İlçenin ilk Belediye Başkanı Hasan Karabağ İzmir’de kentsel dönüşüm noktalarının başında gelen ilçesini çarpık kentleşmeden kurtarmanın mücadelesinde..
İlk İzmir’i kuranların M.Ö. 3000 civarlarında Tunç Çağı’nı yaşayan ve Bayraklı’da oturan bir halk olduğu yapılan kazılar sonucu kesinlik kazanmış durumda. Bir çok araştırmacının görüsüne göre ilk şehir körfezin kuzeydoğusunda bugünkü Bayraklı sırtlarında Tepekule mevkiinde kurulmuş... Bir görüşe göre ise ilk yerleşimin Syplos (Yamanlar) Dağı yamaçlarında olduğu daha sonra Tepekule’den Turan yönüne kaydığı ileri sürülüyor.Bayraklı buluntularında ortaya çıkan megaron tipi evler genellikle tek odalı olup, duvarların alt kısımları taştan, üst kısımları kerpiçten, tavanları ise ahşaptandı. Yer döşemeleri ve duvarları, çok enfes bir harçla sıvanmıştı. Bayraklı’da yer alan eski İzmir yerleşiminin M.Ö.1050 yıllarında Dor istilası nedeniyle Ege sahillerine geçen ve birçok yerleşim yeri kuran Aiol ve İonların egemenliğine geçtiği ve Herodot’un saydığı 12 İon yerleşimi içinde Smyrna’nın da bulunmasından anlaşılıyor.
Yapacak çok iş var
Bu dönemde büyük bir refah içinde yaşayan Smyrna’nın sınırlarını genişlettiği, kazılardaki çeşitli devirleri gösteren çok katlı kesitlerden anlaşılmış.
Bayraklı, 2008’de Karşıyaka’dan ayrılarak ayrı bir ilçe oldu. İlçenin ilk belediye başkanı da yüzde 45’e yakın oyla Cumhuriyet Halk Partisi’nden Hasan Karabağ. İzmir’de kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan yerlerin başında gelen Bayraklı’da yapacak o kadar çok iş var ki. Karabağ yılmadan yorulmadan günde 16 saat çalışarak İzmir’in kurulduğu bölgeyi prestij kent haline getirmenin uğraşısında. Başkan, Bayraklı sırtlarındaki gecekondulardan birinde serpilirken, yoksulluğun ve çarpık kentleşmenin getirdiği sorunları da tatmış biri. İlçenin seçmen profilinden ve Büyükşehir operasyonundan söz ettik öncelikle.
“Sadece ilçemde değil Türkiye’de seçmen profili değiştirilmiştir. İnsanlar sistem içinde yaşayabilmek için mevcut yapıya oy vermek zorunda bırakılmışlardır. Ekonomik özgürlüğü olmayan seçmenin siyasal özgürlüğü de olamaz. Türkiye’deki en büyük handikap, seçim yoluyla iktidar değiştirebilmenin yolunun kapatılması meselesidir. İnsanlar yoksullaşmıştır. Yoksullaşan insanlar da önce Allah’a sonra da kaymakamlıklara sığınıyorlar. Bu seçmen yapısıyla çağdaş demokrasi hedefine ulaşmak mümkün değildir” diyor Başkan ve ekliyor ”CHP’li ve muhalif belediyelere siyasi baskılarla hareket ediliyor. Kendi belediyelerini bu olayların dışında tutuyor hükümet. AKP belediyeleri zemzem suyuyla yıkanmış belediyeler olarak tarihe geçecek herhalde.”
Bayraklı Belediyesi yeni bir yerleşim birimi olmanın sıkıntılarını aşmaya çalışıyor. Karşıyaka ile olan sorunlardan çözülebilenler bir elin parmaklarından az. Büyükşehir Belediyesi ile olan sorunlar ise sistemden kaynaklanıyor. Gelirlerin yüzde 40’ı Büyükşehir’e gidiyor ve çoğu yetki de Büyükşehir’de. Karabağ daha aktif olmak için sesini yükseltenlerden.
Vaadlerin yüzde 90’ı tamam
Bayraklı’da kentsel dönüşüm yönünden önemli adımlar atılırken hizmetler de ardı ardına geliyor. Hasan Karabağ, seçim broşüründe söz verdiklerinin yüzde 90’ını hayata geçirmiş durumda. İşsizliğe bir nebze çare olsun diye yaklaşık 1500 kadın meslek edinme kurslarına gidiyor. Engellilere yönelik akülü sandalye çalışmaları sürüyor. Eğitim alanında 700 öğrenciye ücretsiz SBS kursu veriliyor. 1000 çocuk belediyeden burs alıyor. 2500 çocuk spor okullarında spor yapıyor. 15 tane semt merkezi, 108 kişilik kız misafirhanesi, 3 kapalı pazar ve 3 spor tesisi bitirilmiş durumda. Onlarca park yapılmış. Özellikle çevre ve temizlik normlarına uygun ISO belgeleri alınmış ve en temiz sokak kampanyasıyla ilçe halkı özendirilmiş. 3 tane ambulans yanı sıra iki sağlık ocağında 3 doktor, 2 diş hekimi çalışıyor. Ekip ücretsiz diş taraması ve tedavi yapıyor.
