3 yılda 2 milyar 151 milyon lira yatırım yaptığını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’ya kazandırılan projeleri Milliyet’e anlattı.
“Belediyecilikte Konya modeli Türkiye’de örnektir. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gönül belediyeciliği yürütüyoruz. Konya’da bunu yürütmek adına aslında yaptığımız şey vatandaşımız adına düşünmek yerine, onların taleplerini doğru ve zamanında alarak, projelerimizi hayata geçiriyoruz” dedi.
Ticaret merkezi haline gelecek
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya’nın aslına uygun bir mimariyle çehresini değiştirmek için pek çok farklı noktada çalışmalar yürütüyoruz diyen Başkan Altay, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu çalışmalardan ilki Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’yı kapsayan Türbe Önü Kentsel Yenileme projesi. Selçuklu mimarisine uygun, yatay yapılaşmaya ve tarihi çarşı kültürüne örnek şekilde yapımı sürdürülen Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı dönüşümleri büyük oranda tamamlandı. Proje hizmete açıldığında Mevlana Türbesi ile Aziziye Camii, Kapu Camii ve Bedesten birleşerek, tıpkı geçmiş dönemlerde olduğu gibi yeniden önemli bir ticaret merkezi haline gelecek. Proje ayrıca şehrimizin turizm potansiyeline de büyük katkılar sağlayacak.
Cepheler tek tip olacak
“Konya’nın tarihi ve mimari değerleri açısından oldukça önemli olan bir diğer çalışma ise Alaaddin Caddesi Cephe Yenileme projesi. Proje kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteğiyle Alaaddin Caddesi’ndeki binaların dış cephelerini şehrin mimari kültürüne uygun hale getirildi. İlk etapta Kültürpark ile İnce Minare arasındaki 12 binanın ve 60 bağımsız bölümün, ikinci etapta ise İnce Minareli Medrese’den Eski Belediye’ye kadar olan 40 binanın cephe iyileştirme çalışmaları yapıldı.
350 kişilik Şelale Kafe
“Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya’nın en güzel mekânlardan biri olan Akyokuş’ta oldukça önemli bir çalışma başlatıldı. Akyokuş Kasrı isimli yeni proje kapsamında, şehrin tarihi mimarisine uygun restoranlar, kafeler, toplantı salonu, özel toplantı odaları, dinlenme ve sohbet alanları, teraslar, verandalar ve otoparkın bulunduğu önemli bir rekreasyon alanı inşa ediliyor. Tesislerin bulunduğu alanın bir köprüyle bağlanan kısmında ise iki etaptan oluşacak palye düzenlemeleriyle, yürüme platformu, satış birimleriyle toplam alanı 1.100 metrekare olan 350 kişilik Şelale Kafe olacak. Üst palyeye gömülü olarak tasarlanan kafe ve teras, Konya’nın panoramik olarak seyredilebileceği tadına doyulmaz bir manzara da sunacak.
Selçuklu’ya yakışacak
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın literatüre kazandırdığı Millet Bahçelerinin en güzel örneklerinden biri TOKİ vasıtasıyla Konya’da inşa ediliyor. Arsası Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen eski stadyum alanındaki 108 bin metrekare arazideki Millet Bahçesi içerisinde Millet Kıraathanesi, kafeteryalar, restoranlar, su kasırları, yürüyüş yolları, spor alanları bulunuyor. Ayrıca aynı yerde Konya Ulu Cami inşaatı da devam ediyor. 45 bin metrekaresi çim alan olacak inşa çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı.
Sıfır Atık Sanayi Sitesi
“Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezi içinde kalan ve bu haliyle ihtiyaçları karşılamakta yeterli olmayan Eski Sanayi Sitesi ve Karatay Sanayi’nin taşınması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle büyük bir çalışma başlattı. İnşaatı başlatılan Yeni Sanayi Sitesi büyük bir hızla tamamlanıyor. Arsa tahsisini Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı 2 milyon metrekareden fazla alanda 2 bin 690 sanayi dükkân ve 134 ticari dükkânın yapımına devam ediliyor. Türkiye’nin ilk Sıfır Atık Sanayi Sitesi de olacak Konya Yeni Sanayi Sitesi, Konya’nın ticari faaliyetleri için büyük önem taşıyan vizyon bir proje.
Cephanelik taşınıyor
“Büyükşehir Belediyesi, her geçen gün büyüyen ve gelişen Konya için önemli bir güvenlik tehdidi oluşturan Sille’deki cephaneliği taşımak için harekete geçti. Sille’deki cephanelik, Çumra ilçesinde 8 milyon metrekare arsa üzerine inşa edilen, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni tip mühimmatını depolayabileceği standartta modern tesislere taşınacak. Sille’deki cephaneliğinin taşınmasının ardından geriye kalan arazide, şehirciliğin ve sosyal yaşam alanlarının en güzel örneklerinden olacak bir sosyal konut projesi başlatılacak.
