Dr. Ümit Aktaş

Dr. Ümit Aktaş

umit.aktas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta Tip 2 diyabeti önlemenin, hastalığı geri çevirmenin tek yolunun doğru bir beslenme modeli olduğunu açıklamıştık. Bugünkü yazıda ise Tip 2 Diyabeti iyileştiren beslenme modelini tüm ayrıntılarıyla inceleyeceğiz.

3 haftadır diyabetin neden arttığını ve diyabetlilere verilen diyetlerdeki yanlışları yazıyoruz. Bu haftaki son bölümde, size Tip 2 diyabetin iyileşmesi için nasıl beslenmeniz gerektiğini anlatacağız. Unutmayın, Tip 2 diyabet, beslenmenin düzenlenmesiyle tam şifayla iyileşir. Şimdi size verilen bol karbonhidratlı, tam tahıllı diyabet diyetlerini unutmanın ve tıbbi beslenmeyi öğrenmenin zamanı!

Haberin Devamı

1. Ekmeği ve tüm buğday ürünlerini kesin.

Diyabet hastalarının neden bir türlü iyileşemediğini artık biliyorsunuz. Bol bol tam tahıllı ekmek tüketin, önerisi kimden çıkmıştı? 1980’li yıllarda Amerikan Diyabet Derneği’nden (yani ADA’dan). Peki, bu beslenme önerisine uyan Amerikalılara ne oldu? O günden bugüne obezite 3, diyabet 4 kat arttı.

2. Endüstriyel olarak üretilmiş tüm yiyeceklerden uzak durun.

İçleri katkı maddeleriyle, kimyasallarla dolu tüm yiyecekler vücuttaki enflamasyonu artırır. Bu toksik bombardıman, insülin direncini tetikler, Tip 2 diyabete zemin hazırlar, hastalığın ilerlemesine neden olur. Diyabetle savaşta en önemli silahınız doğal beslenmedir.

3. Bol bol sağlıklı yağlar tüketin.

Eğer sizi diyabetten koruyacak bir şey varsa o da sağlıklı yağlardır. Yağın glisemik indeksi sıfırdır. Daha da önemlisi birlikte yenilen yiyeceklerin glisemik indeksini azaltarak kan şekerinin aniden yükselmesini önler. Sızma zeytinyağı, tereyağı, kuyruk yağı, et, yağlı balıklar, ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişler anti-diyabet bir beslenme modelinin temelini oluşturmalı.

8 maddede diyabette tıbbi beslenme

4. D vitamini rezervinizi dolu tutun.

Tüm diyabet hastalarında ve hastalığın tedavisinde D vitamini değeri ölçümü altın kural olmalı. Araştırmalar 1 D vitamini eksikliğinin insülin direncini artırdığını, Tip 2 diyabeti derinleştirdiğini gösteriyor. D vitamini rezervinizi 100-150 ng/ml arasında tutmaya çalışın. Gerekirse doktor kontrolünde D vitamini takviyesi kullanın.

Haberin Devamı

5. Probiyotik zengini beslenin.

Boşuna yoğurdunuzu mayalayın, turşunuzu kurun demiyorum. Araştırmalar2, fermente yiyeceklerde bulunan, bağırsak floramızı şekillendiren dost bakterilerle insülin direnci ve Tip 2 diyabet arasında önemli bir ilişki olduğunu gösteriyor. Tavsiyem: Probiyotik zengini beslenmekle yetinmeyin diyetinizi bağırsakta çözünen probiyotik takviyeleriyle destekleyin.

6. Diyetinizdeki Omega-3 yağ asitlerini artırın.

Probiyotiklerle ilgili tavsiyemi Omega-3 yağ asitleri için de tekrarlayacağım: Diyetinizi Omega-3 takviyeleriyle destekleyin. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya 3 göre Omega-3 zengini bir diyet, Tip 2 diyabet riskini % 33 azaltıyor!

7. Bitkisel takviyelerden destek alın.

Zeytin yaprağı ekstresi ve çemen tohumu ekstresi insülin direncini kırmakta, kan şekerini kontrol altına almakta, kilo kontrolünde ciddi faydalar sağlar. Sadece Tip 2 diyabet hastaları değil sağlığını korumak isteyen herkes bu takviyelerden destek alabilir.

Haberin Devamı

8. Daha hareketli bir hayat sürün.

Diyabetle savaşta göz ardı edilen en önemli silahlardan biri de egzersizdir. Egzersiz sırasında kasların enerji ihtiyacı artar. Kas hücreleri bu artan enerji ihtiyacını şekerden karşılar. Yani sadece kaslarınızı kullanarak kan şekeri seviyenizi dengelemiş olursunuz.

8 maddede diyabette tıbbi beslenme

1 Serum 25-hydroxyvitamin D and adipose tissue vitamin D receptor gene expression: relationship with obesity and type 2 diabetes” M. Clemente-Postigo, Muñoz-Garach, N Garriga, The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, J Clin Endocrinol Metab. 2015 Apr;100(4):E591-5. doi: 10.1210/jc.2014-3016. Epub 2015 Feb 23.

2“A metagenome-wide association study of gut microbiota in type 2 diabetes Nature 490,55 60 (04 October 2012) doi:10.1038/nature11450”

3 “Dietary omega-3 fatty acids and fish consumption and risk of type 2 diabetes” Djoussé L, Gaziano JM, Buring JE, Lee IM, American Journal of Clinical Nutrition, Am J Clin Nutr. 2011 Jan;93(1):143-50. doi: 10.3945/ajcn.110.005603

Dikkat!

Eğer Tip 2 diyabet hastası iseniz ve ilaç kullanıyorsanız sakın ilaçlarınızı kendi kendinize bırakmaya kalkmayın. Bu doktorunuz tarafından takip edilmesi gereken bir süreçtir. Size önerdiğim beslenme modeli ile birlikte zaman içinde daha az ilaca ihtiyaç duyduğunuzu fark edeceksiniz ve doktorunuzun kontrolü altında bu ilaçları azaltacak ve artık ilaca ihtiyaç duymadığınız bir noktaya geleceksiniz.