Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, ‘REMOURBAN Projesi’nin 5 buçuk yıllık yolculuğunu, projenin bütçesi ve süresi içinde taahhüt ettiği nihai hedeflere ulaşarak tamamladığını kaydetti.
Tepebaşı Belediyesi, marka kent olma yolunun akıllı kent yatırımlarından geçtiği günümüzde, yatırımlarını Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi ile taçlandırıyor. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı olan Horizon 2020 kapsamında Avrupa’nın bilim, teknoloji, politika ve uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla 7 ülkeden 22 ortaklı bir konsorsiyum kurularak fon almaya hak kazanan REMOURBAN Projesi, 5 buçuk yıllık yolculuğunu projenin bütçesi ve süresi içinde taahhüt ettiği nihai hedeflere ulaşarak tamamladığını belirtti.
Başkan Ataç, “REMOURBAN sürdürülebilir kentsel dönüşüm modeli, uygulayıcı kentler tarafından Valladolid (İspanya), Nottingham (İngiltere) ve Tepebaşı'nda uygulandı ve izleyici kentler tarafından Seraing (Belçika) ve Miskolc (Macaristan)’da geliştirildi. Tepebaşı Belediyesi, enerji, ulaşım ile bilgi ve iletişim teknolojilerini entegre eden vatandaş odaklı bu modelle yeni nesil teknolojileri yapılandırdı, enerji ve kaynak verimliliğini artırdı, organizasyonel ve ekonomik çözümleri öncelik hale getirdi. Sürdürülebilir ulaşımı geliştirdi ve kentsel alanlarda sera etkisi yaratan zararlı gaz emisyonlarını azalttı” dedi.
Mahallelerde düşük enerji
Aşağı Söğütönü Mahallesi’ndeki Yaşam Köyü’nde uygulanan projeye ilişkin bilgi veren Başkan Ataç, “10.570 m2'lik yerleşim alanına sahip Yaşam Köyü'nde bina kabukları mantolandı, pencere ve doğrama sistemleri yenilendi, bölgesel merkezi sisteme geçiş yapıldı, güneş enerji santrali kuruldu, bina ve çevre aydınlatmaları LED armatürlerle değiştirildi. Avrupa Komisyonu enerji tasarruf projelerinde yılda metrekarede 100 kWh, bina iyileştirme bütçesini de maksimum metrekare başına 100 £ olarak belirlemiştir. Tepebaşı Belediyesi yılda metrekarede 170 kWh enerji tasarrufu taahhüt ederek maksimum bütçenin de üstüne çıkarak metrekare başına 126 £ talep etmiştir. Uygulanan tüm ekolojik iyileştirmelerle enerji tüketimi metrekarede 274 kWh iken, yenilenebilir enerjinin katkısıyla birlikte metrekarede 38 kWh'a düştü. Tepebaşı Belediyesi yılda öngördüğü metrekarede 170 kWh'in çok üstüne çıkarak 235 kWh enerji tasarrufu sağlayarak metrekare başına 126 £ hibe almaya hak kazandı. Bina bazında sadece ısıtma ve soğutmada metrekarede 100 kWh enerji ihtiyacı azaltıldı. Enerji performansı bakımından yaklaşık 3 milyon kWh enerji tüketimi pasif yöntemlerle 1 milyon 400 kWh'a düşerek %53 enerji tasarrufu ve %63 karbon emisyonunda azalma sağlandı. Yenilenebilir enerjiyle yaklaşık 1 milyon kWh, metrekarede 100 kWh üretim gerçekleşti. Kurulan güneş enerji santraliyle yılda yaklaşık 242 mWh elektrik üretimi oldu. Aylık elektrik üretiminin %50'si öz tüketim ile tüketildi, %50'si şebekeye geri verildi ve mahsuplaşıldı” ifadelerini kullandı.
