Doğan Heper

Doğan Heper

dheper@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

26 Kasım 1990’da bu köşe şöyle başlamış; “Özal’ın önemi Türkiye’nin gündemine hâkim olması, olayları yaratması ve istediği yöne götürebilmesidir.

Ve o gün kimsenin aklından geçmeyen başkanlık tartışmalarını da o başlattı...”

İşte o tarihten 26 yıl sonra bugün “başkanlık” tartışması yine yapılıyor. Ve anayasa yapımı bu yüzden geri kalıyor.

* * *

Daha önce de belirtmiştik, başkanlık sisteminde “yasama” ve “yürütme” kuvvetleri, hem organ hem de fonksiyon yönünden birbirinden bağımsız olmakla birlikte, kuvvetler arasında kontrol ve dengeye dayalı bir kuvvetler ayrılığı vardır. Ancak, kontrol ve denge mekanizmaları oldukça zayıf olup, fiilen “yürütme” kuvvetli, yani “başkan” üstündür. Bakanlar, başkanın sekreteridir.

Haberin Devamı

“Başkanlık Rejimi”nin tip uygulaması ABD’dedir. ABD’de “yasama” organı iki meclisli Kongre’dir. Başkan “yürütme” organını tek başına temsil eder: O, ne parlamenter rejimlerdeki cumhurbaşkanı ne de başbakandır. Bu ikisinin yetkilerini toplayan biridir ve halkın oyuyla işbaşına gelir. Dolayısıyla, yetkilerinin kaynağını doğrudan halktan alır. Parlamentoya karşı siyasi sorumluluğu yoktur. Yasama fonksiyonu “Senato” ve “Temsilciler Meclisi”nden oluşan “Kongre” de “başkan”a karşı bağımsızdır. Bu özellik “Başkanlık Rejimi”ni, “Parlamenterler Rejimi”nden ayıran en önemli özelliktir.

* * *

ABD’nin özel yapısı başkanlık rejiminin başarısını sağladı. Ama bu rejim Güney Amerika ülkelerinde başarıya ulaşamadı ve diktatörlüklere dönüştü.

Herhalde bu yüzden olsa gerek eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül “Başkanlıktan hakanlık, sultanlık anlayışı çıkmamalı” demişti.

Yani Gül, başkanlık sistemine mesafeli durdu, duruyor.

* * *

Anayasa hukukçusu Doç. Dr. Ekrem Ali Akartürk’ün sözleri de ilginç:

Başkanlık sistemine tek başarılı örnek olarak gösterilen ABD’deki eyaletlerin her birinin “ayrı bir devlet” olduğunu, örneğin Teksas Valisi’nin “seçimle gelen Teksas devlet başkanı” olduğunu, onların yetkilerinin ise “başkanın yetkilerini törpülediğini” biliyoruz.

“Başkanlık sistemiyle yönetilen” ve bu sistemin başarılı olduğu bir üniter devlet örneği dünyada yok. Ayrıca ABD’de denetim yapabilecek 2 meclisten “Senato”nun bu federe devlet temsilcilerinden oluştuğu da biliniyor.

Haberin Devamı

Başkanlık sisteminin başarılı olması için “milletvekillerinin doğrudan halk tarafından seçilmesi, partilerin ‘disiplinli, otoriterleşmiş yapılar’ yerine ‘serbest parti’ olması”, ABD tipi başkanlıkta başkanın “kararnameyle ülke yönetmesi”nden veya “meclisleri feshetme yetkisi”nden söz edilemeyeceği gibi konuların önemini de göz ardı edemeyiz.

* * *

Bütün bunlar gösteriyor ki başkanlık sistemine geçmek istiyorsak çok teferruatlı düşünmeli ve münakaşa etmeliyiz.

Ve bu görüşmeleri bu işten anlayanlar, mütehassıslar yapmalı. Karar vermeli. “Ben yaptım ve halkoyuna sundum, işte onlarda kabul etti” olmaz.

Bunun adı referandum değil “aldatmaca” olur.

TERÖR

Bu devlet, bu hükümet, bu partiler, bu halk terör kimden gelirse gelsin karşı duracak ve son verecektir.
Zaman birlik, beraberlik zamanıdır.
Başka yolu yok.
Bu konuda birlik olalım.
Birlik olmayanlar 78 milyonun dışında demektir.
SİSTEM VE HALKOYU
Soldan sağa ön sıra: Ali Gevgilili, Doğan Heper, Melek (Abdi Bey’in sekreteri), Dinçer Güner İkinci sıra: Sami Kohen, Nail Güreli Arka sıra: Eren Güvener, Necmi Tanyolaç, Bedri Koraman, Ömer Avan
ALİ GEVGİLİLİ
(Bugün cemiyette)

Ben Milliyet’te, Adnan Tahir’in servisinde gazeteciliğe başladım.
Birkaç ay sonra Ali Gevgilili’nin servisindeydim, yani İktisat servisinde. Beni Milliyet’e getiren Abdi İpekçi, neredeyse her gün “Artık yazı işlerine indin değil mi?” derdi. Ben de kaçamak cevaplar verirdim. Çünkü kıdemli ve tanınmış gazetecilerin bulunduğu Milliyet Yazı İşleri’ne inmekten çekinirdim, korkardım. Benim yardımıma Ali Gevgilili yetişti ve “Korkma, sen yazı işlerinde çalışanlardan iyisin, in aşağı, yazı işlerine” dedi. Ben de yıllarca içinde kalacağım, rekor kıracağım Milliyet Yazı İşleri’nde, Abdi İpekçi’nin arzusunu yerine getirerek çalışmaya başladım.
Bunu Ali Gevgilili’nin benim hayatımdaki rolünü belirtmek için yazdım.
Bir dikkat çekici konu da Ali Gevgilili’nin ve rahmetli eşinin beni evlendirmek isteğidir.
Bu da o ailenin samimiyetini ve arkadaşlarına verdiği önemi, duyduğu güveni gösterir.
Zaten o zamanlarda da gazetede çalışanlar aile gibiydi. Üzüntü ve sevinçleri ortaktı. Aralarında ciddi bir samimiyet vardı.
* * *
Ali Gevgilili’nin eşinin öldüğünü duyduğum zaman beynimden vurulmuşa döndüm.
Onların Amerika’daki adreslerini, uğraşmama rağmen elde edemedim. bir süre önce Vahap Munyar arkadaşım Ali Gevgilili’ye ABD’de verilen plaketi yazdı, Ali Gevgilili’nin hastalığı onu yatağa mahkum etmişti. Ama her gün 2 gazete alıyor, okutuyor ve dünyayı, Türkiye’yi izliyordu.
O az bulunan gazetecilerdendi. O bu mesleğin temel taşlarından biriydi. Bilgili, coşkulu, yetenekliydi. Meslek onun onuruydu.
Eşine rahmetler, Ali Gevgilili’ye iyi günler dilerim.
Haftanın sözü:
“Sonuna kadar operasyon”
Başbakan Davutoğlu