CHP, nihayet İzmir ve ilçe belediye başkan adaylarında kararını verdi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’i Büyükşehir adayı olarak ilan etti.
Soyer’in aday gösterileceği, geçen haftadan belliydi. Yapılan ikili görüşmeler bunu gösteriyordu.
Peki, neden bir hafta daha beklendi?
Geçen hafta Soyer’in adı açıklansa, bir an evvel çalışmalara başlasa ne olurdu?
Gerçekten CHP Genel Merkezi’ni anlamakta güçlük çekiyorum.
İzmir’i çantada keklik gördüğü için mi bu kadar bekledi! Ama durum hiç de öyle değil. Karşında yıllarca başarılı belediye başkanlığı ve bakanlık yapan, Denizli’ye çağ atlatan bir aday var: Nihat Zeybekci...
Seçime 63 gün kaldı.
Soyer, bu süreyi nasıl değerlendirecek, göreceğiz. Önceden planı varsa, bir şey diyemem. B planı yoksa, işi zor.
Kolay değil İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yönetmek. Bu, ekip işi. Kimlerle çalışacak, yakınında kimleri bulunduracak?
Buraya kadar her şey normal diyelim. Bundan sonra ne olacak?
Aziz Kocaoğlu, Tuncay Özkan ve Abdül Batur, nasıl bir tavır sergileyecek? Gaza mı, yoksa frene mi basacaklar?
Tabii ki bir kırgınlık olacak ama tanıdığım iki belediye başkanı, her ne olursa olsun Tunç Soyer’in yanında olacaktır diye düşünüyorum.
Tuncay Özkan da benzer bir açıklama yaptı zaten. Ne dedi Özkan, “Kim aday olursa olsun onun etrafında kenetlenir, İzmir’in gönderinde CHP sancağını, altı oklu bayrağımızı daha yükseklere çıkarmanın mücadelesini el ele, gönül gönüle veririz.”
***
Büyükşehir’i hallettik, peki ilçeler ne olacak?
Aday gösterilmeyen belediye başkanları, nasıl bir performans sergileyecek? İttifak ve CHP adayına destek verecek mi, vermeyecek mi?
Çünkü, hepsinin hatırı sayılır bir seçmeni var. CHP’liyi küstürmek kolay, geri kazanmak zor. Geçmişte bunun örneğini gördük.
Mesela Tire, Söke ve Efeler belediye başkanlarının şu an moralleri çok bozuk, aday gösterilmedikleri için.
Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ve Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, aday gösterilmeyince CHP’den istifa edip Demokrat Parti’den aday oldu. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de, “Biz CHP olarak neden tek başımıza seçime girmedik. Rahatlıkla kazanırdık. İYİ Parti ile ittifaka gerek yoktu” yorumunu yaptı. Çiçek’e de Demokrat Parti’den adaylık teklifi yapıldı. Partisini değiştirip değiştirmeyeceği belli değil, ama her an her şey olabilir.
Tire ve Kiraz’da ittifak, CHP’li seçmenden tepki gördü. Vatandaş nasıl bir tavır sergileyecek, 31 Mart’ta göreceğiz.
Bana göre bu gelişme, AK Parti’nin gücünü artırdı. 2014’teki yerel seçimde CHP’nin Tire’de yüzde 37.1’lik oy oranına karşın, AK Parti’nin yüzde 33.6, MHP’nin ise yüzde 20.9 oyu vardı. 2018’deki genel seçimde MHP yüzde 7.3, AK Parti yüzde 34.5, CHP de yüzde 34 oy aldı.
İYİ Parti’nin de yüzde 18.7’lik bir oyu çıktı. 2018’de görülüyor ki, MHP’nin yarıdan fazla oyu İYİ Parti’ye geçmiş. Ancak, CHP’nin ilçedeki kurmayları kırgınlıklarını dile getirirse, ibre AK Parti’ye döner.
Gelelim Kiraz’a...
2018 seçimlerinde AK Parti yüzde 44, İYİ Parti yüzde 11.8, CHP yüzde 32.6 ve MHP yüzde 8 oy almıştı. 2014 yerel seçiminde de MHP yüzde 42.5, AK Parti yüzde 29.3 ve CHP yüzde 25.5 oya sahip olmuştu. İki seçim arasındaki analiz sonucunda mevcut Belediye Başkanı Saliha Özçınar, yine ipi göğüsleyecek gibi görülüyor. Tire ve Kiraz’daki gelişme, oy kaybı bakımından İzmir Büyükşehir’i de yakından ilgilendirecek.
Yaşanan gelişmelerin ardından istifalar birbirini takip edecek mi, küslük olacak mı, seçime kadar düşünceler değişecek mi, CHP’liler ne kadar İYİ Partili, MHP’liler de ne kadar AK Partili, hepsi 1 Nisan’da netleşmiş olacak.