MHP lideri Devlet Bahçeli, son dönemde artan öğrenci olaylarını değerlendirirken, hem 68 olayları konusunda öğrencileri hem de bugün Türkiye’yi yöneten 68’liler kuşağını uyardı.
Bahçeli’nin öğrencilere yaptığı uyarı, 68 kuşağının düştüğü tuzağa düşmemeleri yönündeydi. Kendisi de aynı kuşaktan olan MHP lideri, bu dönem gençliğinin devrimciler ve ülkücüler olarak olayların içine çekildiğini ve çok acı tecrübelere sahip olduklarını vurguladı.
Aynı tuzağa düşmeyin
Bahçeli, bu anımsatmayı yaptıktan sonra bugünün üniversite öğrencilerine, 68 gençliği gibi birbirlerine düşmemeleri gerektiği uyarısında bulundu. Bazı olayların ve öğrenci hareketlerinin 68’de olduğu gibi provokasyon nitelikli olabileceğine dikkat çekti, son olayların birbiriyle zincirleme içinde gelişmesi üzerinde özenle durdu.
Bahçeli, öğrencileri genel olarak uyarırken bugünün ülkücü gençliğine de mesaj vermeyi unutmadı. MHP lideri, bugünkü ülkücü gençliğin provokasyonlara gelmeyeceğine, tuzağa düşmeyeceğine, ancak demokratik yasal zeminde demokratik haklarını kullanacağına inandığını belirtti.
Bahçeli’nin şu değerlendirmesi dikkat çekiciydi:
“Öğrenciler, konuşmalarda bulunacak olan değerli siyasileri dinlemeden daha başlangıçta tepki ortaya koyduklarına göre, anlaşılıyor ki bir kesim gençlik, yine 68 yıllarına benzer olayların içerisine doğru çekilmeye ve gelecekte de eğer bir eksen kayması olur ise öğrencilerin o, ‘masum taleplerini dile getiriyorlar’ yaklaşmasının dışına taşarak Türkiye’yi belli amaçlara yönelik anarşi ortamına sürüklüyorlar ise bu tecrübeye Türkiye sahiptir.”
68’li yöneticiler
MHP lideri Devlet Bahçeli, bugün Türkiye’yi genel anlamda 68 kuşağının yönettiğini de vurguladı. Günümüz üniversite gençliğinin 68 olaylarına çekilmeye çalışıldığı vurgusu yaparken, yönetici konumundaki 68’lilere de büyük sorumluluk düştüğünü belirtti. Bahçeli, bugün birçok siyasetçinin, valinin, genel müdürün, emniyet müdürünün 68 kuşağından olduğuna işaret ederek, başta siyasi iktidar olmak üzere üst düzey 68’li bürokratlara da o yılların tecrübesine sahip yöneticiler olarak sorumluluk düştüğünü vurguladı. Bahçeli, 68’li yöneticilere dönük şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bugün ülkeyi 68 kuşağı yönetiyor. Bu çok büyük bir avantajdır. Her türlü sıkıntıyı, mağduriyeti görerek gelmiş olan nesil aynı hatanın yapılmaması için gayret göstermeli.
68 yıllarındaki kuşak bugünün yöneticisi olarak bu tecrübeye sahip. Bu avantajı kullanmak gerekir. Bu sorumlulukla hareket etmek gerekir. 68 kuşağı diye ortada bulunan çevre bunları çok daha iyi biliyor. Bir başka kuşak daha yaratmayalım. 68 kuşağında devrimcisi de var ülkücüsü de var. Ama 68 kuşağına devrimciler biraz daha sahip çıktı. Daha önce vakıf kurdukları için. 68 kuşağı deyince, hemen devrimcilerde alınganlık olmaması lazım. Biz de 68 kuşağıyız.”
Bahçeli’nin aklıselimi
Devlet Bahçeli, MHP liderliğine geldiği günden bu yana ülkücü gençliği sokağın dışında tutmayı başardı. Her çatışma olasılığı doğduğunda ülkücü gençliği sokakta değil bilgisayar başında görmek isteğini vurgulayarak, aklıselim çağrılar yaptı. MHP lideri, son öğrenci olaylarını değerlendirirken de aynı mesajı vermeye özen gösterdi. Partisinin ülkücü gençliğe gösterdiği yol, silahlı değil bilgisayarlı bir yol. Bahçeli’nin bu tutumunun Türkiye’nin geçmekte olduğu hassas dönem itibarıyla gerginlik ve çatışmaların önlenmesinde önemli rolü olduğunu teslim etmek gerekir.