İki general ve bir amiralin açığa alınması kararını Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le dün konuştum. Gönül, TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesinin verdiği yetkiyi kullanarak hukukun gereğini yerine getirdiklerini vurguladı.
Gönül’e yönelttiğim sorular ve yanıtları şöyle:
“Şartlar oluştu, aldık”
İki general ve bir amirali açığa aldınız. Generaller ve amiralle ilgili yargı süreci devam ediyordu, neden açığa alma kararını şimdi verdiniz?
- TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesinde aranan şartlar oluştu, bu yüzden açığa aldık. Söz konusu madde bazı şartlar oluştuğunda takdir hakkını Bakan’a veriyor. Bu takdir hakkını kullandık. 65. madde bu yetkiyi Bakan’a bırakıyor. Bakan onayıyla bu işlem yapılıyor.
“İmzamız zaten yoktu”
2010 Ağustos YAŞ toplantısında iki general ve bir amiral için “terfi eder” tespiti yapılmış, bu yönde karar alınmıştı. Ancak, terfi işlemi yapılmamıştı. Terfi eder kararı nasıl alındı?
- YAŞ terfi kararlarını bilindiği gibi sicillere göre veriyor. Sicillere bakıyor, terfi eder kararı veriyor. Bu üç isimle ilgili olarak da YAŞ’ta terfi ederler, tespitinin yapıldığı bir karar alındı. Ancak bu kararda benim ve Sayın Başbakanımızın imzası yok. O kararın alındığı toplantıya biz katılmamıştık. Dolayısıyla “terfi eder” kararında, bizim imzamız zaten yoktu.
“Kararnameye almadık”
“Terfi eder” kararı ne alama geliyor? Bu karar alındı ama terfi işlemi yapılmadı?
- Terfi ve tayinler üçlü kararname ile olur. Benim, Sayın Başbakan’ın ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla. Biz, bu isimlerle ilgili terfi kararnamesi hazırlamadık. Dolayısıyla terfi işlemi yapılmadı. Konuyu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne götürdüler. Bu süreç devam ediyor.
“Biz arz ettik”
Açığa alma kararı nasıl alınıyor? Siz tek başınıza mı bu kararı alıyorsunuz, yoksa Genelkurmay’dan görüş alıyor musunuz veya oradan bir teklif geliyor mu?
- Takdir yetkisi Bakan’a ait. Ama zannediliyor ki, biz doğrudan generallere tebliğ ediyor ve açığa alıyoruz. Öyle değil; biz açığa alma kararını veriyoruz ve Genelkurmay’a arz ediyoruz. Bizdeki sıralama böyle. Dolayısıyla generallere biz tebligat yapmış değiliz. Tebligatı Genelkurmay yapıyor. Bu işlemde de öyle oldu, biz Genelkurmay’a arz ettik, Genelkurmay da generallere tebliğ etti.
Mahkeme aksine karar verirse
Sizin açığa alma kararınıza karşı iki general ve bir amiral yine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdular. Mahkeme esastan kararını henüz vermedi. Mahkeme, generaller ve amiral lehine karar verirse, o zaman terfi edecekler mi?
- Biz kararımızı verdik. Açığa alma işlemi tamamlandı. Mahkeme devam ediyor. Siz, “eğer”li soru soruyorsunuz. Mahkeme kararı tabii herkesi bağlar. Siz mahkeme şöyle karar verirse, diyorsunuz. Mahkeme kararı bir çıksın bakalım. Şimdi o aşamada değiliz. Mahkeme kararı çıkınca bakarız.
“Köşk’le ilgisi yok”
Açığa alma kararıyla 29 Ekim’de Köşk’te verilen resepsiyon arasında ilişki kuran yorumlar yapılıyor. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları 29 Ekim’de Köşk’e çıkmadıkları için açığa alma kararı verildiği öne sürülüyor. Ne diyorsunuz?
- Biz takdir hakkımızı kullandık ve kararımızı verdik. Biz, kendi kararımızla ilgiliyiz. Bu kararın Köşk’le bir ilgisi yok. Tamamen spekülasyon.
Üçlü kararname
Bundan sonra neler olacak? Açığa alınan iki general ve bir amiral, AYİM’ye açığa alma işleminin durdurulması ve iptal edilmesi için başvurdular. Mahkeme, öncelikle yürütmeyi durdurma talebini karara bağlayacak. Reddederse, iki general ve bir amiral, mahkeme esastan karar verinceye kadar açıkta kalacaklar. Mahkeme esastan kararını generaller ve amiral lehine verirse, o zaman, üçlü kararname konusu gündeme gelecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bu isimlerin terfi ettirilmesine karşılar. Ancak mahkeme bu yönde karar verirse, bu karar uyarınca üçlü kararname ile terfi işlemini yapıp yapmayacakları konusunda bir eğilim yansıtmıyorlar. Gönül, “Mahkeme kararı bir çıksın bakalım” demekle, yetiniyor.