Türk turizminin başkenti Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin Kaleiçi’ni merkeze alan çalışmalarıyla yaşayan antik kentte artık turizm 12 ay devam ediyor. Bu çalışmaların en büyük ürünü Kaleiçi Old Town Festivali. Festival’in 7’ncisi 13-16 Ekim tarihlerinde gerçekleşti.
Dar sokakları, geniş avlulara açılan konakları, begonvillerle saklanmış pençeleriyle ziyaretçilerinin keşfetme duygusunu tetikleyen, farklı rotalarında insanlık tarihinin izleri sürülen, dünya mutfağının sıra dışı örneklerinin bir araya geldiği Antalya’nın yaşayan antik kenti Kaleiçi, festivalle dolu dolu dört gün yaşadı.
27 ülke, 52 şehir
İlk yılında festivale katılım için 11 şehri ancak ikna eden Belediye Başkanı Ümit Uysal, bugün Kaleiçi Old Town Festivali’ni bir Antalya markası haline getirdi. Festivale bu yıl tam 27 ülkeden 52 şehir katıldı.
Balkanlar’dan Avrupa’ya, Kuzey Afrika’dan Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’ya, ada ülkeleri KKTC, Malta ve İrlanda’ya dünyanın dört bir yanından gelen heyetler, festivalle Kaleiçi’nde buluştu. Festival için 30 belediye başkanı Antalya Muratpaşa’ya geldi.
Kaleiçi evleri tarihi
Festivalin ilk gününde Antalya Kaleiçi evlerinin tarihini sandıklardan çıkarıp bugüne taşıyan Hafıza Mekânları ve Kültürel Miras - Antalya Kaleiçi Evleri projesinin tanıtımı gerçekleşti.
Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (AKMED) gerçekleştirilen törende Başkan Uysal, projenin ilk ayağı için, 11 yapının seçildiğini anlattı. Arşivlerin tarandığını, eskisiyle yenisiyle evlerin sahiplerinin bulunup anlatılan hikâyelerin derlendiğini belirten Başkan Uysal, yıllara uzanan tarih, 11 ayrı belgesel haline getirildiğini aktardı.
Her belgesel, İngilizce, Rusça ve Almancaya da tercüme edilerek ve karekod şeklinde evlerin, konakların kapılarına asılmış. Kaleiçi’nin yerli ve yabancı ziyaretçileri şimdi bu 11 evin girişinde yer alan karekodu cep telefonuyla taratıp izleyebilecek. Uysal, böylece çok farklı kültürlerin, dillerin Kaleiçi’ni daha yürekten, dana yakından hissedebileceğini söyledi.
33 nokta, 111 etkinlik
Kaleiçi Old Town Festivali’nde bu yıl yaşayan antik kentin 33 ayrı noktasında 111 etkinlik planlanmıştı. Ancak Bartın’da yaşanan maden faciası nedeniyle hafta sonu festivalin müzik eğlence etkinlikleri iptal edildi.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, yazarımız Eren Aka’ya Kaleiçi’nin son yıllarda yaşadığı değişimi anlattı.
Açık hava sanat alanı
Festivalin dikkat çeken etkinlikleri arasında 2016 yılından itibaren Antalya Kaleiçi Old Town Festivali kapsamında kendi sanat dilini oluşturmaya çalışan ‘Açık Hava Sanat Alanı’ projesi, bu yıl da Kaleiçi sokaklarının ev sahipliğinde gerçekleşti.
Dr. Ebru Nalan Sülün küratörlüğünde farklı disiplinlerden sanatçıların üretimlerini bir araya getiren etkinlik, bu yıl Oksitosin Tıp ve Sanat Platformuyla çalıştı. Bu yılki çalışmalara tıp tarihi uzmanı ve dünya barışına katkıda bulunan kişilere verilen Gusi Barış Ödülü’nün de sahibi olan ilk Türk kadını Prof. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz’un öğretileri ilham oldu.
Kardeş şehir protokolleri
Festivalde Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, festivalde İtalya’dan Gradara, Tunus’tan La Goulette ve Gagavuzya’dan Komrat şehirleriyle ‘kardeş şehir’ protokollerini de imzaladı. Kaleiçi Old Town Festivali’yle kurulan dostluğun bir anlamda siyasetin dışında bir alan yarattığına dikkat çeken Başkan Uysal, “Siyaset dışı böyle alanlara çok ihtiyaç var. Kaleiçi Old Town Festivali, birliğin, beraberliğin gelecek kuşaklarımız için ortaya konulmasıdır. Çatışma alanları dışında bir anlaşmadır. Şu an yaptığımız bu festivalin 77’ncisinde de insanların beraber olabilmesini ve aynı amaçlar için çalışabilmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Sarı çizgimiz var!
