Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olarak nitelendirilen Bursa’yı gastronomi turizminde de öne çıkarmak amacıyla ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla ilk kez Bursa Gastronomi festivali düzenliyor.

Geçtiğimiz hafta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın daveti üzerine Bursa’ya gidip ‘Gastronomi Festivali’ tanıtım toplantısına katıldım. Bursa’nın turizmden aldığı payı artırmak amacıyla kentin sahip olduğu tüm değerleri en iyi şekilde değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Bursa mutfağını vitrine çıkarıyor. Sultan 2. Bayezid Han tarafından 1502 tarihinde çıkarılan, ürünlerin yanı sıra ekmek, çörek, et, meyve ve sebze gibi yiyeceklerin satış kurallarını belirleyen Kanunname-i İhtisab-ı Bursa ile dünyanın ilk standardının hazırlandığı kent olan Bursa’nın lezzetleri bu festivalle tüm dünyaya tanıtılacak. 23-25 Eylül tarihlerinde yapılacak Bursa Gastronomi Festivali, Bursa’nın gastronomi alanındaki potansiyelini, Türkiye’nin her bir yanından gelecek olan akademisyenler, şefler, kanaat önderleri ve Bursalıların desteğiyle daha da geliştirecek. Festival birçok yarışmaya ev sahipliği yapacak ve bu işe gönül vermiş öğrencilere eğitim fırsatları sunacak. Festival öncesinde gerçekleştirilecek Gastronomi Çalıştayı ve festival sırasında düzenlenecek panellerle gıdada sıfır atık, yerel tedarik, gastronomi ekonomisi, eğitim, ticaret ve beslenme konularını masaya yatıracak ve gastronomi dünyası için yeni yol haritalarının oluşmasına zemin hazırlayacak.

Haberin Devamı

Bursa, mutfağını vitrine çıkarıyor

Osmanlı’da yıldızı parladı

Bursa mutfağını geniş kitlelere açacak olan Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısı Almira Otel’de yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Zafer Işık, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ahmet Zenbilci ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan da katıldı. Bursa’nın bacasız sanayi olarak bilinen turizmin bütün kollarında hemen her nimete sahip olduğunu ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa’mız, bütün özelliklerinin yanında mutfak kültürü açısından da ülkemizin en önemli şehirlerinden biridir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde yıldızı parlamıştır. Günümüzde ise etkisini hâlâ sürdürüyor. Orta Asya ve Anadolu topraklarının harmanlanmış kültürü, etkileşimi bu mutfakta açık bir şekilde kendini hissettiriyor. Malzeme ve tarif açısından oldukça zengin bir geleneğe sahip olan Bursa mutfağı, zeytinyağlısından etli yemeklerine, balığından tatlısına kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip. İlhamını da yüzlerce yıl öncesinin geleneklerinden almaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Bursa ile anılan lezzetler

Bursa’da nüfus yapısının tarihin her döneminde göçler ve mübadelelerle şekillendiğini ifade eden Başkan Aktaş, ”Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu’nun her bölgesinden gelen Selanik-Girit mübadili, Boşnak, Arnavut, göçmen, muhacir, Pomak, Azeri, Laz, Ahıska, Abhaz, Çerkez, Gürcü mutfak kültürleri ile farklı lezzetleri aynı sofrada kültür mirasımızı zenginleştirmiştir. Kısacası, Bursa Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınır. Bursa yemeklerinin namı Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra yurt dışında dünya mutfağında da yer almaktadır. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli köfte, kuzu tandır, cevizli lokum, tahinli pide, cennet künkü, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerin başında gelir. Kısacası, Bursa’da iklim ve coğrafyanın tarıma elverişli olması, burada her tür sebze ve meyve çeşidinin yetişmesine olanak sağlamıştır. Bu da Bursa mutfak kültürünün zenginleşmesinin temel sebeplerindendir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bursa, mutfağını vitrine çıkarıyor

Zengin içerikli festival

Bursa’nın gastronomi kültürünü ortaya çıkarmak ve turizmin canlanmasına katkıda bulunmak amacıyla 23-25 Eylül tarihlerinde zengin bir içerikle Gastronomi Festivali’ni hayata geçireceklerini ifade eden Başkan Aktaş, “Yerli ve yabancı çok sayıda katılımcının beklendiği festival sırasında eğitimler, çalıştaylar, paneller, söyleşiler, alım heyetleri, B2B’ler, konserler ve gösteriler tertiplenecek. Ayrıca festivalle birlikte eş zamanlı olarak Ulusal İhtisas Fuarı niteliğindeki 4. Gıda (TURFOOD) Fuarı ve 3. Turizm Fuarı gerçekleştirilecek. Bütün bu bileşenlerin ortaya çıkaracağı sinerjiyle Bursa’mız gastromisiyle de dünyaya adını duyurmaya başlayan bir kent haline gelecektir. Ulaşımı kolay ve ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla karşılayan bir lokasyon olduğundan, organizasyonumuzu Merinos Park’ta düzenliyoruz. Festival süresince ana sahnemizde gastro show’lar, lezzet hikâyelerinin anlatıldığı söyleşiler, ödül törenleri ve konserler organize edilecek. Yarışma çadırımızda, halkımıza ve sektörün profesyonellerine yönelik birçok yarışma tertipleyeceğiz. Festival süresince tanımladığımız oyun alanları, parkurlar, çeşitli aktivite ve yarışmalarla çocuklarımızın da keyifli zaman geçirmesini sağlayacağız. Birçok ünlü isim de festival boyunca bizlerle birlikte olacak. Sanatçı Buray, şef Danilo Zanna, şef Hazer Amani, şef Arda Türkmen, yakından tanıdığımız şef Ömür Akkor, akademisyen şef Esat Özata, Sahrap Soysal, Şükran Kaymak ve daha birçok ünlü isim bu festivalde konuğumuz olacak” dedi.

