Kadıköy Belediyesi ve dijital içerik üreticisi Mossby’nin kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için “Kadıköy Yaşatır” sloganıyla geliştirdiği sosyal sorumluluk projesi ilgi gördü. Proje için hazırlanan sloganlar ve mottolar, sokak tabelalarına, brandalarla sokaklara ve stencil tekniğiyle duvarlara uygulandı.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kadıköy sokaklarında bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçti. Proje, Kadıköy Belediyesi ve dijital içerik üreticisi Mossby tarafından “Kadıköy Yaşatır” sloganıyla geliştirildi. Proje kapsamında, kadına yönelik şiddete dikkat çekecek ve farkındalık yaratacak içerikte sloganlar ve mottolar hazırlandı. Hazırlanan içerikler sokak tabelalarına, brandalarla sokaklara ve stencil tekniğiyle duvarlara uygulandı.
Projenin hedefi, 2021 yılında meydana gelen kadın cinayetlerine sokak isimleriyle dikkat çekmek ve gündeme getirmek. Neredeyse her gün karşılaşmaya başladığımız kadın cinayetlerine dikkat çekmek için, Kadıköy’ün sokak tabelalarına “Sesimizi hiçbir zaman alçaltmayacak, karanlık zihniyetlerinize karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Şiddet Çıkmazı”, “Ne giydiğime karışamazsın. Özgürlük Çıkmazı” gibi slogan ve sokak isimleri uygulaması proje süresi boyunca geçici olarak yerleştirildi.
Proje kapsamında hazırlanan dev bir branda, Kadıköy Süreyya Operası’na asıldı. Brandada “Kadınların katledildiği, şiddet gördüğü, ötekileştirildiği bir düzene alışmayacağız” sloganı görenlerin dikkatini çekti.
Kadıköy yaşatır
Proje, trafik levha uygulamalarıyla da dikkat çekti. Örneğin ilçede bulunan DUR tabelaları: Şiddete Dur De, Adaletsizliğe Dur De, Baskıya Dur De, Kadın Cinayetlerine Dur De; YÖN tabelaları: Tek Yön Adalet, Tek Yön Eşitlik, Tek Yön İstanbul Sözleşmesi gibi sloganlarla farkındalık çalışmasının parçası oldu. Kadıköy’ün duvarlarında da stencil tekniğiyle “Son 1 Yılda 328 Kadın Cinayeti İşlendi” yazısı görünür oldu.
Uygulamayı indir yemeye başla
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, ‘Öğrenci Politikaları Hareketi’ kapsamında ilçede faaliyete geçirdikleri ‘Öğrenci’ YE’ projesini Karaoğlan Gençlik Merkezi’nde tanıttı.
Beşiktaş Belediyesi ve TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği) iş birliğiyle gerçekleştirilen proje hakkında bilgi veren Rıza Akpolat, “Yenilikçi bir mobil uygulama olan Öğrenci’ YE, bir dayanışma ekosistemi projesidir. Bu proje kapsamında, Beşiktaş’taki anlaşmalı restoranlar üniversite öğrencileriyle yemek paylaşımı yapacaklar. Mobil uygulama üzerinden restoranlarda yerini ayırtan öğrenciler, ücretsiz olarak yemek ihtiyaçlarını karşılayabilecekler” şeklinde konuştu.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Karaoğlan Gençlik Merkezi’nde öğrencilerle bir araya gelerek Beşiktaş Öğrenci Politikaları Hareketi kapsamında TURYİD iş birliğiyle hayata geçirdikleri ‘Öğrenci’ YE’ projesini tanıttı. Beşiktaş’ın yedi üniversiteye ve toplam dokuz üniversite kampüsüne ev sahipliği yaptığını belirten Akpolat, “Bu üniversitelerde öğrenim gören yaklaşık 200 bin öğrenciye hizmet veren bir belediyeyiz, sorumluluğumuz çok büyük. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, eğitimde fırsat eşitliğini yakalayabilmek, hiçbir genci sosyal statüleri bakımından ayrıştırıcı politikaların mağduru etmemek için elimizden gelenin fazlasını yaptığımızı söyleyebilirim” diye konuştu.
Beşiktaş’ın, kalbi gençlerle atan bir kent olduğunu kaydeden Başkan Akpolat, “Ben de bu kentin belediye başkanı olarak gençleri duymaya, dinlemeye, anlamaya özen gösteriyorum. Sorunlarla mücadele ederken gençlerimizden ilham ve enerji alıyorum. Gençlerle her bir araya geldiğimde şunu görüyorum; gençlerimizin dertleri ortak ve bu dertlerin çoğu onların yaşından büyük. Onlar özgürce, insanca ve gerçekten genç olarak yaşamak istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Gençlerimiz, öğrencilerimiz Beşiktaş’ta hak ettikleri imkânlara kavuşsun diye çalışıyoruz. Üniversiteli gençler ülkemizin nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyor. Pandemi zaten hayatın tümünü etkilediği gibi, öğrencilerimizin hayatını da yakından etkiledi. Eğitim-öğretimin aksamasının yanında gençliklerini yaşayabilecekleri sosyal ortamlardan da mecburen uzak kaldılar. Ardından pandemi kısıtlamalarının kalkması üzerine yüz yüze eğitime geçişle beraber, Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler İstanbul’a geldi.
