ALİ EM- Biyolojik bir çözücü olmasını, bir kısım vitamin ve minerallerin taşınmasını ve çözülmesini, oksijen ve besin öğelerinin hücrelere taşınmasını, vücutta oluşan toksinlerin atılmasını, vücut sıcaklığının düzenlenmesini ve böbreklerin çalışmasını sağlamak gibi önemli işlevleri bulunan içtiğimiz suyun, özellikleri de önem arz eder. Yeraltı suları ile içme suyu olarak kullandığımız kaynak ve şebeke sularının, sertlik ve PH derecelerinin Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yayımlanan yönetmeliklerdeki kalite ve standartlara uygunluğu ve renklerinin berraklığı önemli olup, görünümlerinin bulanık ve yeşilimsi olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca içme suları olarak kullanılan damacana ve pet şişe sularının güneş ışığından uzak, serin ve kuru yerlerde saklanması, bu suların bozulmaması için bir gerekliliktir. Şehirlere su sağlayan baraj ve göletlerin, ilk oluşum ve dolum yerlerinin çevre temizliğine ve yüzey temizliklerine, suyun naklini ve dağıtımını sağlayan su borularının seçiminde kalitelerine ve temizliklerine özen gösterilmeli ve sürekliliği korunmalıdır.
Ölçülü ve akılcı kullanım
Günümüz dünyasında suyun, canlılar için ne derece önemli olduğunu yukarıda açıkladık. Ancak, suyun insanlar için önem derecesini somutlaştırırsak, konunun değeri daha da iyi anlaşılacaktır.
Sosyal yaşamda, yeraltı ve yerüstü sularının doğal alanlarının bozularak kullanıldığı, özellikle, mera, yayla, dağ ve benzeri yerlerde doğal olarak bulunan ve herkesin kullanımına açık olan suların kontrolsüz biçimde bireysel kullanımlara alındığı, sulama alanında kullanılan su kaynaklarının ölçülü ve tekniğine uygun kullanılmadığı, bu durumların ise su kıtlığına, ilerisi yokluğuna sebebiyet verdiği görülür ve yaşanır. İnsanların varlıklarını susuz sürdüremeyecekleri anlayışıyla hareket etmeleri, kıtlığına ve yokluğuna sebebiyet verecek davranışlardan kaçınmaları, vazgeçemeyecekleri görevleri olmalıdır. Sürdürebilirliğin temin için, bu alanda görev ve sorumlulukları olanların her türlü önlemleri zamanında ve yerinde almalarının bilincinde olmalıdırlar. Bu bağlamda, muhtelif tarihlerde Birleşmiş Milletler’ce düzenlenen konferans, panel, zirve ve benzeri toplantılarda gündeme taşınan “Sürdürebilirlik” konusunun unsurları arasında bulunan ekonomik kalkınma ve çevresel faktörler içerisinde yer alan doğal kaynakların bir parçasını teşkil eden suyun insanlarca; ölçülü, akılcı ve özenli bir biçimde kullanılması, sürdürebilirliğin bir gereği olarak bilinmelidir.
-Bitti-