BDNF, orijinal adıyla Brain Derived Neurotrophic Factor ve Türkçe adıyla beyinde üretilen sinir hücresi büyüme faktörü, merkezi sinir sistemindeki sinir hücrelerinin gelişmesine, yenilenmesine ve işlevine yardımcı olan bir tür proteindir. Keskin bir zekâ ve güçlü bir hafıza insan hayatını nasıl önemli ölçüde etkileyebiliyorsa BDNF’nin görevi ve önemi de küçümsenecek bir boyutta değildir. Gelin beraber bu adı uzun proteinin marifetleri neler ve onu artırmanın yolları nedir bir bakalım.
BDNF sinir hücrelerinin gelişmesi, yenilenmesi, hasarlarının tamiri ve iyi çalışması için beyinde salgılanan bir protein. Alzheimer, Parkinson, ALS (Amyotrofik lateral skleroz) gibi nörodejeneratif yani sinir harabiyeti ile seyreden hastalıklarda beyindeki BDNF salgılanma miktarının da azaldığını tespit etmişler. Bu bulgu bu tür hastalıkların tedavisinde BDNF kullanılabileceğine dair yapılan çeşitli araştırmaların da yolunu açıyor.
BDNF’nin antidepresan etkisi var.
Öğretim çağındaki çocukların okul başarısını olumlu yönde etkiliyor, öğrenmeyi kolaylaştırıyor.
Yaşa bağlı olarak beyin ile ilgili marifetlerin azalmasını önlemede yardımcı.
Dikkati odaklamada, hafızayı kuvvetlendirmede yardımcı.
BDNF’yi artırmak için;
Sağlıklı beslenmek beyin sağlığına da nasıl olumlu etki gösteriyorsa burada da çok önemli. Bilimsel çalışmalarda üzüm, nar, ceviz, zerdeçal ve brokoli gibi besinlerin direkt olarak BDNF miktarını artırdığı gösterilmiş.
Şekeri az tüketmek önemli
The Journal of Physiology’de yayımlanan araştırmada, kısa süreli örneğin 6 dakikalık ama yoğun bir bisiklet egzersizinin beyinde BDNF seviyesini artırdığı gösterilmiş. Dolayısıyla her zaman tekrarladığımız gibi yürüyüşün, egzersizin, fiziksel aktivitenin BDNF seviyesini artırmada önemli bir rolü var.
Sağlıklı bir uyku BDNF düzeyini de artırıyor. Magnezyum ve D vitamini eksikliğini iyi tamamlamak omega 3’ten zengin beslenmek şekeri az tüketmek de önemli.
Aç kalmak da BDNF seviyesini artırıyor. Bunun için her gün uyku saatinizi de içine alan 12 saat açlık yeterli gözüküyor. Yani akşam 8’den sonra bir şey yemeyip sabah 8’de kahvaltı etmeniz yeterli. Öyle aralıklı oruç yapacağım diye sabah kalkıp öğlenlere kadar aç biilaç beklemeniz gerekmiyor.