Belediye Başkanı Uysal, yeni yerler, kültürler ve insanlar keşfetmek isteyen gezginleri Antalya’ya çekmek, kente yayılan bir turizmi geliştirmek için Kaleiçi merkezli çalışmaları 8 yıldır sürdürdüklerini söyledi. Kaleiçi’nin esnaf toplantıları, ulusal ve uluslararası turizm fuarlarında gerçekleştirilen tanıtım çalışmaları, farklı kurum ve kuruluşlarla iş birlikleri sonucu 12 ay turizmin sürdüğü bir bölge haline geldiğini belirten Uysal, şunları kaydetti: “11 esnaf toplantısı yaptık. İşletmelerin yüzde 99’u ruhsatsızdı. 2-3 yıl içinde ruhsatlı hale getirdik. Akşam saatlerinde sokaklar kapanıyordu. Antalya Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izinleri alarak ‘sarı çizgi’ uygulamasını hayata geçirdik. Kolay bir şey değildi. 12 ay turizmin devam ettiği Kaleiçi, bir kent vizyonudur. Bu kente bakış açısıyla, Antalya’mızın geleceğini doğru kurgulanmasıyla ilgili. Bunun bir ürünü de 13-16 Ekim tarihlerinde 7’ncisini gerçekleştireceğimiz Kaleiçi Old Town Festivali.”
Ay yıldızlı bayram coşkusu
Şehitkamil Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde organize edilen Akıl ve Zekâ Oyunları Şenliği minik öğrencilerden büyük ilgi gördü. Birbirinden renkli oyun ve etkinliklerle buluşan anaokulu öğrencilerine Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, günün anısına özgü çeşitli hediyeler verdi. Etkinliğe katılan tüm minik öğrencilerle yakından ilgilenen ve oyunlara uzun süre eşlik eden Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Geleneksel Spor Organizasyonlarına Akıl ve Zeka Oyunları Şenliği ile devam ediyoruz. Bu etkinliğin yanı sıra basketbol, futbol, paintball, satranç ve yüzme branşlarında organizasyonlar düzenliyoruz. Spor alanlarımızda bu vesileyle binlerce sporcumuzu misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Ay - yıldızlı bayram coşkusuyla düzenlenen şenliğin organize edilmesinde emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”
Hasankeyf’te festival heyecanı
Batman Valiliği himayesinde, Hasankeyf Kaymakamlığı Koordinasyonunda, Batman Belediyesi, Hasankeyf Belediyesi, Batman İl Özel İdaresi, Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Batman Gençlik ve Spor İI Müdürlüğü, Spor Toto ve Türkiye Kano Federasyonunun katkılarıyla festival gerçekleştirildi. Hasankeyf limanında düzenlenen festivalde Türkiye Deniz Kanosu Şampiyonası yarışları yapıldı. Hasankeyf’e özgü lezzetlerin ikram edildiği festivalde yurt içi ve yurt dışından gelen tur operatörleri Ilısu Baraj gölünde tekne turuna katıldı. Festivale gelenler Hasankeyf Müzesi başta olmak üzere, Zeynel Bey Türbesi ve Arkeopark alanını gezdi, flyboard, jet ski ve parasailing gösterilerini izledi. Festivalde konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp , Hasankeyf denildiği zaman akla tarih, kültür ve medeniyetin geldiğini söyledi.
30 tür 2.200 ağaç dikilecek
Başta Emirgan Korusu olmak üzere İstanbul’daki korularda şiddetli yağmur ve fırtına nedeniyle devrilen ve yaz dönemi kuruyan ağaçları, İstanbul Orman İşletme Müdürlüğü’nün izniyle kaldırılıyor. Çalışmalarla bu ay itibarıyla kaldırılan ağaçların yerine yetişkin, sağlıklı ağaçlar dikilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, yılsonuna kadar ölü ağaçların yerine koruların yapısına uygun 30 türden 2.200 ağaç dikimi gerçekleşecek. Kentsel Ekolojik Sistemler Müdürü İbrahim Dedeoğlu yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. 2022 yılı yaz döneminde şiddetli yağmurda devrilen ve yaz döneminde kuruyan ağaçlarla ilgili olarak harekete geçtiklerinin altını çizen Dedeoğlu, “Devrilen ve kuruyan ağaçların kaldırılmasıyla ilgili yerlerine yetişkin sağlıklı ağaçların dikim işlemlerine başladık. Ekim ayı sonuna kadar Emirgan Korusu, Yıldız Korusu, Gülhane Korusu ve Atatürk Kent Ormanı’ndaki kuru ve devrilmiş ağaçları kaldırarak yerine sağlıklı ve yetişkin ağaçlar dikeceğiz” dedi.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...