Sürdürülebilir kentsel ulaşım
Çevre dostu bir kentsel ulaşım modeline olan talebi artırmak ve ulaşımda sürdürülebilirliğin sağlanması için yapılan çalışmalara da değinen Başkan Ataç, “Araç filomuzda bulunan ve fosil yakıtla çalışan hizmet araçların büyük bir bölümü çevre dostu araçlarla değiştirildi. Bu kapsamda, belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 22 adet hibrit binek araç ayrıca kamusal hizmetlerde kullanılmak üzere 4 adet %100 elektrikli otobüs alındı. Elektrikli otobüsler ücretsiz olarak halkın hizmetine sunuldu. Hareketlilik alanında bir başka yenilik olarak elektrikli bisiklet altyapısı kuruldu. Akıllı ulaşım sistemlerinin sembolü olan 30 adet elektrikli bisiklet, 3 adet kiralama istasyonu ve 45 adet akıllı bisiklet parkı Yaşam Köyü’ne gidiş ve gelişte konumlandırıldı. Türkiye’de ilk defa elektrikli modellerin kullanıldığı “Paylaşımlı Bisiklet Sistemi” ESPEDAL, proje kapsamında vatandaşlara hizmet vermeyi başladı. Bisikletlerin toplu taşıma araçlarına alternatif olarak kullanımının artırılmasını sağlamak amacıyla da yaklaşık 5 kilometrelik bisiklet yolu düzenlemesi yapıldı. Elektrikli otobüslerde %60'a varan enerji tüketiminde tasarruf, %100 karbon emisyonunda azaltım, hibrit araçlarda %26'ya varan enerji tüketiminde tasarruf, %30 karbon emisyonunda azaltım sağlandı” diye konuştu.
Hizmet Binası
Tepebaşı Belediyesi hizmet binasında kurulu olan GES, elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılıyor. “Düşük Karbon Ayak İzi İçin Enerji Etkin Bina” isimli proje, 2011 yılı Çevre ve Enerji Mali Destek Programı kapsamında BEBKA tarafından desteklenmişti. Küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunacak örnek bir çalışma olarak dikkat çeken sistem sayesinde, 2013 yılından bu yana 95 kW gücündeki 400 panelle elektrik üretimi sağlıyor.
Sertifikalı ‘yeşil bina’
2015 yılında hizmete açılan Mustafa Kemal Atatürk Spor Kompleksi Su Sporları Merkezi, yeşil bina özelliğine sahip bir tesis olarak dikkat çekiyor. Merkez, çevre dostu enerji tasarrufu alanında yeşil bina uygulamalarını uluslararası alanda sertifikalandıran LEED Sertifikası’nı Altın Puan kriteriyle alan Türkiye'nin ilk kamu binası olma özelliğini de taşıyor. Tesis, Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Bina Konseyi'ne (U.S. Green Building Council - LEED) başvurularak alınan sertifikayla Türkiye'de sertifikaya sahip 11 bina arasında yer alıyor.
Akıllı bir bina olarak tasarlanan merkez, solar ısıtma devresi ve çatısındaki güneş enerji santrali sayesinde elektrik ihtiyacının bir kısmını da kendisi üretiyor.
Dedeler ve torunları oyuncak evinde buluşuyor
Karadeniz Ereğli Belediyesi bünyesinde bir Oyuncak Evi açılıyor. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, hazırlıkları bir süredir devam eden Oyuncak Evi için çalışmaların hızlandığını açıkladı. Bu süreçte bağışlanan ve derlenen oyuncaklarla Oyuncak Evi’nin koleksiyonu giderek büyüyor. Oyuncak Evi’nin iki farklı bölümü bulunuyor. Bir yanda daha çok Anadolu’da oynanan eski oyuncakların örnekleri yer alırken, diğer yanda güncel oyuncaklarla çocukların buluşması sağlanacak ve atölye çalışmaları yapılacak. Düzenlenecek atölyelerde çocukların becerilerini ve yeteneklerini geliştirmesi hedefleniyor. Burada oyuncaklar tasarlanacak, üretilecek. Çocukların, mevcut oyuncak sergisine, sorularla, bulmacalarla aktif katılımı sağlanacak. Dedeler ve ninelerle torunlar bir araya getirilerek oyuncak üretmelerinin ortamı yaratılacak. Öykü yazma, seramik yapma, sepet örme, oyuncak tamiri, oyun turnuvaları gibi etkinliklerle Oyuncak Evi yaşayan bir çocuk kültür merkezi olacak. Başkan Posbıyık, “Bunu bir ilk adım olarak kabul ediyoruz. Burası gelişerek büyüyecek bir merkez olarak tasarlandı” dedi.
