Erzurum Atatürk Üniversitesi’nin yerleşkesi ile Palandöken ilçesini birbirinden ayıran Çat Yolu geçen yıl üst geçitle birlikte yıkıldı. Yol yapım çalışması tamamlandı ancak üst geçit yapılmadı. Trafik ışıkları var ama maalesef çalışmıyor. Yenişehir semtinden üniversiteye gitmek isteyenler adeta ölümle burun buruna kalıyor.
Vatandaşlar, ”Üst geçidin yapılması için birilerinin ölmesi mi bekleniyor? Üst geçit üniversiteye giden yol ile Palandöken ilçesini birbirine bağlıyordu. Köprü olmayınca özellikle üniversiteli gençler hızla gelen araçların arasından geçerken büyük bir korku yaşıyor. Bu yolda her yıl birkaç ölümlü kaza yaşanıyor. Belediye duyarsız ve ulaşılabilir değil. Artık ülkemizde belde belediyeleri bile bu sorunları bir günde çözüyor. Sorsanız, Erzurum Büyükşehir. Belediyelerin asli görevlerinden biri de gerekli güvenlik önlemlerin alarak vatandaşlarının güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmesine ortam sağlamaktır” diye şikâyetlerini dile getirdiler.
Bakalım Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’den ne yanıt gelecek? Başkan, vatandaşın ve üniversite öğrencilerinin bu şikâyetine kulak verip üst geçit yapılması için çalışma başlatacak mı?
‘Bu çile ne zaman bitecek!’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösteren esnaf okurlarımız, “Bakırcılar Caddesi’nde dükkânlarımızın önünde aylardır meydan yenileme çalışması yapıyor. Her gün çamurdan bıktık, bir türlü bitirilemedi. Bu çile ne zaman bitecek! Çamurdan dükkânlarımıza müşteriler girmiyor. Burası İstanbul’un kalbi, tarihi yarımada. Bizi bırakın, gelen vatandaşlar bile isyan ediyor. Bu çalışmanın ne zaman biteceği konusunda bilgi alabilirsek çok seviniriz. Sayın Ekrem İmamoğlu yağışlı bir günde buraya gelip, bir tur atarsa mutlaka bizi anlayacaktır. Sesimizi duyurabilirseniz çok mutlu olacağız” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na iletmiş olalım. Bakalım vatandaşın sesine kulak verecek mi?
‘Bir senedir temizlenmiyor!’
İstanbul, Üsküdar, Acıbadem Mahallesi’nde yaşamakta olan okurlarımız, ”Her sabah işe gitmek için geldiğimiz otobüs durağının içi ve etrafı tam bir senedir temizlenmiyor. Havalar yağışlı olsa çamur içinde kalıyoruz, yağmasa toz. Ayrıca Çeçen Sokak’ta arabaların, evlerin ve yeşil ağaç ve otların renkleri bile gözükmüyor. Bir belediye yetkilisi görüp burası temizlenirse çok iyi olur” dedi. Okurlarımızın durakla şikâyetini İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (İETT) İşletmeleri Umum Müdürlüğü’ne, sokakla ilgili olanını da Üsküdar Belediyesi Temizlik işleri yetkililerine iletmiş olalım.
Cam şehri Denizli
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Karma Tasarım Atölyesi organizasyonuyla düzenlediği 6. Uluslararası Denizli Cam Bienali tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde dört gün süren festivale İtalya, Amerika, Kanada, Mısır ve İsviçre’den cam sanatçıları online olarak katılırken, Türkiye’nin pek çok şehrinden de cam sanatçıları bienalde yer aldı. Bienalde gerçekleştirilen konferans, panel, canlı cam gösterileri ve cam sergileriyle muhteşem bir organizasyona imza atıldı. Bienal kapsamında camla amatör ve profesyonel olarak ilgilenenlerin yanı sıra, camın şekillenip sanata dönüşmesini merak eden ve camla tanışmak isteyen binlerce vatandaş dev organizasyona akın etti.
