Nilüfer Belediyesi’nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlediği etkinliklerle ilgili Başkan Erdem, Milliyet gazetesine açıklamalarda bulundu.
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “2022 yılını ‘İklim Yılı’ ilan ederek iklim değişikliğine yol açan faktörlere ve bu konuda alınabilecek önlemlere dikkat çekmek için 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ‘Nilüfer Çayı Temiz Aksın Yürüyüşü’ organize ettik. Nilüfer Kent Konseyi ve Bursa Çevre Platformu ile birlikte organize ettiğimiz etkinlikte, Uludağ’dan çıkarak kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan ve Bursa Ovasını sulayan, ancak endüstriyel atıklar nedeniyle artık simsiyah akan Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğe dikkat çekmek istedik. Bu amaçla çok sayıda çevreci ile Nilüfer Çayı kenarındaki 4 ayrı rotada düzenlediğimiz doğa yürüyüşüne, ‘Nilüfer Çayı Temiz Aksın’ sloganıyla katıldık.”
Başkan Erdem,” Çevreciler, Bursa’nın, çok değil bundan 30 yıl önce ‘’Yeşil Bursa’’ adıyla anıldığını ama nüfus yoğunluğu, çarpık kentleşme, kaçak sanayileşme sonucu kentin betonlaştığını, tarım biterken, havasının suyunun kirletildiğini belirtiyor. Artık Bursa havası en kirli şehirlerden biri ve şehir merkezinden geçen dereleri, fabrikaların deşarj ettiği kimyasal atık halinde akıyor. Verimli Bursa ovalarındaki tarım alanları hızla betonlaşıyor. Bu böyle devam ederse, önümüzdeki birkaç yıl içinde gıda ve su krizi yaşamamız kaçınılmaz görünüyor. Suyuyla ve havasıyla Bursa’yı besleyen; Bursa’nın yaşam kaynağı Uludağ dereleri ise; oteller bölgesinden ve diğer tesislerden gelen evsel ve kimyasal atıklarla daha kaynağında kirletiliyor. Temiz akan su kaynakları ise, su daha toprağa düşmeden kaynağından borularla yerel yönetim ve su şirketlerin kurduğu su fabrikalarının depolarına ve kasalarına akıyor. Su şehri Bursa hızla kuraklığa itiliyor” dediler.
Dehşet verici
Bursa’nın en önemli su kaynağı olan Nilüfer Çayı’nın çıktığı yerdeki berraklık ile kentin içinden geçtikten sonraki simsiyah görüntüsü arasındaki farkın dehşet verici olduğunu vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de, “Nilüfer Çayı, Bursa’yı besleyen ana damarlardan bir tanesi. Başladığı noktadan 40 kilometrelik mesafe boyunca dört etaptan oluşan parkurlarda gruplar halinde yürüdük. Nilüfer Çayı’nın hem temiz hem kirli bölgelerinden numuneler alarak, çayın nasıl kirletildiğini göstermek istedik. Artık Nilüfer Çayı’nın mutlak suretle temiz akmasını sağlamak lazım. Bunu söylemekten bizim dilimizde tüy bitti. Buradan yetkililere tekrar seslenmek istiyoruz. Kaçak endüstrinin yapıldığı, kaçak boyahanelerin ve kontrolsüz üretimin olduğu işletmelerde sıkı denetimler yapılsın. Bu işletmelerin deşarjları kontrol edilsin. Başladığı yer o kadar temiz ki, burada balık tutanlar var. Ancak Nilüfer Çayı’nın Geçit’teki bölümünden numune aldığımızda, bugün hangi boyahanede, hangi renk, hangi türde kumaşların boyandığını tahmin yapabileceğimiz duruma geliyoruz. Bu kirliliğe rağmen Nilüfer Çayı tarımsal üretimde sulama suyu olarak da kullanılıyor. Sonuç olarak sadece suyumuz değil, toprağımız ve gıdamız da kirleniyor. Nilüfer Çay’ı için derhal önlem alınmasını istiyoruz” dedi.
Gastrofest’te ipek ve çini tanıtıldı
Bursa’nın ilk gastronomi festivali Bursa GastroFest’te stant açan BUSMEK, Bursa’nın coğrafi işaretli değerlerinden olan Bursa ipeği ile İznik çinisini davetlilere tanıttı. Turizm Profesyonelleri Derneği Bursa Skal Kulübü tarafından Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu’nun desteğiyle gerçekleştirilen festival, Botanik Park’ta yapıldı. Alanda kurulan 60 stantta Bursa’nın yöresel ve coğrafi işaretli lezzetlerini tadan katılımcılar, şefler ve yemek yazarları bir araya geldi.