Hasan Karabağ’ın özel yaşamı yok, özelleştirilmiş bir yaşamı var. Eşi emekli ilköğretim öğretmeni. Kızı da öğretmen. Başkan olmadan önce birlikte tatil en büyük keyifleriydi. Şimdi bırakın tatili, birbirlerinin yüzünü göremiyorlar. Başkan, Türk Halk ve Türk Sanat Müziği seviyor. Sağlığına dikkat ediyor edebildiği kadar. Tansiyonun tavan yaptığı olayları bir kenara bırakılırsa tabii.
Kitap, televizyon, sinema hak getire. Fırsat bulursa gazetelere göz gezdirebiliyor o kadar.
Denizle buluşmak istiyoruz
-Bugünlerde herkes kentsel dönüşümden söz ediyor...
En çok göç alan yer burası. İzmir’in çarpık yapılaşmasında Bayraklı sırtlarını saran derme çatma yapıları temizlemeye başladık. Körfez Evleri’nin altındaki 80 konutu ve diğerlerini toplu konut alanına taşıyacağız. Toki’yle anlaştık, kat karşılığı değerlerini vatandaşa vereceğiz. Boşaltacağız oraları. Hem çirkin görüntü, hem de oradaki sağlıksız koşullarda yaşayanların hali beni çok üzüyor. Ben de gecekonduda büyüdüm. Çözümü imkansız değil. Diğer kentler nasıl başardıysa, biz de başarabiliriz. Buna yürekten inanıyorum. Bambaşka bir Bayraklı hayal ediyorum, bunun için çalışıyorum.
-İzmir’in kurulduğu yerin de prestijli olması gerek.
Bayraklı dünyada ilk planlı kent olarak hayata geçen bir yer. Bayraklı’nın çağdaş kent olması lazım. Dediğin gibi İzmir’in kurulduğu yer olarak ona yakışır bir yer olması gerekiyor. Burada tarih ve turizmi içine alan bir kent merkezi doğuyor. Ancak yüksek yapılar ve ticaret merkezleri ile gecekonduların duruşu birbiriyle çelişiyor. Kentin merkezi de buraya kayıyor. İşte Adliye burada. Defterdarlık geliyor. En büyük bölge hastanesi yapılıyor. Turan’daki turizm projeleri hayata geçecek. Yat limanı projemiz var. Smyrna kazıları ve uluslararası bir festival planlarımız arasında. Dünya Barış Anıtı ile karşı tepe arasında teleferik hattı düşünüyoruz. Bayraklı’da denize de girilebilmeli. Altın Yol’un araç trafiğinin yer altına alınması gerekiyor. Bayraklı’nın geleceği çok parlak. İzmir’in ilgi odağı Bayraklı olacak.
-Deprem kuşağındayız...
Türkiye’de ilk deprem etüt merkezi kuran belediyeyiz. 1800 konutu kontrol ettik. Bunların yüzde 50’sinin güvenilir olmadığı ortaya çıktı. Merkezimiz kurulduğundan bu yana gerek deprem konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirecek çalışmalar, gerekse deprem konusunda alınması gereken yapısal tedbirlere yönelik hizmetler sunmakta.
- Bayraklı’nın üçüncü amatör kulübü olan Ceyhan Altınyıldız Spor Kulübü’nü kurmuş ve uzun yıllar başkanlığını yapmışsınız.
Evet, kulüp başkanlığı yaptım.10 sene futbol da oynadım. Bayraklı’da 3 spor tesisini bitirdik. Yaklaşık 16 branşta çocuklara eğitim veriyoruz. Tekvando’da bir Avrupa şampiyonu çıkardık. Üniversite Oyunları’nda bu dalda bir de dünya üçüncüsü çıktı. Bu sene yüzmede de başarılar bekliyoruz. Temel sporları hedef alıyoruz.
KİMDİR?
1955 Manisa/Kula doğumlu. Daha çocuk yaşta iken ailesi Bayraklı’nın Çiçek Mahallesi’ne göç etti. İlkokulu Talatpaşa İlköğretim Okulu’nda, ortaokulu Bayraklı Ortaokulu’nda, liseyi Mithatpaşa Teknisyen Okulu Makina Bölümü’nde tamamladıktan sonra 1979 yılında Ege Üniversitesi’nden Makina Mühendisi olarak mezun oldu. İş yaşamında İzmir ve Ege’de binlerce projeye imza atan Karabağ, ısıtma, havalandırma, klima ve inşaat sektörlerinde faaliyette bulundu. 1980 öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları’nda başladığı siyaset yaşamında 1994-1999 yılları arasında Karşıyaka Belediyesi’nde CHP Meclis Üyeliği ve Grup Başkanvekilliği görevlerini üstlendi. Bayraklı’nın İlk Belediye Başkanı; evli ve bir kız çocuğu sahibi.
Melih Aşık
BİLİM VE SANAT
24 Aralık 2024
Cem Kılıç
Emekli olmak isteyen eksiği nasıl tamamlar?
24 Aralık 2024
Ali Eyüboğlu
Her kuşağın sevdiği sanatçı
24 Aralık 2024
Çağdaş Ertuna
Tacizi anlatan filmde başrole taciz skandalı
24 Aralık 2024
R.Hakan Kırkoğlu
2025 size ne getirecek? Aslan | Yeni hedeflere yol alıyorsunuz
24 Aralık 2024