Türkiye’de ‘deprem riski’ bulunmayan iller arasında gösterilen Kırklareli’nde, ev ve arsalara yoğun talep oluştu. Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp, “ İlçemizde arsa almak isteyen vatandaşlar mağdur olmamak için mutlaka yetkililerden bilgi alsınlar” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, büyük İstanbul depremi yeniden gündeme geldi. Özellikle İstanbul’da yaşayan çok sayıda vatandaş fay hattının olmadığı Kırklareli ve Edirne’ye akın etmeye başladı. Ben de vatandaşın bu göçünü takip etmek için bölgeye gittim. Bölgeye gitmişken Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Başkan hem ilçeyle ilgili hem de depremden sonra ilçede emlak almak için gelenler hakkında beni bilgilendirdi.
Havaalanına 115 km
Başkan Özalp, “Depremden sonra insanlar ne yapacağını bilmiyor, biraz şaşkınlık var. Pandemide de biz bunu yaşadık. Pandemide de her yer kapanınca ciddi bir şekilde insanlar Vize’ye geldi. Buranın bir avantajı, İstanbul Havaalimanı’na sadece 115 kilometre. Vize’den çıktığınızda kuzey otobanından sadece 1 buçuk saatte havaalanına ulaşabiliyorsunuz. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ilçemize sadece 150 kilometre uzakta. İstanbul’da birçok insan bırakın havaalanına 1 buçuk saatte gitmeyi, işten evlerine gidemiyor. Bizim ilçemizde trafik yok, sanayi yok, tam anlamıyla doğal yaşam alanı burası. İlçemize en yakın sanayi Çerkezköy’de. Kapaklı’da. Çerkezköy’ün nüfusu 200 bin, Kapaklı 150 bin, 350 bin kişi orada yaşıyor. Çorlu’da da var 350 bin kişi. Ne yaptı? 700 bin kişi. 20 kilometre çapında 700 bin kişi yaşıyor. Her gün Vize’den 2 bin kişi Çerkezköy’e çalışmaya gidiyor. Vize’nin şu anki nüfusu 16 bine yakın, 10 bine yakın su abonemiz var. Köyler dâhil Vize’de 20 bin kişi yaşıyor aslında.
‘Bu kadar kolay değil’
Biz çevremizde sanayi de istemiyoruz. İlçemizde işsizlik problemi de yok. İlçemizde tekstil atölyeleri de var. 8 Mart Kadınlar Günü sebebiyle kadınlarımızı ziyaret ettim. 980 kadın ilçemizde çalışıyor. Ortalama her ay 9-10 milyon para kadınlarımızdan dolayı Vize ekonomisine katkıda bulunuyor. Şu anda ilçemize çok ciddi talep var. Özellikle köylerde yaşamak için şehirden kaçmak isteyen vatandaşlar arsa alıyorlar. Bu konuda vatandaşların çok dikkatli olması gerekiyor. Tarlaları arsa diye satıyorlar. Vatandaş hayatında arsa almamış, toprak almamış, bir dönüm yer sana satayım diyorlar. Tarla aslında burası. Şehirden kaçıp gelen vatandaşlar bir dönüm yer deyip hemen alıyorlar. Bir dönüm yer olsa müteahhit zaten oraya ev yapar. Zaten bizim ilçe merkezimizde bir dönüm arsa yok. Vatandaş aldığı bu bir dönümlük yere sadece konteyner koyabilir, tekerlekli tiny house’lar koyabilir. Bunlar da uzun süreli yaşamda çok zor. Elektrik, su, altyapı olmadan. Eğer yola cephesi yoksa beş dönümün altındaysa oraya bir konteyner dahi koyamazsınız. İmar dışı olan yerlerde böyle bir mevzuat var. Yani anlayacağınız, arsa almakla bitmiyor. Bu işler bu kadar kolay değil” dedi.
Bursa’nın adı Hatay’da yaşayacak
Türkiye’yi yasa boğan, 11 ilde büyük yıkımlara yol açan depremin hemen ardından Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde görevlendirilen, depremin sekizinci gününde ise büyük yıkımın yaşandığı Hatay’a çekilen Bursa Büyükşehir Belediyesi, bölgede yaraları sarmaya devam ediyor. Hatay’da üstlendiği üç ana görevden biri de konteyner kentler kurulumu olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, üç ayrı bölgede 110 bin metrekare alanda toplam 2 bin konteynerlik yaşam alanları oluşturuyor. Özellikle depremzedelerin çadırlardan konteyner kentlere bir an önce geçebilmesi için çalışmalara hız veren Büyükşehir Belediyesi, depremzedelerin günlük hayatlarını devam ettirebilmeleri amacıyla konteyner kentlerde sağlık ocağı, ibadethane, berber, çocuk oyun alanları, örgün eğitimi devam ettirebilecekleri çok amaçlı çadırlar, yemekhane ve çamaşırhane gibi sosyal yaşam alanları da oluşturacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi, STK’lar ve hayırsever vatandaşların katkılarıyla sağlanan konteynerler alanları doldurmaya başladı. 50 bin metrekare alandan oluşan iki bölgenin alt yapısını tamamlayan ekipler, bu bölgelerde konteyner kurulumunu hızlandırdı. İki bölgede 400’e yakın konteynerin kurulumu tamamlanırken, çalışmalar kesintisiz devam ediyor.
