Bu hafta sinsice ilerleyen glokomun sebeplerinden ve korunma yollarından bahsedelim.
Göz tansiyonundaki artış, özellikle normalden ince kornea tabakası ve miyopi ile birlikteyse, ileri yaşta ve siyah ırkta, genetik yatkınlıkla beraber glokom riskini artırır. Damar hastalığına yol açan sebeplerden sigara kullanımı, yüksek kolesterol, hipertansiyon, diyabet gibi risk faktörleri aynı zamanda glokom için de risk faktörleri arasında sayılır. Ayrıca tansiyon düşüklüğü de göz siniri olan optik sinirin beslenmesini bozarak hasarına ve görme bozukluğuna sebep olabilir. Gece uyku sırasında kan basıncındaki düşüş ya da ayakta iken ani azalmalar, Vazospazma neden olan soğuk, stres gibi faktörler optik sinir dolaşımında bozukluklara yol açarak glokoma ait değişikliklerin ortaya çıkışını kolaylaştırır. Özellikle soğuk eller, migren ataklarının mevcudiyeti dikkate alınması gerekli ipuçlarıdır. Otoimmün hastalıklar yani bağışıklık sisteminin bozulmasıyla olan hastalıklar, tiroid bezi hastalıkları, damar iltihapları ve nörolojik bazı tablolar da glokom oluşumunda rol oynayan diğer risk faktörleridir. Ayrıca kontrolsüz kullanılan kortizon hap ve göz damlaları da göz tansiyonunda artışa neden olabilir.
Dikkatli tüketilmeli
Çay, kahve kullanımı içtikten sonraki ilk birkaç saat içinde göz içi basıncında artışa sebep olur. Bu artış glokomu olmayan bir şahıs için önemli değildir ancak hastalık varsa dikkatli tüketilmesi gerekir. Kısa süre içinde büyük miktarlarda sıvı alımı da basınçta ani artışlara neden olabileceğinden sakıncalıdır. Sığ sularda yüzme ya da kısa süreli dalışların ciddi bir etkisi yoktur. Ancak ileri glokomlu hastaların uzun ve derin su dalışlarından kaçınmaları gerekir.
Nefesli müzik aletleri kullanmak göz içi basıncında geçici bir artışa yol açabilir. Glokom hastalarının bu tip aletleri kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerekir. Görme alanında ileri derecede daralması olan hastaların araba kullanmaları sakıncalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada yetmiş milyondan fazla glokom hastası mevcut. Glokomdan korunmanın yolu erken teşhis ve kontrolden geçmektedir. Glokomun tedavisi ilaç veya ameliyattır. Tamamen ortadan kalkmayabilir ancak kontrol altına alınabilir. Doğuştan olan şekline ‘Konjenital Glokom’ denir. Tek veya iki gözü tutabilir. Hafif glokomlu bebeklerde ilaç tedavisi denenebilir fakat genellikle ameliyat gerekir. İleri yaşlarda ani olarak krizle ortaya çıkan şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı, kusmayla da kendini gösterebilir, bu durumda acil tedavi gerekir.