Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şanlıurfa’nın yöresel lezzetleri, tarihi ve kültürel güzelliklerinin tanıtılacağı ‘Şanlıurfa Tanıtım Günleri’ 15-18 Eylül 2022 tarihleri arasında Ankara Millet Bahçesi’nde düzenlenecek.

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

12 bin yıllık Göbeklitepe ile adını dünyaya duyuran Şanlıurfa’nın yöresel lezzetleri ve kültürü “Şanlıurfa Tanıtım Günleri” ile Ankara’ya taşındı. Urfa gastronomisiyle, müziğiyle, lezzetiyle, kültürüyle, tarihiyle, folkloruyla çok önemli bir şehir. Açık hava müzesi dediğimiz bir şehir, eğer insanlığın ilk dönemini çözmek istiyorsanız, Göbeklitepe’yi anlamanız gerekiyor, gelin bu kültürü tanıyın. Geçtiğimiz senelerde birçok kentte gerçekleşen tanıtım günlerinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi standında çeşitli yarışmalar da yapılmıştı. En tatlı acı sloganıyla namına nam katan Urfa isotu yeme yarışması ve yine Şanlıurfa’ya özgü lahmacun yeme yarışmaları alanı dolduranlar tarafından ilgiyle izlenmişti. Bu sene de Ankara’da dört gün boyunca sürecek tanıtım gününde Dünyanın en güzel mutfaklarından biri olma özelliğinde olan Şanlıurfa mutfağının çiğköftesi, ciğer kebabı, lahmacunu, içli köftesi, künefesi, baklavası, fıstığı, salça ve baharatlarıyla özlenen lezzetleri de Ankaralılarla buluşturacak.

Haberin Devamı

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

İslam ülkeleri turizm başkenti Şanlıurfa

İnanç ve kültürlerin toprağında doğduğu, medeniyetlerin kavşağında buluştuğu ilk buğdayın ovasında ekildiği, mimarinin ve kadim dinlerin ilk defa tapınaklarında şekillendiği, yanık ve içli nağmelerin gür seslerde türküye dönüştüğü, Tarihin başlangıç noktasıdır Şanlıurfa. Ateşle suyun, acıyla tatlının, sevgi ve kardeşliğin dahası farklılıkların ahengini yansıtan, sahip olduğu bu tarihsel ve kültürel birikimi ile dünya kültürel mirasına giren müstesna bir şehridir Şanlıurfa.

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

Kadim şehirdir

Urfa, taşı toprağı tarihle yoğrulan ve tarihin her döneminde mutlaka izi bulunan; şehrin genelinde ortaya çıkan her arkeolojik bulguda, tarihin yeniden yazılmasına vesile olup tarihe kaynaklık eden, tarihin gelecekle buluştuğu kadim bir şehirdir. Rivayetlere göre Hz. Âdem, eşi Hz. Havva ile birlikte hayatının bir evresinde gelip bu bölgede yerleşmiş ve ilk buğdayı Harran ovasında ekerek çiftçilik tarihini burada başlatmıştır. Ünlü tarihçi Ebul Farac’a göre Şanlıurfa, Nuh tufanından sonra kurulan ilk şehirlerden biridir. Özetle, madde ile manayı en iyi şekilde mezcetme kapasitesine sahip önemli bir merkez olan Şanlıurfa hem eşsiz bir tarih laboratuvarı ve açık hava müzesi, hem de inanç kültürü için ruhani ve manevi bir merkezdir.

Haberin Devamı

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

Göbeklitepe gastronomi merkezi tam not alıyor

Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın vizyon projelerinden biri olan Göbeklitepe Gastronomi Merkezi ve Restoranı hizmete açıldı. Birbirinden lezzetli mahalli yemekler vatandaşlardan tam not alırken, ziyaretçiler, Gastronomi Merkezi’ni Şanlıurfa’ya kazandırdığı için Başkan Canpolat’a teşekkür ediyor. Karşıyaka Mahalle’sinde 4 bin metrekare alan üzerine tesis edilen İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi içerisinde yer alan Gastronomi Merkezi ve Restoranı, sunulan 90 çeşit yöresel lezzetiyle Şanlıurfa’nın zengin mutfağını yansıtıyor. Çorba çeşitleri, tepsi yemekleri, sulu yemekler, kebap çeşitleri, salata çeşitleri, pide ve tatlı çeşitleri damaklarda tat bırakan lezzetler, ziyaretçilerinden tam not alıyor.