Oyuncak Evi Projesi’nin koordinatörlüğünü yürüten Başkan danışmanları Nergis Bozkurt ve Nart Bozkurt, 2 yıl boyunca sergilenmek üzere, Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi’nden, bir grup oyuncağı teslim aldı.
BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN İLKEL KAPAN!
İstanbul’un Başakşehir ilçesinde oturmakta olan okurlarımızdan Osman Ünal, “Başakşehir 2. Etap’ta ters yöne girilmemesi için ilkel şekilde belediye buraya kapan taktı. Birçok araba bu kapanlarda dört lastiğini de patlattı. Mağdur kişilerden biri de benim. Kapana düz girmeme rağmen kapanların aşırı sivri ve dik olması sebebiyle aracımın ön lastik oluklarında derin çizikler meydana geldi, bir müddet sonra havaları indi. Belediye Başkanı’na ve belediyeye şikâyette bulundum lakin ilgilenen olmadı, durumu Cimer’e de yazacağım. Gazetenizde haber yaparsanız bu 3. dünya ülkelerinden kalma ilkel kapan yöntemi kaldırılır belki” dedi. Başakşehir Belediyesi’nin sloganı “Mutluluğun Şehri Başakşehir” ancak Başakşehir’de oturan okurlarımız belediyenin duyarsızlığından çok şikâyetçi. Başakşehir ilçesinden tarafımıza ulaşan şikâyetleri 7 Aralık 2020, 10 Ağustos 2020 ve 26 Şubat 2021 tarihlerinde haber yaptık ancak hiçbir şikâyete belediyeden olumlu bir yanıt alamadık. Umarız bu son gelen şikâyet başkanın dikkatini çeker. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden bir yanıt alabilecek miyiz, bekleyip hep birlikte göreceğiz.
BELEDİYEDEN YANIT VAR!
TEŞEKKÜRLER BAŞKAN SEKMEN
Erzurum’da yaşamakta olan okurlarımızdan Cemil Demir, Erzurum şehir merkezindeki 30-50 santim genişliğinde çukurlardan şikâyetçiydi. Biz de gazetemizin 2 Nisan 2021 Cuma günkü nüshasında “Erzurum’a bozuk yollar yakışmıyor” başlıklı haberimizle konuyu duyurmuştuk. Haberimiz üzerine Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden gelen açıklamada, bahsi geçen Şükrüpaşa semtindeki yolun asfaltlandığı belirtildi. Açıklamada "Erzurum, çetin kış koşullarından ötürü en çok yağış alan ve karla mücadelede en etkin olan vilayetlerimiz içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle, yoğun kar yağışı şehrimizdeki yollarda tahribata neden olmaktadır. Yollarımız sürekli bakım ve onarımdan geçmektedir. Bağlantı ve grup yolları, kavşak ve viyadükleri, bulvar ve yeni modern yollarıyla şehrimizdeki ulaşım ağına kalite standardı kazandıran Erzurum Büyükşehir Belediyemiz vatandaşlarımızın huzur ve refahı için mesai mefhumu gözetmeksizin 7/24 görev yapmaktadır" denildi. Duyarlılığından dolayı Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve ekibine teşekkür ederiz.
SEN SOR, BAŞKAN CEVAPLASIN!
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024