Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ardahan’da ata tohumu olarak bilinen kavılca buğdayının yaygınlaştırılması için harekete geçen Belediye Başkanı Faruk Demir, traktörle tarla sürüp tohum ekti.

Tarihi 13 bin yıl öncesine dayanan ve genetiğini koruyan GDO’suz kavılca buğdayının üretimini artırmak ve kente ekonomik anlamda girdi sağlamak amacıyla kollarını sıvayan Belediye Başkanı Faruk Demir, eşi Zuhal Demir ile birlikte tarlada tohum serpti. Ardahan Merkez Küçük Sütlüce köyü yakınlarında önce tarlayı süren Başkan Faruk Demir, daha sonra kendi elleriyle tohumları toprakla buluşturdu.

Haberin Devamı

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

13 bin yıllık tohum

Ardahan’a has kavılca buğdayının 13 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu hatırlatan Ardahan belediye Başkanı Faruk Demir, “Çocukluğumuzda kullandığımız buğday buydu. Biz buna ata tohumu da diyoruz. Bu coğrafyada 13 bin yıllık bir geçmişi olan bu tohumun genetiği bozulmamış. Çünkü biliyorsunuz, her şeyi melezleştirdiler. Özellikle İsrail menşeli öyle tohumlar çıkarttılar ki seneye tohum bırakamıyorsunuz. Bir seneye mahsus. Biz Anadolu’da böyle bir şey görmedik. Buğday alıyorsunuz bir seferlik, bunu da yıkmak için öncülük yapmaya çalışacağız. Bir de kârlılık oranına bakacağız. Anadolu’da  kârlılık oranı şudur: 1’e kaç aldın? Eğer 1’e 20’nin altında aldıysan zarar etmişsindir. Biz bu sene kavılca tohumumuzu ektik, sonbaharda hasat yaptığımızda ürünü test edeceğiz. Bu buğday tüketilirse ne kilo yapar ne de şekerle ilgili bir sorununuz olur. Ayrıca glüten oranı da yok denecek kadar azdır. Biz Ardahan Belediyesi olarak bunun herhangi bir kâr elde etmek amacıyla yapmıyoruz. Bunun kârlılık oranına bakıp, elde ettiğimiz tohumu, ata tohumu olarak vatandaşımıza dağıtıp, bir dahaki seneye alım garantisi vererek dağıtacağız. Belediye olarak, Ardahan Girişimci Kadın Kooperatifi ile birlikte vatandaş ne üretiyorsa, onun alım garantisini veriyoruz. Şimdiden müjdesini verebiliriz” dedi.

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR’DEN 15 MİLYONLUK YATIRIM

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Entegre Tesisi’ni ziyaret etti. Yıllık ortalama 400 bin ton çöpün işlenerek aylık ortalama 50 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayan Enerji Üretim Tesisi ile ilgili bilgiler alan Başkan Yılmaz, ayrıca, Katı Atık Entegre Tesisi’nde inşası süren 2 milyon metreküp kapasiteli ve yaklaşık 15 milyon TL’ye mal olacak yeni lot alanındaki çalışmaları inceledi.

Haberin Devamı

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

‘Çöpten zarar ederken enerji üretir hale geldik’

Balıkesir’de toplanan tüm çöpün işlendiği tesiste atmosfere en çok zararı veren gazların başında gelen metan gazını enerjiye dönüştürdüklerini söyleyen Başkan Yücel Yılmaz, tesiste 15 iş makinesinin çalıştığını belirtti. Bundan sonraki süreçte gelecek olan çöpü en iyi şekilde yönetmek amacıyla yeni bir lot yaptıklarını açıklayan Başkan Yılmaz, “Zarar ederken, masrafı varken, şu anda yapmış olduğumuz çalışmayla, ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlıyoruz. Düşünürseniz, çalışırsanız, gayret ederseniz, çöp sorun olmaktan çıkıp, enerjiye dönüşüyor. Halkımız için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BELEDİYEDEN YANIT VAR!

Bir saatte müdahale edildi

İstanbul’da yaşamakta olan bir okurumuz, Anıt Mezar’ın önünde Adnan Menderes Bulvarı’ndan Aksaray istikametine giderken sol şeritte açılıp, sonra kapatılmayan çukurdan şikayetçiydi. Biz de gazetemizin 21 Mayıs 2021 Cuma günkü nüshasında “Çukur kazaya davetiye çıkartıyor!” başlıklı haberimizle konuyu duyurmuştuk. Haberimiz üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi ekipleri şikâyete konu çukuru saatler içerisinde kapattı. Okurumuzun sorununa birkaç saat içerinde müdahale eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerine teşekkür ederiz.

