Cumhuriyetin 100. yılında tarihi İktisat Kongresi binasını İzmir’e kazandıran Vali Yavuz Selim Köşger “Her yıl farklı temada kongre düzenlemek istiyoruz. İzmir neden bir Davos olmasın?” dedi.
Ege’nin incisi kentte bu kez Milliyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur Ağır ve Milliyet Gazetesi Ege Bölgesi Yazı İşleri Müdürü Aslı Öktener ile birlikte İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret ettik.
Vali Köşger, Cumhuriyetin 100. yılında açılışını gerçekleştirdiği kentin simge yapılarından biri olan İzmir İktisat Kongresi binasının yeniden nasıl hayat bulduğunu anlattı. 10 Ocak 2022’de, Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın mensuplarıyla bir araya geldiğini belirten Köşger, “Orada arkadaşlarıma ‘İzmir’in en önemli hadiseleri nedir?’ diye sormuştum.
Kentimiz için en önemli iki konudan biri 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu, diğeri ise Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetle ilişkilendirebileceğimiz İktisat Kongresi’ydi...
Tarihi bir buluşmaydı
Yani İzmir Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda temelleri belirleyen, iktisadi açıdan nasıl bir yol izleneceğiyle ilgili önemli kararların alındığı tarihi bir buluşmaydı. Ayrıca sembolik anlamı da büyüktü. Çünkü, Lozan görüşmeleri çıkmaza girmişti. Yeni kurulan Cumhuriyetin uluslararası arenada tanınıp tanınmayacağı henüz netleşmemişken burada İzmir’de bir iktisat kongresi toplayarak, yeni kurulacak devletin ne kadar ciddi düzeyde kurulacağı, nasıl bir iktisadi perspektif belirlediğiyle ilgili çalışmaların yapıldığı çok önemli bir hadiseydi. Ancak üzerinden geçen süreçte kongrenin yapıldığı bu kıymetli bina maalesef 1979 yılında dönemin belediye başkanı tarafından yıkıldı. Ve o buluşmada gazetecilere binanın yerini sorduğumda, ne yazık ki çoğu yanıt veremedi. Biz kent için önemi büyük olan bu binayı bulduk. İçine ikinci bir otopark yapılmasıyla ilgili müracaat vardı. Cumhuriyetin 100. yılına girdiğimiz dönemde binanın aslına uygun kente yeniden kazandırılması için de hemen harekete geçtik. Arsa sahibi yurtdışındaydı. Bizzat telefonla uzun müzakereler sonucunda kendisini ikna ettik. Projeyi Anıtlar Kurulu’na onaylattık. İhalede inşaatı 6 ay içinde bitirecek şekilde şartname hazırladık. Ancak, o arada 6 Şubat depremi meydana gelince, binanın yapım sürecinde aksama oldu. Çünkü, bütün Türkiye enerjisini deprem bölgesine kaydırdı. Bizim binada çalışan 50’ye yakın işçinin de bölgede vefat eden yakınları oldu. Dolayısıyla planlarımız ertelendi. Açılışı ancak 29 Nisan’da üst düzey katılımla gerçekleştirdik” dedi.
Etraftaki binalar yıkılacak
“Cumhuriyetin ikinci yüzyılının perspektifinin belirleneceği bir iktisat kongresi yapmak üzere yola çıktık” diye konuşan Vali Yavuz Selim Köşger, şöyle devam etti; “100 yıl önce Cumhuriyetin temelleri atılıyorken iktisadi perspektif burada belirlenmiş. Şimdi, ikinci yüzyılındayız. Cumhuriyetin ilk yüzyılında neler yapıldı? Nerede başarılı olup olamadığımız konularının masaya yatırılacağı ama aynı zamanda da ikinci yüzyılında ekonomik olarak nasıl yol izleneceği gibi konuların tartışılacağı, uluslararası ülkelerden de akademik üst düzey iktisatçıların katılacağı bir vizyon projesi gerçekleştirmeyi hedefledik.
Ama deprem her şeyi altüst ettiği için nispeten daha zayıf bir içerikle de olsa gerçekleştirdik. Ayrıca Davos diyoruz, 1970’li yıllarda İsviçre’de başlamış olan Dünya Ekonomik Forumu etkinliği... Oysa tarihi arka planı da yok. Sadece giderek önem kazanmış. Oysa İzmir İktisat Kongresi’nin tarihi bir arka planı var. 100 yıl önce yapılmış. Yani, İzmir’de böyle bir altlık var. Bu kongre binasını da biz uluslararası toplantılar yapılacak şekilde dizayn ettik. 750 kişilik konferans salonu, çeşitli ebatlarda 6-7 tane toplantı salonumuz var. Sonra kongre binasının çevre düzenlemesi için de ilk adımı attık. Etrafında beton çirkin binalar var. O binalarla kamulaştırılması, Konak Pier ve denizle bağlantısının kurulması için tarihi dokuyla da uyumlu 200 odalı kongre otelinin de yapımı konusunda girişimlerimiz var. Ardından da kongreyi uluslararası alanda genişletmek istiyoruz. Mesela, önümüzdeki yıl Türki Cumhuriyetler ekonomik ilişkileri, ardından Ortadoğu, Avrupa, Balkan ülkeleri, Uzakdoğu, Latin Amerika ekonomik ilişkileri temalarıyla gerçekleştirmek istiyoruz. Yani, İzmir neden bir Davos olmasın değil mi? 17 Şubat İzmir’in ölü sezonu. İklim olarak da çok uygun. Bu konu bence Kemeraltı’nı, UNESCO Listesi’ne dahil etmek kadar önemli. Yani, İzmir’i kongreler şehri, bir marka şehri yapma noktasında böyle hikayelerin olması lazım.”