Can dostu şehir: KONYA
“Konya hâlihazırda Türkiye’nin en büyük ve en modern, sahipsiz hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezlerinden birine sahip. Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Hayvan Hastanesi’nde, sokak hayvanlarının tedavi ve acil bakımları için gerekli olan tüm cihazlarla yaralar sarılıyor. Son üç yılda sokak hayvanlarına yönelik 16.000 kısırlaştırma, 84.105 aşı ve 27.822 tedavi gerçekleştirildi. Ayrıca nüfusu 25.000 üzerinde olan ilçelerde uygulanmak üzere Geçici Hayvan Bakımevleri Kurulmasına yönelik proje desteği ve yüzde 30 mali destek sağlamaya başlandı. Gönüllü Hayvan Dostları Projesi ile bugüne dek 6.000 köpek sahiplendirildi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımları üstlenildi. Bu hayvanların takibi E-Pati Sistemi ile yapılıyor. Köylerde uygun kriterleri sağlayan ailelere hayvan başı ücret ödeyerek sahiplendirmeye devam ediliyor. Kuşlara sıcak bir yuva sunmak için mimari kültürümüze uygun 1.500 ahşap, 50 seramik, 100 taş oyma ve 500 özgün tasarım kuş evinin yerleştirilmesine devam ediliyor.”
Canbulan Türkiye’ye örnek olacak
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Sevgi ve merhametin şehri Konya’da yaralı ve yardıma muhtaç sokak hayvanları için hizmet vermeye başlayan acil müdahale aracı Canbulan, tüm Türkiye tarafından alkışlandı. Hepimizi çok üzen yaz aylarındaki yangınlarda Manavgat ve Muğla’da onlarca dilsiz dostumuza Canbulan umut oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi Canbulan ağını genişletmek amacıyla mevcutlara ilave olarak dört yeni Canbulan daha ekledi. Her zaman vatandaşımızın yanında olacağız. Tüm bu yatırımların hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Ada sakinleri hizmet bekliyor!
İstanbul Kınalıda’da yaşamakta olan okurlarımız belediyeye tepkili. Kaldırımların yabani otlarla kaplanmasına vatandaşlar, “İlçe meraya döndü” diye tepki gösteriyor. Yaya kaldırımlarının bakımsızlığına hayret ettiklerini söyleyen ada sakinleri, “Adalar’ın bu kadar hizmet alamadığı dönem hiç olmamıştır. Görüntü kirliliğinin yanında, insanların yürüyemiyor bile. Artık otlar temizlensin. Kaldırımlar öylesine ot dolmuş ki insanların yürüyecek alanı kalmamış. Ayrıca otlar, içinde yılan ve benzeri tehlikeli hayvanlar da barındırabilir. Böyle devam ederse otlar kuruduğunda yangına da sebebiyet verecektir. Bu durumu kimse görmüyor mu?” diyerek isyan etti. Okurlarımızın bu şikâyetini Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’e duyurmuş olalım. Bakalım vatandaşın sesine kulak verecek mi?
Şampiyonluğa kulaç attılar
Ümraniye Belediyesi yüzme havuzlarında verilen eğitimlerin üçüncü döneminin sonuna gelindi. Bu nedenle Topağacı Mahallesi’nde bulunan Akademi Ümraniye Beytullah Eroğlu Yüzme Havuzu’nda, kurslarda eğitim gören sporculara yönelik bir yarışma düzenlendi. 3. Dönem Sonu Eğlenceli Yüzme Yarışı Serbest Stil’de 2006-2008 doğumlu çocuklar (kız ve erkek), 2009-2010 doğumlu çocuklar (kız ve erkek) ve 2011-2012 doğumlu çocuklar (kız ve erkek), 2013-2014 doğumlu çocuklar (kız ve erkek) ve Sırtüstü Stil’de 2005-2007 doğumlu çocuklar (kız ve erkek), 2008-2010 doğumlu çocuklar (kız ve erkek) kategorilerinden oluştu. Yüzme yarışında, her kategoride 144 sporcu dereceye girebilmek için büyük mücadele verdi. Kıyasıya mücadeleye sahne olan 3. Dönem Sonu Eğlenceli Yüzme Yarışı programına Başkan İsmet Yıldırım da katıldı. Yüzmenin önemli sporların başında geldiğini belirterek konuşmasına başlayan Başkan Yıldırım, “Bu tesislerden sporcularımızın ve hocalarımızın gayretiyle Avrupa ve dünya şampiyonları çıkmasını ümit ediyorum. Başta dereceye giren yüzücülerimiz olmak üzere, mücadele eden tüm genç sporcularımızı kutluyorum” dedi. Başkan Yıldırım daha sonra yarışmada dereceye giren yüzücülere madalyalarını taktı. Ayrıca dereceye giren sporculara eşofman takımı hediye edildi.
6 bin kitaplık kütüphane
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tuzla Belediyesi iş birliğinde Tuzla’ya yeni bir kütüphane daha kazandırıldı. Tuzla Belediyesi tarafından 2014 yılında hizmete açılan Rumeli Kültür Merkezi’nin içinde açılan kitaplıkta 6 bin kitap bulunuyor. Ayrıca açılışa özel, Şuşa-Türk Dünyası Kültür Başkenti Fotoğraf Sergisi de sanatseverler için gösterime açıldı. Açılışta konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, ”Gençler okumak istiyorlar. Gençler daha çok kitaba erişim sağlayan mekânlarda olmak istiyorlar. Gençler aslında daha entelektüel mekânlarda vakit geçirmek istiyorlar. Biz de bu mekânı bu istek doğrultusunda ortaya koyduk” dedi.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...