Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Bahçendeki meyve, sebzenle yemeğini hazırlamak, birkaç saat önce denizden çıkardığın balığı yemek hatta kendi zeytininin yağını sıkmak… Hepimizin imrendiği bu rüyayı gerçeğe dönüştürenler de var…

Milliyet

Şatafatsız şıklık, alçakgönüllü güzellik, basit ziyafet... Bu kadar mütevazılığa alışık değiliz genelde. Parayı harcadık mı şatafat isteyen, gösterişten hoşlanan bir toplumuz. Mesela Karaca’nın yaptırdığı bir araştırmada tüketicinin tasarım bir sofra ürününden algıladığı mutlaka işli nakışlı, allı pullu bir ürünmüş. Düz ve sade çizgileri tasarım sınıfında kabul etmiyor ve fazla para ödemek istemiyormuş Türkler. İlginç değil mi? Oysa tasarımın mabedi sayılan kuzey ülkeleri markalarına bir bakın: Zarif çizgiler, iyi malzeme, işlevsellik on plandadır. Asıl parayı verdiğiniz şey bunlardır. İşte belki de bu yüzden şaşırttı beni Dionysos. Burası Bozburun’da Kumlubük koyundaki devasa kanyonun yanına konuşlanmış. Ama öyle bir gizlenmiş ki denizden baktığınızda bile ağaçların arasına saklanmış birkaç çatı dışında bir şey göremiyorsunuz. Sahipleri Rim-Ahmet Şenol çifti yaklaşık yirmi yıl önce temellerini attıkları otellerinde, hayat felsefelerinin ışığında ekolojik bir şıklıkta yaklaşımla şekillendirmişler burayı.

Haberin Devamı

Milliyet

Degüstasyon menüsü

Burada manipüle edilmiş suni lezzetler yok. Ama sadece malzeme kalitesinin arkasına da sığınmamışlar. Doğru teknik kullanmanın öneminin farkındalar. Tüm mutfak ekibi başarılı şeflerimizden Didem Şenol tarafından eğitilmiş. Didem, Ahmet Bey‘in kızı. Özenli şef dokunuşlarını yediğiniz her şeyde hissetmek mümkün. Mesela denizden birkaç saat önce çıkmış levrek incecik dilimlenerek zeytinyağı, rende domates, kırmızı soğan, tuz ve biberle harmanlanıp önünüze geliyor. Akya balığının pastırması, uskumrunun fümesi tam da usulünce hazırlanıyor. Minicik çim çim karidesler içine yağ çekmeyecek şekilde tempura tekniğiyle pişiriliyor. Haftada bir kez içinde roka çorbası, biberiyeli balla tatlandırılmış kadayıfta beyaz peynir, acıbadem dondurması gibi eklektik tatların yer aldığı bir degüstasyon menüsü de servis ediyorlar. 90 dönümlük çiftliğin büyük bölümünde dikili Memecik tipi zeytin ağaçlarının mahsulünü elle toplayıp, erken hasat olarak sıkıyorlar. İsteyene profesyonel zeytinyağı tadımı da yaptırılıyor. Bu, hafif yakıcı ve damakta yoğun bir hissiyat bırakan yağ sadece otelde kullanılıyor ve müşterilere hediye ediliyor. Dionysos’a Dalaman Havaalanı’ndan sonra iki buçuk saatlik bir araba yolculuğu sonrası ulaşılıyor. Bu kısmı insanı birazcık zorlayabilir belki ama, değer mi? Bence kesinlikle evet…

Haberin Devamı

Haftanın sorusu

İyi yaşama evet diyenlerden misiniz?

9 Haziran yani haftaya cumartesi Türkiye’den çıkıp dünyaya yayılan “Global Wellness Day” günü. Bu günün yaratıcısı ise Belgin Aksoy Berkin. Dilimize “iyi yaşam” olarak giren“wellness” kavramı fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan iyi olma hali olarak tanımlanıyor. İlki Sapanca’da gerçekleşen etkinlik bugün dünyanın 110 ülkesinde milyonlarca insan tarafından 4 bin 300’den fazla noktada kutlanıyor. Global Wellnes Day’in 7 adımlık manifestosu şöyle: Her gün bir saat yürüyüş yapın, daha fazla su için, plastik şişe kullanmayın, doğal gıdalarla beslenin, iyilik yapın, sevdiklerinizle aile yemeği yiyin, saat 22.00’de uyuyun. Bu yıl çocuklara yönelik etkinliklerin ağırlıkta olduğu bu ücretsiz organizasyon 10.00-18.00 saatleri arasında Maçka Küçükçiftlik Parkı’nda.

Haberin Devamı

Milliyet