Haberin Devamı

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

Rezervasyon sistemiyle misafirlerini ağırlıyor

Kahvaltısı, öğlen yemeği ve akşam yemekleri ile vatandaşların vazgeçilmez adreslerinden biri olan Göbeklitepe Gastronomi Merkezi ve Restoranı misafirlerini rezervasyon sistemiyle ağırlıyor.

Fırat’ın incisi Birecik

“2019 yerel seçimlerinde vatandaşa ne söz verdiysek hepsini yerine getirmeye devam edeceğiz” diyen Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, Milliyet’e açıklamada bulundu. Başkan Mirkelam, “Fırat’ın incisi Birecik’i ‘Marka Şehir’ yapmak için durmaksızın çalışıyoruz. Model bir İlçe olan Birecik’e yepyeni bir çehre kazandırarak katma değeri yüksek bir Birecik hedefliyoruz. Belediyecilik hizmetlerimiz bölgesinde örnektir. Hedefimize odaklanarak ortak akılla çalışmaya devam edeceğiz. Başarı hepimizin. Birecikli olmaktan gurur duyuyoruz. Yıl sonuna kadar tempomuzu daha da artırarak hakkımızın beklediği projeleri inşallah hayata geçireceğiz. Huzurun ve kardeşliğin, barışın sembolü olan Birecik bölgesinde rol ve model gösterilmeye devam edecektir. İlçe merkezinde özellikle Millet Bahçesinin yapılması için çok uğraş verdik. İnşallah bu yıl içerisinde 110 dönüm üzerinde millet bahçesinin yapımına başlanmış olacaktır. İlçemizin en büyük sorunlarından olan içme suyu şebeke yenileme çalışmaları da bu yıl Büyükşehir ŞUSKİ Genel Müdürlüğü’nce yapılacaktır.

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

‘Vatandaşımızın yanındayız’

“Birecik Belediyesi olarak öz kaynaklarımızı kullanıp, araç parkını güçlendirerek, çok sayıda yeni iş makinesi ve hizmet aracını daha envanterine ekledik. Ayrıca belediyemize bir adet yol süpürge aracı hibe eden Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanımız Fatma Şahin’e teşekkür ederim. Birecik ilçesine bağlı 83 kırsal, sekiz merkez mahallede tespit edilen yaklaşık 5 bin aileye gıda malzemesi olan koliler, koordineli bir şekilde adreslere teslim edildi. Kırsalda yaşayan gençler için spor yatırımlarınızı sürdürüyoruz. Birecik Belediyesi tarafından ilçe merkezinde ve kırsal mahallelerde başlatılan kilit parke taşı döşeme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İlçemize bağlı 21 kırsal mahallede kilitli parke döşeme çalışmaları tamamlandı. Belediyenin öz kaynakları ile yaklaşık 320 bin m2 kilitli parke taşı döşendi. İlçenin en büyük sorunlarından olan, hayvan pazarı, sebze hali, oto galericiler sitesi ve konut için imar çalışmalarımız bitti.

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

At arabaları tarih oluyor

“Seçim döneminde verdiğim sözleri bir bir yerine getiriyorum. Bu kapsamda ‘At Arabaları Dönüşüyor’ projesiyle şehir içinde at arabalarıyla yük taşımacılığı yapan 50 kişiye motorlu triportörler dağıtıldı. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası’nın desteğiyle Birecik Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘At Arabaları Dönüşüyor’ projesi kapsamında 50 triportör hak sahiplerine belge ve plakalarıyla teslim edildi. Plaka ve belgelerine kavuşan at arabacıları bundan böyle ilçe merkezinde triportörle taşımacılık yapmanın mutluluğunu yaşayacak. Son olarak uzun süredir yapımı için çalışmaların devam ettiği Birecik Millet Bahçesi Projesi’nin ihalesi yapıldı. Yakın tarihte yer teslimi yapılarak işe başlanacağının müjdesini vermiş olayım” dedi.

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

Şanlıurfa’da mutlaka yapılması gereken 10 şey

- Göbeklitepe’nin gizemine karışın
- Balıklıgöl’e gidin
- Çiğköfteye doyacağınız bir sıra gecesine katılın
- Çarşısında gezin, alışveriş yapın
- Şanlıurfa lezzetlerini yerinde deneyin
- Yemek üstüne bir Mırra ya da Menengiç için
- Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’ni gezin
- Şanlıurfa Kalesi’ne çıkın
- Rizvaniye Camii’ni ziyaret edin
- Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu’nu görün