Büyük depremlerin hemen ardından afet bölgesine giden ve o günden beri mesaisinin büyük bölümünü bölgede geçiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konteyner kentlerdeki çalışmaları da yakından takip ediyor.
‘Bursa’ ismini veriyoruz
Hatay’da yaraları sarmak adına bir taraftan enkaz kaldırmanın devam ettiğini, diğer taraftan da hayatı canlandırma adına çalışmalar yapıldığını ifade eden Başkan Aktaş, “Hayatın canlandırılması adına da özellikle barınma sorununun çözümü için önemli adımlar atılıyor. Biz de Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak üç ayrı bölgede 2 bin civarında konteynerden oluşan yaşam alanları kuruyoruz. Su, kanalizasyon, elektrik bağlantıları ve parkları, çamaşırhaneleri, tuvalet ve lavaboları ile geçici yaşam alanları oluşturuyoruz. Tabii bunların hepsi, 1-1,5 yıllık geçiş süreci için. Nihayetinde Çevre Şehircilik Bakanlığımız tarafından kalıcı konutların yapılmasıyla birlikte hayat burada normale dönecek. Konteyner bağışlayan tüm hayırseverlere çok teşekkür ediyorum. Bütün konteynerlerimize ‘Bursa’ ismini özellikle veriyoruz. Bursa’nın hayırsever insanlarının adları yaşasın istiyoruz. Bu vesileyle başta Çilek Mobilya olmak üzere Umuda Koşanlar Derneği, diğer hayırsever vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah Bursalı hayırseverlerimizin ismi Hatay’da daima bu vesileyle yaşamış olacak” diye konuştu.
Tarımsal sulamada büyük tasarruf
Balıkesirli üreticileri ekonomik yönden rahatlatmak ve ürünlerinin verimliliğini artırmaya yönelik tarımsal destekleme çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, akıllı sulama sistemleriyle tarımsal sulamada yüksek su verimliliği hedefliyor, ultrasonik tarımsal sulama sistemi yatırımları sayesinde de kuraklık riskine karşı tedbir alıyor. 56 adet sulama tesisi ile 16 bin 789 hektar tarım alanında tarımsal sulama hizmeti veren BASKİ, 2019 yılından bu yana Türkiye’de yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin herhangi bir mağduriyet yaşamasının önüne geçmek için gereken tedbirleri alıyor. BASKİ, devreye aldığı ultrasonik tarımsal sulama sistemi yatırımlarıyla tarımsal alanlarda yüzde 40’tan fazla tasarruf sağlayarak 11 bin 527 hektar alanın suyunu garanti altına aldı. Tasarruf edilen su, kuraklık yaşanması halinde çiftçilerin kullanımına sunulacak. Bunun yanı sıra su israfını engellemek adına da bir dizi önlemler alarak yatırımlar hayata geçiren BASKİ, şehirde damla sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için çalışıyor.
Muğla’dan Malatya’ya destek
Depremin etkilediği şehirlerin başında gelen ve kayısı üretimiyle bilinen Malatya’ya Muğla Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinden önemli bir destek daha geldi. Türkiye’nin kayısı üretiminde ilk sırada yer alan ve depremden etkilenen şehirlerden biri olan Malatya’da, kayısı üreticilerine destek olmak için Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Milas, Datça ilçe belediyeleri devreye girdi. Muğla belediyelerinin dışında Eskişehir ve Kırklareli belediyeleri ile birlikte toplam 26 ton kayısı satın alınarak 3.5 milyon TL’lik destek sağlandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan kayısılar belediyenin etkinlikleri ve faaliyetlerinde vatandaşlara ücretsiz dağıtılacağı öğrenildi.
Suya yüzde 50 indirim geliyor
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, depremden kaynaklanan yaraları yardımlaşarak iyileştireceklerini belirterek, iki ay süreyle su kullanımı bedelini yüzde 50 indireceklerini açıkladı. İyi günde, kötü günde halkın yanında büyük bir özveriyle bulunmaya devam edeceklerini açıklayan Başkan Zeydan Karalar, “Su parasını almamak, borcu affetmek gibi bir yetkimiz yok. Daha önce afet döneminde su ücretlerini aşağıya çekmiştik. Böyle bir yetkimiz mevcut. Belediye meclisimizde inşallah bunu geçireceğiz. İki ay süreyle su kullanımı bedelini yüzde 50 indireceğiz” dedi.
Sınav ücretleri Büyükşehir’den
Denizli genelinde YKS’ye girecek 25 yaşını aşmamış tüm gençlerin sınav ücretlerini Denizli Büyükşehir Belediyesi karşılayacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesindeki formu doldurarak, ÖSYM ödeme dekontlarını 24 Mart’a kadar sisteme yükleyen gençler sınav giriş ücreti desteğinden yararlanacak.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...