Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

drerkansevinc@gmail.com

Tüm Yazıları

Çeşme Çiftlikköy’deki Can Baba Restoran’ı ile Esen Göksel, sizi unutulmayacak bir lezzet şölenine davet ediyor.

Deniz böceklerinin kraliçesi

Sadece Çeşme’nin değil ülkemizin önde gelen ıstakoz restoranlarından biri. Can Baba’dan bahsettiğimi anlamışsınızdır. Caner Soner Göksel’in siyaset ve ticaret hayatını noktaladıktan sonra kızı Esen ile birlikte kurduğu restorandan. Can Baba ismini Esen Göksel koymuş. Babasına ailede herkesin Can diye seslendiği ve siyasette de lakabı Baba olduğu için.
Neden Çiftlikköy? Daha fol yok yumurta yokken aşık olmuş baba kız buraya. Sakız manzarasına karşı önce bir mekan kiralamışlar. Daha sonra Esen’in Almanya’da yaptığı birikimlerle ikiz villa satın alıp şu andaki mekanı oluşturmuşlar.

Haberin Devamı


Önce fakir yemeğiydi
Istakoz, yoksul yemeği olmaktan zengin ziyafetlerinin gözdesi olmaya yükselen bir yiyecek. Kuzey Amerika’ya ilk Avrupalılar yerleşmeye başladığı zamanlarda, Kanada, Maine ve Maritimes’da bolca bulunurdu. Istakoz yemek bir fakirlik göstergesi olduğundan, kabukları çöpe çıkarılmaz, kimsenin görmesin diye toprağa gömülürdü.


Kuzey Amerika’nın kuzeydoğusunda bulunan Maine eyaleti ıstakozun adeta ana vatanı. Burada ıstakoz şenlikleri, ıstakoz yarışları gibi eğlenceler gerçekleştiriliyor. Gökseller sadece Maine’de değil dünyanın her tarafında kabuklu hayvan yemişler. Ne Fransızların tekniğini beğenmişler, ne de uzak doğuluların.


Can Baba’da ıstakozları Kadir ve İsmail Usta’lar haşlamayla değil ızgara yöntemiyle pişiriyor. Istakozlar makaslı, langustalar ise iğneli olarak nitelendiriliyor. Langustalar da Akdeniz ıstakozu denen bir ıstakoz türü zaten. Gökçeada, Bozcada, Eceabat taraflarından getiriyor Esin Göksel. 3-4 kilo olanları var.


Böcekler eksi 40 derecede ve deniz suyuyla donduruluyor. Tahta kasalarda saklanıyor ve deniz suyunda çözülüyorlar. Tazeliğinden hiçbirşey kaybetmiyorlar bu şekilde hazırlanınca. Can Baba Restoran’da böcek önce karın kısmından ikiye yarılıyor. Bol miktarda zeytinyağı sürüldükten sonra mangalın üstüne konuyor. Kızan zeytinyağı, kabuğun içindeki eti bir güzel pişiriyor. Yanında sadece roka ve soğan veriliyor. Kabuklu şeyi nasıl yiyeceğim, makasla mı keseceğim falan diye kara kara düşünmenize gerek yok, sadece etini getiriyorlar tabağınıza. Siz masanızda birbirinden nefis zeytinyağlılar ve içkiniz eşliğinde indiriyorsunuz midenize. Yerken sakın limon sıkmayın, o denizin lezzetini alın. Çeşit çeşit deniz balığı, karides, kalamar, ahtapot ve birbirinden nefis tatlılar da var menüde.

Haberin Devamı


Ünlülerin tercih ettiği yer
Esen Göksel restoranın mali işleriyle ilgilenirken babası masa masa gezip sohbet ediyor. Müşteriler arasında siyaset, sanat ve spor dünyasının ünlüleri öncelikli. Tarkan’ından Ajda Pekkan’ına, Arda Turan’ından Ahmet Nazif Zorlu’ya birçok ünlü isim ıstakoz yemeğe Can Baba’ya geliyor. Restoran aynı anda 250 kişiye hizmet verebiliyor. Güleryüzlü ve deneyimli yirmi personel var.

Kimdir

Esen Göksel, 1970 İzmir doğumlu. Özel Fatih Koleji mezunu. Almanya’da Goethe Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. Uzun yıllar Almanya’da tekstil ve satış pazarlama üzerine çalıştı. Babasıyla birlikte Çeşme Çiftlikköy’deki Can Baba Restoran’ı işletiyor.

Haberin Devamı

Deniz böceklerinin kraliçesi


Yiyenin her derdine deva

Langusta tatmadan ölünmez değil mi?

Aynen öyle. Vitamin ve protein deposu olan ıstakoz eti, sağlık açısından çok faydalı bir besin. Omega 3, 6 ve 9 içeriyor. Ayrıca amino asit, potasyum, magnezyum, kalsiyum, selenyum, demir, fosfor, çinko, A, B12, B6, B3, B2 var. Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri bakımından son derece zengin. Özellikle Omega-9’u sadece draje olarak bulabiliyorsunuz. Istakoz etinin içeriği ile kalp sağlığına ve sinir sistemine inanılmaz olumlu etkileri var. Cinsel sağlığa da.

İktidarsızlığa da birebir desene.

Öyle zaten. Makaslı ıstakozdan langusta daha sağlıklı. Her derde deva denebilir. Böceklerin Ege’ye has bir lezzeti de var. Tabii bizim yöntemle de daha keyifli bir yemek oluyor.

Bu böcekler ile ilgili bir iddia var.Pişirilirken çığlık atıyorlarmış...

Tamamen safsata. Istakozlar çığlık atamaz, çünkü bir çok deniz canlısı gibi ses telleri yok. Pişiliken çıkan sesler, ıstakozun ısındıkça kabuğundan ayrılırken çıkardığı sestir.

Baba kız siz nasıl besleniyorsunuz?

Benim yemekle aram iyi değil ama her sabah nefis bir kahvaltı yaparım. Dört dilim ekmek, peynir, yumurta ile mükellef bir kahvaltı. Sonra gün boyunca salata ve meyva.
Babam kapuska yer, kuru fasulye yer. Akşamları mutlaka 200 gram ızgara balık yer. Babama yakalanırsam ben de babama eşlik ederim. Haftada 3 kez öğlenleri langusta yiyoruz ilaç niyetine...

Can Baba Türkiye’nin en iyi 10 ıstakoz restoranından biri. Sırada ne var?

İnsanın hayalleri bitmez.Can Baba’nın zirvedeki yerini korumak öncelikli görevim.Sonra uygun bir fırsat olursa İzmir’de de bir ıstakoz restoranı açmak isterim.

Restorancılıkta kadın olmanın dezavantajları vardır.

Burada onun sıkıntısını yaşamıyorum. Çok kaliteli ve elit bir müşterimiz var. Gecenin ilerleyen saatlerinde bile kimse dağıtmıyor. Büyük kente geçersek bu tip sorunlar olabilir. Öyle bir yatırımda da babama güveniyorum. Her zaman olduğu gibi en iyiyi yapacaktır bizler için.

Çeşme’de yaz kış açık olan sayılı mekanlardansınız. Sezon bitince neler yapıyorsunuz?

Kışın müşterimiz yine var. Gruplar oluyor. Mermer Fuarı’ndan konuklar oluyor. Haftasonları gelenler oluyor. Babam sezon bitince soluğu Sakız Adası’nda alır; ben de oğlumun okulu nedeniyle İzmir’de.

İzmir’e de bir Can Baba Restoran yakışır hani...