Fethiye Alaçalı’nın yayınlanmış eseri olmamasına rağmen binlerce hayranı ve onlarca öğrencisi var
1873-1916 yılları arasında yaşamış Tanburi Cemil, ”Rehber-i Musiki” kitabında şöyle yazmış: “Müzik her şeyden önce ruhun güzel bir ifadesi ve bütün içten duygularımızın, içimize doğup meydana çıkan arzularımızın, ruhumuzun görüntüsüdür. Ezgilerin oluşması ve sentezi sanatçıya ve bize eşsiz bir zevk verir. Müzikte ruhun tercümanı olma kabiliyeti vardır. Bu tercüme aracı, ses ve ezgi’den ibarettir.”
Tek plağı yok hayranı çok
Peki, Konfüçyüs ne demiş? “Bütün sesler dimağdan çıkar. Dimağın çalışması dış etkilerle olur. Duygular içten geldiği zaman ses halinde kendilerini gösterirler. Bu seslerin bir sıra haline konulmasına ton denir. Müzik, mukaddes insanlara neşe verir, kalplerini iyileştirir. Fazilet, insan yaradılışının, müzik ise faziletin temelidir.”
Karman çorman müzik piyasamızda işte Konfüçyüs’ün dediği gibi kalpten söyleyen biri var. Fethiye Alaçalı, İzmir’li. Hem de inadına mesleğini Ege’de icra etmeyi sürdürüyor. Bir tek plağı olmamasına rağmen binlerce hayran, onlarca öğrenci.
Fethiye Alaçalı’nın bağlama ustası olan babası Arnavut göçmeni. Anne tarafı Mısırlı. İlkokul yıllarında müzik öğretmeni Fikri Şenürkmez’in kurduğu 110 çocuktan oluşan koroda başlıyor eğitimi... İri cüsse, kalın camlı gözlükler ve bir mandolin... Fikri Hoca’yı hepimiz böyle hatırlıyoruz. Sonra Nursal Ünsal Birtek’in dersleriyle TRT sınavına giriyor ve kazanıyor. Hem solist, hem de korist olarak 8 yıl kadar mesleğini icra ettiği TRT yıllarının başlangıcıdır bu sınav. Yusuf Nalkesen, Mustafa Bilgiç, Yılmaz Yüksel, Sadi Hoşses, Avni Anıl gibi hep değerli hocalarla çalışıyor. Bu arada evlenip ayrılıyor. Şimdilerde abla kardeş gibi olduğu kızı Gizem bu evliliğin ürünü. Ege Palas başta olmak üzere seçkin yerlerde sahne alırken Kültür Bakanlığı ondan bir bayan fasıl grubu kurmasını istiyor. 7 bayandan oluşan “Alaturka”yı kuruyor ve bir çok ülkede konser veriyorlar. Grup dağılınca yalnız sürdürüyor sahne çalışmalarını. Bu kez 2003 yılında amatör ruhla bir arkadaşıyla birlikte Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın desteğiyle bir koro kuruyor. Beyin ameliyatı olması gereken bir kız için hayır konseri vermek istediklerinde ise karşılarına mevzuat çıkıyor. Dernek olmaları gerek. Alsancak Musiki Derneği’nin temeli böyle atılıyor.
Korostar macerası
“Şiirleri, şarkıları dolaşıyor dillerde,bekliyoruz aramıza katıl sende, sevgisi yaşayacak ebediyen kalplerde, Alsancak Musiki Derneği hep gönüllerde” diye sürüp giden marşı ilk seslendirenlerden.
Fethiye’nin bir de “Korostar” macerası var. Corega’nın düzenlediği yarışmada söylediği “Ah bir ataş ver” bugün You Tube’da en çok izlenen videolar arasında. Ne zaman yayınlanacağı belli olmayan ortak albümü bekliyor heyecanla. Sahne çalışmaları nedeniyle gece hayatının içinde.. Ama normalde gece hayatı, içkisi, sigarası yok... Bayan olup da alışveriş sevmeyen var mı? Fethiye, ufacık bir şey alsa mutlu oluyor. Sahne kıyafetlerini kendi seçiyor, saçını başını, makyajını kendi yapıyor. Kozmetikte vanilyalı, baharatlı kokular gözdesi. Takıda büyük objeleri seviyor.. Bir yere geç kalmışsa sebep takıp takıştırması.
Kültürpark’ta her sabah dört tur atmasına rağmen kilo sorunu var; çünkü yemekle arası iyi.. Doğa ve hayvan sever.. Fırsat buldukça aşk filmlerini izliyor ancak yeni bir evliliğe sıcak bakmıyor.
Melih Aşık
BİLİM VE SANAT
24 Aralık 2024
Cem Kılıç
Emekli olmak isteyen eksiği nasıl tamamlar?
24 Aralık 2024
Ali Eyüboğlu
Her kuşağın sevdiği sanatçı
24 Aralık 2024
Çağdaş Ertuna
Tacizi anlatan filmde başrole taciz skandalı
24 Aralık 2024
R.Hakan Kırkoğlu
2025 size ne getirecek? Aslan | Yeni hedeflere yol alıyorsunuz
24 Aralık 2024