Festivalde yer almak isteyen birçok işletme başvuru yaparken, yerel Bursa lezzetleri, dünya mutfağı ve ulusal lezzetlerin temsilcilerinin yaptığı başvurular, oluşturulan komisyon marifetiyle değerlendirilerek katılımı uygun bulunan firmalar 10 Eylül 2022’de ilan edilecek. Üretici kadın kooperatifleri için Bursa’nın özgün yerel lezzetleri ve el emeği ürünlerini sergileyebilmesi için festivalde yer ayrıldı. Gastronominin ekonomi, turizm, sürdürülebilirlik gibi konularla ilişkilerinin irdeleneceği paneller ve akademik oturumlar Prof. Dr. Murat Doğdubay’ın koordinatörlüğünde Merinos AKKM’de gerçekleştirilecek. Tüm bu çalışmaların sonuç bildirisi festivalin ilk günü gerçekleşecek olan gala yemeğinde kamuoyuyla paylaşılacak. 23 Eylül Cuma günü kortej yürüyüşüyle başlayıp 25 Eylül Pazar gecesine kadar sürecek festivale Bursalı sosyal medya fenomenleri de destek verecek. Konuşmaların ardından davetlilere Almira Otel’in Şefi Necmettin Baştürk tarafından bu etkinliğe özel hazırlanan Bursa mutfağına has yemekler ikram edildi.

Yarım kalan Kızılay binası ne olacak?

İstanbul Ataköy 9. Kısım’da oturmakta olan okurlarımız, “Burada başlayan Kızılay binası yıllardır bitirilmedi. Kaba inşaat olarak yıllardır duruyor. Yapımı devam edecek mi yoksa böyle harabe şeklinde kaderine terk mi edilecek? Biz bir bilgi alamıyoruz, siz dile getirebilirseniz bir yanıt almış oluruz” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetinden sonra Türkiye Kızılay Derneği ve Bakırköy Belediyesi’nden ne yanıt gelecek bekleyip göreceğiz.

Bursa, mutfağını vitrine çıkarıyor

Turistlere özel İstanbulkart

Dünyanın en çok ziyaret edilen 10 şehrinden biri olan İstanbul’a, turistlerin hayatını kolaylaştıracak seyahat kartı hizmete girdi. İstanbul City Card, iki farklı hizmet seçeneğiyle 1 Eylül Perşembe’den itibaren yetkili satış noktalarında yerini aldı. Dünyanın en önemli iş ve turizm merkezlerinden İstanbul’u gezmek isteyen ziyaretçiler için yönlendirici bir rota ve rehber kitiyle birlikte sunulacak İstanbul City Card, şık tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Birbirinden farklı altı tasarımıyla şehirden ayrılan turistler için bir anı kartı da olacak. İstanbul City Card’da, 1 ile 15 günlük sınırsız ulaşım hakkı ve turistik otobüs turu seçeneği bulunuyor. İstanbul City Card tasarımlı biletmatikler, turistlerin yoğun olduğu 30’dan fazla noktaya yerleştirildi.

Turistik otobüsle İstanbul turu

İstanbul City Card sahipleri, seçeneklerden ilki olan Hop on-Hop off hizmetinde İBB’ye ait çift katlı otobüslerle İstanbul’un en çok ziyaret edilen noktalarını gezebiliyor. İstedikleri noktada inerek bir sonraki durakta yeni gelen ring ile 24 saat boyunca yolculuğuna devam edebiliyor.

Diğer seçenekte de 1-3-5-7-15 gibi tercih edilen gün sayısına göre İstanbul içi toplu ulaşımda sınırsız geçiş hakkı sağlayan hizmet türü sunuluyor. Turistik karta hizmetlerden istenilen seçenekler yüklenebiliyor. Ring seferinin yanında süreli abonman seçeneği de bir arada alınabiliyor. Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’ye bağlı müzelere giriş, Şehir Hatları ile Boğaz turu imkânları gibi yenilikler gelecek.

Bursa, mutfağını vitrine çıkarıyor

30 Ağustos Zafer Parkı açıldı

Odunpazarı Belediyesi, Büyük Zafer’in 100’üncü yılını Çankaya Mahallesi’nde yaptığı “100. Yıl Odunpazarı Belediyesi-Rotary 30 Ağustos Zafer Parkı” ile taçlandırdı. Odunpazarı Belediyesi-Rotary iş birliğiyle yapılan park törenle açıldı. Odunpazarı Belediyesi, Rotary iş birliği ile Çankaya Mahallesi’ne “100. Yıl Odunpazarı Belediyesi- Rotary 30 Ağustos Zafer Parkı” yaptı. İznik Sokak’ta bulunan park, 17 bin 500 m2’lik bir alana sahip. Oturma alanları, seyir terasları, yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanları bulunan 30 Ağustos Zafer Bayramı temalı parkta, Heykeltıraş Serdar Tekebaşoğlu tarafından yapılan Atatürk heykeli ve peyzaj düzenlemeleriyle oluşturulan Türkiye haritası yer alıyor.

Bursa, mutfağını vitrine çıkarıyor

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...