Cam giysi defilesi
Bienalde en çok ilgiyi ise cam giysi defilesi çekti. Kanadalı cam sanatçısı Laura Donefer’in 1989 yılından beri gerçekleştirdiği efsane cam defilesi “GlassFashion Show” ilk kez Türk cam sanatçılarınca Denizli Büyükşehir Belediyesi 6. Uluslararası Denizli Cam Bienali’nde görücüye çıktı. Birbirinden yetenekli 32 Türk cam sanatçısı, eserlerini ilk kez bir sergi salonunda değil, podyumda kendi üzerlerinde sergiledi. Birbirinden özgün ve renkli tasarımların sergilendiği defile yoğun ilgiden dolayı iki kez yapılırken, Kanadalı cam sanatçısı Laura Donefer etkinliğe online olarak katıldı.
Didim Belediyesi’nden çevre dostu karar
Çevre dostu projeleriyle öne çıkarak, ilklere imza atan Didim Belediyesi, Başkan Atabay’ın talimatıyla, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce hazırlanan “Binalarda Yağmur Suyu Toplama Sistemleri”ne yönelik düzenleme teklifiyle Türkiye’ye örnek olmaya hazırlanıyor.
Doğamızı ve çevremizi gelecek nesillere taşımak için duyarlı çalışmalar gerçekleştiren Didim Belediyesi, küresel ısınmanın etkilerinin görüldüğü bu günlerde yeni bir çalışmaya daha imza attı. Kent genelinde gerçekleştirmiş olduğu çevre dostu çalışmalarla öne çıkan Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay’ın talimatıyla İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce hazırlanan “Binalarda Yağmur Suyu Toplama Sistemleri”ne yönelik düzenleme teklifi, Didim Belediye Meclisi tarafından onaylanarak uygulamaya girdi.
Oy birliğiyle kabul edildi
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 26/08/2021 gün ve 2937 sayılı yazısında 23.01.2021 tarih ve 31373 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 11.07.2021 tarih ve 31538 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak değişiklik yapılan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 57. Maddesi’nin 7. Fıkrası’nın (a) Bendi’nde “2000 m²’den büyük parsellerde yapılacak yapıların mekanik tesisat projelerinin; çatı yüzeyinden toplanacak yağmur sularının gerekmesi hâlinde filtre edilerek bir tankta toplanması ve bina tuvalet sifonlarında kullanılması amacıyla yağmur suyu toplama sistemi içermesi zorunludur. Toplama tankının hacmi; yapının bulunduğu ilin aylık m²’ye düşen en fazla ortalama yağış miktarı ile binanın çatı alanı esas alınarak hesaplanır…” hükmünü ilk uygulayan belediye Didim Belediyesi oldu. İmar komisyonu tarafından meclise sevk edilen rapor Didim Belediye Meclisi’nce oy birliğiyle kabul edildi.
Şebeke suyu daha verimli kullanılacak
Oy çokluğuyla kabul edilen düzenleme kapsamında, ilçe içinde yer alan tüm parsellerde yeni yapılacak bina ve tesislerde yağmur suyu toplama sistemi yapılacak. Toplanan yağmur suyu küresel ısınma sebebiyle ülkemiz genelinde görülen kuraklığa karşı şebeke suyunun daha verimli kullanılması için yangın, vb. doğal afetlerde kullanılacak.
Kentin geleceğiyle ilgili önemli bir karar olan bu çevre dostu karara göre, Didim içinde yer alan tüm parsellerde yeni yapılacak bina ve tesislerde yağmur suyu toplama sistemi yapılacak. 2000 m²’den büyük ve 10 bağımsız bölümde, fazla parsellerde yapılacak olan yağmur suyu toplama sistemi; parsel ortak alanında inşa edilmek, tabi veya tesviye edilmiş zeminin 50 cm altında kalmak ve binaların taşıyıcı sistemleri ile bütünleşik olmamak koşulu ile betonarme olarak da yapılabilecek.
BELEDİYEDEN YANIT VAR!
Teşekkürler Başkan Tütüncü
Antalya’nın Kepez ilçesi, Karşıyaka Mahallesi, 3940 Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımız, yakıt istasyonu duvarı sebebiyle sağ tarafın kör nokta oluşundan ve sık sık kaza meydana gelmesinden şikâyetçiydi. Biz de vatandaşın bu şikâyetini gazetemizin 15 Ekim 2021 Cuma günkü nüshasında “Vatandaş ayna istiyor!” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizden sonra başkan duyarsız kalmayıp, vatandaşın talep ettiği noktaya hızlıca bir ayna koydurdu. Gönül belediyeciliğini önemseyen ve her talep, şikâyeti dikkate alan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye teşekkür ederiz.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024