olmak için 20 milletvekilinin imzası gerekiyor. Bu nedenle AKP’den başka aday çıkmaz. Yeni anayasa hazırlıklarını da böyle görmek gerekir. Başkanlık veya yarı başkanlık sistemi düşünüyor olabilirler. Ancak başkanlık sistemi için gelişmiş ve yerleşmiş güçlü bir demokrasi gerekir. Başkanlık sisteminde güçlü bir kuvvetler ayrılığı vardır. Güçlü bir parlamento, güçlü bir yargı olması gerekir. Türkiye’de bu koşullar yok. Sadece anayasaya koyarak bu sistemin hakkıyla çalışması mümkün olmaz. Aksine garip bir sistem ortaya çıkabilir.”