‘Güvenlik sorunumuz yok’
İzmir genelinde Arapça tabelaların kaldırılmasını da değerlendiren Vali Yavuz Selim Köşger, “Belediyenin kendi insiyatifi. Kentimizde 139 bin Suriyeli var. Bu sayı artmıyor. Sosyal yaşantıda değişen bir şey de yok. Sadece Basmane civarında yabancı yoğunlaşması olduğunu gözlemledik. Orada emniyet yoğun kontroller yapmaya başladı. İzmir’de Türk vatandaşlarının suç işleme oranı yüzde 2.4 gibi. Yabancılar ise yüzde 1 oranında. Ben buraya gelen yabancı heyetlere de söylüyorum, ‘Afganistan’ı, Irak’ı, Suriye’yi biz karıştırmadık. Siz karıştırdınız ve bu insanlar canlarını kurtarmak için kendilerini buraya attılar’ Türkiye’nin kaderi bu maalesef. Etrafımızdaki ülkeler güvenli liman olarak Türkiye’yi görüyor. Ve buraya sığınıyorlar” diye konuştu.
5060 konut teslim edildi
İzmir depreminin ardından hak sahiplerine 5060 konutun teslim edildiğini belirten Vali Köşger, “Devletimiz hiçbir depremzedeyi mağdur etmedi. Onun dışında orta hasarlılarla ilgili devletin bir mükellefiyeti yok. Ya güçlendirecekler ya kendilerini yapacaklar. Konteyner kentte de depremzedelerimizi evleri çıkıncaya kadar da misafir ettik, ediyoruz. Şu an Maraş’tan gelen vatandaşlarımız kalıyor. Bir kısmı da İzmir depremini fırsat bilip herhangi bir mağduriyet olmadığı halde konteyner kente yerleşmiş üç beş vatandaşımız var maalesef.
Maraş depreminden sonra 79 bin kişi kentimize geldi ancak çoğu geri döndü. 2 bin civarında vatandaş da İzmir’de kalmaya devam ediyor. Onlarla ilgili de bir çalışma sürüyor” dedi.
TEKNOFEST, 27 Eylül’de başlıyor
TEKNOFEST’in İstanbul ve Ankara’dan sonra 27 Eylül-1 Ekim günleri arasında İzmir’de gerçekleştirileceğini açıklayan Vali Köşger, “10 binin üzerinde yarışmacı kentimizde buluşacak” dedi. Çiğli Havalimanı’nda gerçekleşecek etkinlik; teknoloji yarışmaları, girişim programı, hava gösterileri, eğitici atölyeler ve sergilerle ziyaretçilere bilim, teknoloji ve uzayla dolu bir serüven yaşatacak.
Ege’nin incisinin yeni gastronomi üssü
Karşıyaka Belediyesi tarafından 6 ay önce hizmete açılan Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi, İzmir’in yeni gastronomi üssü haline geldi. Hem Ege’nin kadim mutfak kültürünün gelişimine katkı sunmayı hem de gastronomi alanında nitelikli personel yetiştirmeyi amaçlayan merkezde bugüne kadar usta şeflerin eşliğinde onlarca eğitim, atölye ve etkinlik gerçekleştirildi, sergiler açıldı. Başkan Dr. Cemil Tugay, “Karşıyakamıza, bölgeye değer katan nitelikli bir gastronomi merkezi kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
Her gün 800 konuta sıcak yemek gidiyor
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde belediyenin Kurban Bayramı’nda hayata geçirdiği, “Sizden Gelen Bağışlarla Aş Olalım Sofralara” kampanyasında dokuz ton kurban bağışı yapıldı. Hemşerilerinin yardımseverliği gösterdiğini belirten Başkan Çetin Akın, “Bizler vatandaşın bağışını en iyi şekilde aşevimizde işliyor, onların sofralarına aş olarak götürüyoruz. Aşevi ve Hayır Merkezi’nde günlük 800 vatandaşa yemek çıkarıyor ve evlerine sıcak servis yapıyoruz” dedi.
‘Efeler’in sivrisinek sorununu çözeceğiz’
Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, sivrisinekle mücadele konusunda mevsimsel etkilerin mücadeleyi zorlaştırdığını söyledi. Sorunun büyükşehirlerde de yaşandığını, sürdürdükleri yoğun çalışmayla kısa sürede çözeceklerini belirtti. Sivrisineğin yaşam koşulunu olumsuz etkilediğini belirten Atay, “Ekiplerimiz 40 kişilik kadrosuyla 83 mahallede yılın 12 ayı çalışmalarını sürdürüyor. Çevre ve insan sağlığına duyarlı ilaçlarla etkin bir mücadele içindeyiz. Yılın 12 ayı mücadele ediyoruz, Yağmurların azalmasıyla gece çalışmalarına da ağırlık verdik” diye konuştu.
Hem tatil yapıyorlar hem de eğleniyorlar
Söke Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle 7-14 yaş aralığındaki çocuklar için açılan Yaz Okulu’nda 1350 öğrenci eğitim görüyor. Ücretsiz olarak gerçekleşen kurslarda toplam 19 ayrı branş, 44 sınıfta çocuklar eğitmenleri eşliğinde hem eğleniyor hem de öğreniyor. Spor, sanat, el becerileri, dil gelişimi, müzik ve dans dallarının çeşitli kollarında açılan kurslar, çocukların fiziksel ve zihinsel yönden gelişimine de katkı sunuyor, pratik ve sanatsal düşünme becerilerini geliştiriyor. Veliler, çocukların tatil döneminde verimli zaman geçirdiğini söyledi, belediyeye teşekkür etti.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...