Selçuklu Belediyesi şivlilik geleneğini tüm Türkiye’ye tanıtmak için önemli bir festivale imza attı. Konya’da yüzyıllardır süren bir geleneği yaşatmaya çalıştıklarını İfade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı,” Ne kadar fazla çocuk gelir ve burada eğlenip bir şeyler öğrenirse biz o kadar mutlu oluruz” dedi.
Başkan Pekyatırmacı, Şivlilik festivaliyle iligili Milliyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
Başkanım Şivlilik nedir?
Şivlilik Mübarek Üç Ayların ilk Perşembe günü kutlanan Regaip Kandilini kutlamasıdır. Konya’ya özgün bu geleneğin Osmanlı döneminden bu yana kutlandığı bilinir. Şivlilikten bir gün önce akşam fener alayı düzenlenir. Çocuklar fener eşliğinde sokaklarda yürürler. Regaip Kandili günü ise çocuklar sokaklarda “Şivli şivli şişirmiş, Erken kalkan pişirmiş, İki çörek bir börek, Bize namazlık gerek. Şivlilik!” tekerlemesi ile ev ev dolaşarak şivlilik toplar. Ev hanımları evlerinde yaptıkları pişileri komşularına ikram ederler. Ayrıca hane halkının hazırlamış olduğu şekerlemelerden, leblebi, hurma gibi yiyecekler ikram edilerek çocuklar sevindirilir. Hatta şivlilik öncesinde tüm Konya’da olduğu gibi esnaflarda da bir hazırlık süreci olur. İkram edilecek ürünler bir ay öncesinden hummalı bir şekilde hazırlanarak satışa sunulur. Böylelikle şivlilik bereketi tüm Konya’mıza yayılmış olur.
Sizin için şivlilik neyi ifade ediyor?
Benim için şivlilik çocukluk demek. Çocukluğumuzun en güzel etkinliği, komşuluk bilinci, arkadaşlık, dostluk demek. Bu mübarek günde sokaklarda şeker toplar sonra da onu arkadaşlarımızla paylaşırdık. Bugün bu etkinlikleri düzenlerken ben de çocukluğuma giderek o günleri tekrar yaşıyorum. Bizim çocukluğumuzda şivlilikte annelerimiz pişi pişirir komşulara dağıtır, çocuklar mahallede ev ev dolaşarak şeker toplardı. Bu geleneğin günümüzde de sürdürmek beni ayrıca mutlu ediyor.
Şivliliği neden festivale dönüştürdünüz?
Şivlilik Konya’mızın yüzyıllardır süren bir geleneği. Bu yıl bu geleneği daha eğlenceli bir organizasyona dönüştürme kararı aldık. Bu kararı alırken bunu bir güne sığdırmak olmazdı. Bu nedenle beş günlük bir festivale dönüştürerek çocuklarımızı daha fazla mutlu etmeye karar verdik. Buraya ne kadar fazla çocuk gelir ve burada eğlenip bir şeyler öğrenirse biz o kadar mutlu oluruz. Her şey çocuklarımız için...
Çocuklara ne mesaj vermek istersiniz?
Çocuklara vereceğim mesajım şu; bu günleri unutmasınlar. Bu geleneği biz onlara aktarmak için çabalıyoruz, onlar da gelecek nesillere bu geleneği aktarsınlar. Yüzyıllardır devam eden gelenek bitmesin ebediyete kadar Konya’mızın bir geleneği olarak devam etsin. Tabi bunları yaparken de festivalimize gelerek eğlenmeyi unutmasınlar.
Bu geleneğin Tüm Türkiye’ye yayılmasını ister miydiniz?
Bu gelenek şu an Konya’ya özgü bir gelenek ama tüm Türkiye’de olmasını da isterim. Şivlilik komşuluk bilinci, dostluk, paylaşmadır. Ülkemizde herkesin bu mübarek günde bu duyguları yoğun bir şekilde yaşaması beni memnun eder. Tabi bunun yanında bu geleneğin Konya’dan yayılması da ayrıca bizi mutlu eder.
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen Şivlilik etkinliklerinde binlerce çocuk sömestir stresini atarak keyifli vakit geçirdi.
Şivlilik hediyeleri çocukları sevindirdi
Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’ya özgü bir gelenek olan “Şivlilik” kültürünün yaşatılması için 5-10 yaş aralığında başvuruları alınan 100 bin çocuğu hediyelerle sevindiriyor. Bu özel günde çocuklara şivlilik ikramında bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, başvuruları alınan hediyelerin evlere kargolama işlemlerine başlandığını belirterek, “Bu güzel geleneği yaşatan tüm Konyalı hemşehrilerime teşekkür ediyorum.” dedi.
Yollarda ‘Martı’ istilası
İstanbul Kadıköy’de oturan okurlarımız, “Martı mopedler kaldırımlardan sonra yolları da işgal etmeye başladı. Size yolladığım fotoğraftaki moped İstanbul’un en işlek caddelerinden Bağdat Caddesi’nde akşama kadar yolun bir şeridini kapattı ve bir trafik polisi dahi müdahale etmedi” dedi. Okurumuzun bu şikâyetini İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkililerine iletmiş olalım.
Bağdat Caddesi’ne yakışmıyor
İstanbul’un en popüler caddelerinden Bağdat Caddesi’ne bu görüntü yakışmıyor. Özellikle hafta sonları binlerce insanın yürüyüş yaptığı caddedeki kaldırımda çiçek veya ağaç dikilmesi için ayrılan alanlar çamur içinde. Buraya bitki veya ağaç dikmek bu kadar zor mu? İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine duyurulur.
Ne zaman yapılacak?
İstanbul Kadıköy’de Erenköy Mahallesi Kemal Okvuran Sokak’ta yaşayan okurlarımız, “Sokağımızda haftalar önce altyapı çalışması yapıldı ancak çalışma bittikten sonra yolumuz yapılmadı. Arabalarımız zarar görüyor. Yolumuz ne zaman yapılacak merak ediyoruz?” dedi. Okurlarımızın bu sorusunu Kadıköy Belediyesi yetkililerine iletiyorum.
YANIT VAR!
‘Otobüslere cezai işlem uygulandı’
İstanbul’da yaşamakta olan okurlarımız, kentteki trafik denetimlerinin kötüye gidişinden yakınıyor. Vatan Caddesi ya da resmî adıyla Adnan Menderes Bulvarı’nda doğu ve güneydoğudan gelen otobüsler başta olmak üzere tüm otobüslerin yolcuları ana yol üzerinde bırakmasından şikâyetçiydi. Biz de gazetemizin 4 Şubat 2022 Cuma günkü nüshasında konuyu “Yolcu otobüsleri neden otogara girmiyor!” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizden sonra İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden açıklama geldi: “Habere konu yerde gerekli denetimler yapılmış olup, cadde üzerinde yolcu indiren ve trafiği aksatan otobüslere cezai işlem uygulanarak, denetimlerimiz sıklaştırılmıştır. ” Okurlarımızın şikâyetine kulak veren İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...