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

PARK HAYALİ GERÇEK OLDU

Mardin’in Derik ilçesi, Bellik Mezrası'nda yaşayan İrem'in hayali Derik Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hicabi Aytemür'ün talimatıyla gerçek oldu. İrem, hayalini kurduğu oyun parkına kavuştu.

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

‘52 YILLIK AĞAÇ ÖLÜYOR’

İstanbul’un Üsküdar ilçesi, Zeynep Kamil Mahallesi Harmanlık Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımızdan Cengiz Fırat, “Sokağımızdaki 52 yaşındaki porsuk ağacı her sene meyve veriyordu, ağacımız hastalandı. Belediyeyi aradık. Çözüm olarak, Üsküdar Belediyesi gelip ilaçlamak yerine, iki kez budayıp gitti, ilgilenmedi. Budama için personel yönlendireceğine, bir ziraat mühendisi yönlendirseydi keşke. Lütfen bize yardım edin, ağaç ölmeden müdahale edilsin istiyoruz. Üsküdar Belediyesi ilgilenmeyecekse, sesimizi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne duyurursanız çok mutlu oluruz” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetine Üsküdar Belediyesi ne cevap verecek, bekleyip göreceğiz.

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

DUMANDAN CAM AÇAMIYORUZ!

İstanbul’un Ümraniye ilçesi, Yukarı Dudullu Kıbrıs Caddesi, Bağlar Altı Sokak’ta oturmakta olan okurumuz Levent Kaya, “Suriyelilerin açtığı ihtiyarlar lokantasının bacasından çıkan duman ve hemen önünde olan mazgala dökülen yanık yağ kokusundan ne cam açabiliyoruz ne de kokudan evde oturabiliyoruz. Koku eşyalarımıza siniyor. Belediyeyi arıyoruz ama artık zabıta da bir şey yapmıyor. Belediyenin bu duruma el atıp gerekeni yapmasını istiyoruz. Her gün evin içerisine duman doluyor. Gerçekten çok mağduruz, sesimiz olursanız çok minnettar olurum” dedi. Okurumuzun bu şikâyetinden sonra Ümraniye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri bakalım ne yapacak?

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

AYLARDIR ONARILMAYI BEKLİYOR!

İstanbul’da Bayrampaşa ilçesi, Kocatepe Mahallesi, 15. Sokak’ta oturmakta olan okurlarımız, “Sokağımızda yapılan altyapı çalışmasından sonra aradan aylar geçmesine rağmen asfalt dökülmedi. Yoldaki açık çukurlar nedeniyle araçlar zarar görüyor. En yakın zamanda belediyenin bu çukurları kapatmasını istiyoruz” diye konuştular. Okurlarımızın şikâyetini Bayrampaşa Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

YOL ORTASINDA ÇUKUR TUZAĞI!

İstanbul’un Maltepe ilçesi, Feyzullah Mahallesi, Konak Sokak’ta oturmakta olan okurlarımız, “Size attığım fotoğraftaki çukur çok küçüktü, belediye kapatmayınca günden güne büyüdü. Yolun yan tarafına da arabalar park ettiği için bu çukurdan kaçmaya çalışan sürücüler sürekli kazaya uğruyor” dediler. Bir kaza yaşanmadan kapatılması için Maltepe Belediyesi ekiplerine bu çukuru göstermiş olalım.

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

OKSİJEN YERİNE TOZ SOLUYORLAR

Çanakkale’nin Güneyli köyünde yaşamakta olan okurlarımız, “Her gün sahile indiğimiz yolda parke taşı veya asfalt yok, yollarımız dört yıldır bu halde. Oksijen yerine toz soluyoruz. Biz temiz hava solumak için burada yaşıyoruz. Oksijenden çok, toz mevcut şu anda. Yetkililere sesimizi duyurun” diyerek şikâyetlerini dile getirdiler. Okurlarımızın bu şikâyetini Çanakkale Belediyesi İl Özel idare ekiplerine iletmiş olalım.

13 bin yıllık tohum toprakla buluştu

SEN SOR, BAŞKAN CEVAPLASIN!

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59  numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...