Sıfır atıkta Toroslar farkı!
İlçede başarıyla sürdürdüğü ‘Sıfır Atık” projesiyle 4’üncü Sıfır Atık belgesini alan Toroslar Belediyesi, Türkiye Çevre Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir farkındalık çalışmasına daha imza attı. Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği ve Mersin Dora Gençlik ve Spor Kulübü işbirliğinde Korukent Mahallesi’nde bulanan Toroslar Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Gençlik Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte çevre gönüllüleri bir araya geldi.
Saros körfezi işgal altında!
Edirne’nin Keşan ilçesinde yaşamakta olan okurlarımız,”Size attığımız fotoğrafın olduğu yer Mecidiye köyü, Atatürk Mahallesi Barakalar mevki olarak geçen Saros körfezinin en güzel sahili durumunda olan yer. Burası Edirne il özel idaresi yetkisinde. Buradaki arazileri Mecidiye köyü eski muhtarı Ali Balaban usulsüz bir şekilde satınca görevinden uzaklaştırılmış ve mahkemece tutuklanmıştır. En ufak boş alanlar bile satılmış duruma. Fotoğraflarda görülen barakalar arası yol bile satılmış olup üstelik yapı izni olmayan sahille arasında bir yol olan bölgeye yığma beton ile yapı yapılmaya başlanmıştır. Bu alanda 200 yakın baraka tarzı yapı bulunmaktadır. Bu yapıların hiçbirinde alt yapı yoktur. Tuvalet için gelecek olan vidanjörün gideceği yol bile satılmıştır. İnsanlar vidanjör çağırıp kuyularını bile temizletemeyecek durumdadır. Salgın hastalıktan yeni kurtulduğumuz bu dönemde halk sağlığını tehdit edecek bir kolera salgını olması muhtemeldir. Allah korusun yangında itfaiye ve ambulansın barakaları arasına girme ihtimali dahi yoktur. Yeni Seçilen Mecidiye Köy Muhtarı Gürkan Akça’nın bu kaçak yapıları yıkmaya gücü yetmeyebilir. Edirne valiliğinin ve Keşan Belediyesinin bu duruma el atmasını istiyoruz” dedi. Okurlarımızın bu şikayetini yetkililere iletmiş olalım.
Mobil makam
“Belediye başkanının makamı sokaklardır” anlayışı doğrultusunda Kuşadası’nı karış karış dolaşarak her fırsatta hemşehrileri ile buluşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, son olarak İkiçeşmelik ve Ege Mahallesi sakinleri ile buluştu. Yaşanan sorunları yerinde görmek, talep ve önerileri birebir dinlemek amacıyla yaptığı ziyaretler kapsamında Ege ve İkiçeşmelik mahallelerini ziyaret eden Başkan Ömer Günel, mahalle sakinleri ile sohbet edip çay içti. Başkan Ömer Günel, hemşehrilerine Kuşadası Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Fuarın yıldızı MİTSO
İstanbul’da düzenlenen Olivia İstanbul Zeytinyağı Fuar ve Ulusal Zirvesi’nde Türkiye’nin ilk ve tek coğrafi işaretli zeytinyağı olan Milas zeytinyağı başarıyla tanıtıldı. Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’nin de katılarak destek verdiği Olivia İstanbul Zeytinyağı Fuar ve Ulusal Zirvesinde Milliyet Gazetesi Ege bölge temsilcisi Engin Uğur Ağır, MİTSO standını ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Milaslı zeytinyağı üreticileriyle röportajlar yaptılar. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MİTSO standını ziyaret eden konuklarına Milas zeytinyağının özelliklerini anlattılar. Milas zeytinyağının Türkiye’nin ilk ve tek AB coğrafi işaretli zeytinyağı olması nedeniyle fuar ziyaretçilerinin ilgisini çekti. İzmir Olivtech Fuarının ardından Olivia İstanbul Fuarının da Milas zeytinyağının tanıtımı açısından çok başarılı geçtiğini belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Her iki fuarda da AB coğrafi işaretli Milas zeytinyağının tanıtımını yaptığımız MİTSO standı çok ilgi gördü. Herkes Türkiye’nin ilk ve tek AB coğrafi işaretine sahip Milas zeytinyağını merak ediyor. Biz de, fuarda yanımızda yer alarak bize büyük destek veren Milas Kaymakamımız Sayın Mustafa Ünver Böke ve MİTSO yönetim kurulu ve meclis üyesi arkadaşlarımla birlikte standımızı ziyaret edenlere Milas zeytinyağının özelliklerini anlattık. “ diye konuştu.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...