Öğrencilerin beslenme hakkını korumak için, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği ile iş birliği içerisinde Öğrenci’YE adlı sosyal dayanışma uygulaması geliştirdik. Yenilikçi bir mobil uygulama olan Öğrenci’YE, bir dayanışma ekosistemi projesidir. Bu proje kapsamında, Beşiktaş’taki anlaşmalı restoranlar üniversite öğrencileriyle yemek paylaşımı yapacaklar. Mobil uygulama üzerinden restoranlarda yerini ayırtan öğrenciler, ücretsiz olarak yemek ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Ayrıca ilçedeki üniversiteler önünde konumlandıracağımız ‘Öğrenci’YE’ araçlarımızla da ihtiyacı olan öğrencilerimize çorba dağıtarak onlara internet desteği sunacağız.”
Düzenlenen etkinliğin ardından, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, ‘Öğrenci’YE’ projesinin ilk yemeğini öğrencilerle birlikte yedi.
‘Biz bedavacı değiliz’
İstanbul’da yaşamakta olan okurlarımızdan son haftada İETT’den çok sayıda şikâyet aldık. Birkaçını sayacak olursak, ilk şikâyet konusu, belediye otobüslerinin bazılarında hatta çoğunda ön kapı ve arka kapılardaki demirlerin kaldırılması. Yaşlı bir okurumuz, “Vatandaşlar olarak çok mağduruz çünkü tutunmamız gerekli, bu yüzden zorlanıyoruz. Geçenlerde 319 numaralı otobüse bindim hastaneye gidiyordum, şoförün oradaki demir yoktu. Başka bir gün de 14C otobüsüne bindim, hastaneye gidiyordum, arka kapıya yöneldim, ortadaki demir yoktu, kaldırılmış. Bu sorunumuzu otobüs şoförlerine ilettiğimde ‘Zaten siz bedava biniyorsunuz, geçin’ yanıtını aldım. Bu çok çirkin bir üslup, bir an önce otobüs şoförleri uyarılmalı. Biz Bedavacı değiliz” dedi. İkinci ve en çok şikâyet aldığımız konuda ise vatandaşlar, ”Beylikdüzü, Tüyap’tan Silivri yönüne giden hatlar denetlenmiyor. Kimse ilgilenmiyor, otobüsler geç geliyor, gelmiyor, bazen durağa girmeyip direkt devam ediyor. Ayrıca, otobüslerin içinde ayakta yolcu olmasına rağmen hız sınırlarına da uymuyorlar. Allah’a emanet gidiyoruz” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetinden sonra umarız İETT Genel Müdürü harekete geçecektir.
Yabancı uyruklu annelerden Anne Kart tepkisi!
İstanbul’da yaşamakta olan okurlarımızdan Emre Yener, ”İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 0-4 yaş arası çocuğu bulunan annelere ücretsiz ulaşım imkânı tanımaktadır. Başvuruyla, bu kişilere “ANNE KART“ verilmektedir. Ancak şartlar arasında Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunuyor. Babası olarak yazıyorum: Benim çocuğum Türk vatandaşı, annesi ise henüz yabancı uyruklu. Baba ve çocuk her ikimiz de Türk vatandaşı olduğumuz halde, bu haktan neden mahrum ediliyoruz? İBB Beyaz Masa’ya defalarca sorunumu iletmeme rağmen bir çözüm bulamıyorum. Örneğin Türk vatandaşlığı başvurusunda üç yıl evli kalma şartı var, çocuk bu sürede zaten “0-4 yaş aralığının üç senesinde hak kaybına uğruyor. Anne ise zaten üç sene sonunda vatandaşlığa başvuracak ve bu süreç de bir sene alıyor; Türk vatandaşı olduğunda ise çocuğu 4 yaşını geçmiş olacak ve Anne Kart indiriminden hiç yararlanamamış olacak. İstanbul’da ikamet eden, çocuğu ve eşi Türk vatandaşı olan bir anne neden diğer tüm anneler gibi ücretsiz ulaşımdan yararlanamasın?” dedi. Okurumuzun bu şikâyetini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na duyurmuş olalım. Bakalım bu durumla ilgili nasıl bir açıklama yapacak?
Büyükşehir’den kadınlara savunma eğitimi
Ankara Büyükşehir Belediyesi her platformda kadına karşı şiddetle mücadele çalışmalarına destek olmayı sürdürüyor. EGO Spor Kulübü, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ile iş birliği içinde pandemi nedeniyle ara verilen kadınlara yönelik ücretsiz savunma sporu eğitimlerini uzman eğitmenler eşliğinde yeniden başlattı. Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ve EGO Spor Kulübü’nün kadına yönelik şiddeti önlemek için Sincan Kapalı Spor Salonu ve Esertepe Aile Yaşam Merkezi’nde hayata geçirdiği savunma sporu eğitimleri haftada iki gün olarak gerçekleştiriliyor.
Konya Âşıklar Bayramı’na yoğun ilgi
Karatay Belediyesi tarafından “Milli Teknoloji” temalı 55. Konya Âşıklar Bayramı sona erdi. Beş ülke, 19 şehirden 35 âşık ve halk ozanının katılımıyla yapılan final programı Konyalılardan tam not aldı. Âşıklık geleneğinin Anadolu’nun en kıymetli kültürel zenginliklerinden biri olduğuna vurgu yapan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Telden ve dilden tüm gönül coğrafyamıza yayılan bu gelenekle, âşıklarımız kelamlarıyla, tınılarıyla nesillerimiz arasında kıymetli bir köprü vazifesi görmektedir. Karatay Belediyesi olarak bu mirasa sahip çıkmak ve katkı sağlamak bizim için gurur vericidir” dedi.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024