Ofiste Omurga Sağlığı

28 Ekim 2019

Değerli Okurlarım,

Masa başında çalışmanın vücudu yormadığı düşünülse de bur durum önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ofis ortamında çalışanların büyük çoğunluğu bel, sırt ve boyun ağrılarından şikayetçi olurlar. Hareketsiz yaşam tarzı ve vücudu yanlış konumlandırma bu omurga sorunlarına yol açan en önemli nedenler arasında sayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü, fiziksel inaktivite yani fiziksel eylemsizliği, gelişmiş ülkelerdeki ölüm nedenleri arasında ilk 5’te yer aldığını açıklamıştır. Yani hareket etmeyi ertelememelisiniz!

Bu köşe yazımda ofis çalışanlarının sıkla yakındığı omurga ağrılarına, bunların nedenlerine ve omurga sağlığını korumak için yapılması gerekenlere değineceğim.

Uzun Süre Hareketsiz Kalmak ve Yanlış Oturuş Pozisyonu En Önemli Etken

Omurga isminden de anlasilacagi gibi vücudumuzun temel yapisidir. Vücudu dik tutma, vücudu istenilen şekilde eğme ve farklı şekillere sokma gibi işlevler sunar. Ofis çalışanlarında görülen sorunlar da omurganın istemediği durumları yapınca ortaya çıkıyor. Uzun süre oturma ve yanlış oturma pozisyonlarıyla birlikte omurgaya binen stres, kötü sonuçlara yol açıyor. Bu tarz bir çalışma ortamı ilk başlarda “ağrı”

Yazının Devamı

Evde Spor Yapmanın Riskleri

15 Ağustos 2019

Sevgili okurlar,

Sosyal medyanın giderek yaygınlaşması, özellikle Instagram ve Youtube gibi sosyal platformlarda spor eğitmenlerinin eğitici video içerikleri yayınlaması bununla beraber sayısı her geçen gün artan çeşitli spor aplikasyonları sayesinde spor artık daha çok kişinin hayatına girdi.

Ancak sağlıkla ilgili yaşanan bu gelişmeler, ne yazık ki bilinçsizce ve ısınmadan yapılan hareketler, kalıcı sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Ev ortamında spor yapılırken bel ve omurga sağlığına kalıcı zararlar verilebilir.

Spor Yaparken Sağlığınızdan Olmayın

Evde spor yapmak doğru uygulandığında faydalı olabilir ancak yanlış yapıldığında büyük sağlık problemlerine yol açabilir. İdeal olan profesyonel olarak sporla ilgilenip ara veren veya daha önce bu konuyla ilgili herhangi bir eğitim almamış kişilerin, uzman yardımı olmadan spor yapmayı tercih etmemesidir.

Evde spor yaparken en çok dikkat etmeniz gereken bölge; bel ve omurgadır. Yapacağınız hareketlerde bu bölgelere yanlış bir şekilde yük bindirmemeniz gerekmektedir. Örneğin yerden alıp kaldıracağınız bir ağırlığı, hangi pozisyonda kaldırdığınız çok önemli. Eğer ağırlığı, belinizden veya omurganızdan destek alıp kaldırırsanız, o bölgelerde

Yazının Devamı

Omurga Metastazında Yenilikler

28 Mayıs 2019

Değerli okurlarım,

Omurga tümörleri, kemik, sinir ve yumuşak doku gibi kısımlarda gelişebilen tümörlerdir. Tümörler omurganın boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumu gibi bölgelerine oluşabilmektedir. Organizmanın herhangi bir alanında meydana gelen bir tümörün başka bir alana sıçraması da sıklıkla görülen bir durumdur.

Omurga metastazına sıklıkla meme, prostat, tiroid, akciğer ve böbrek kanserlerinde karşılaşılmaktadır. Girişimsel nöroradyoloji ile, hastaların yaşam kalitesini düşüren ve yoğun ağrılar sebep olan omurga metastaz tümörlerinin tedavisi mümkün olabiliyor.

Omurga tümörlerinin büyük bir kısmı vücudun diğer organlarından yayılan metastazlardır ve sık karşılaşılan bir durumdur. Omurga metastazlarının çoğunluğu sırt ve bel kısmındaki omurga bölgesinde, daha seyrek olarak da boyun bölgesinde gözlemlenmektedir. Cerrahi teknolojideki gelişmeler, omurga metastazlarının tanı ve tedavilerinde de ilerleme sağlamıştır. Görüntüleme sistemleri sayesinde tedavilerde daha sistematik hareket edilebilmektedir.

Bel ve Sırt Ağrılarına Dikkat!

Yazının Devamı

Çökme Kırıklarına Dikkat!

5 Nisan 2019

Değerli okurlarım,

Omurga, omuriliğin içinde korunduğu vücudun temel kemik yapısıdır. Hastaları yatağa mahkum edebilen omurga çökme kırıklarının tedavisi oldukça uzun ve zahmetliydi. Girişimsel nöroradyoloji sayesinde çökme kırıkları tedavisinde açık cerrahinin artık bir yeri kalmadı.

Omurga Çökme Kırığı Nedir?

Kemik erimesinin etkisiyle, ağır veya hafif travmalar sonrasında, omurga metastaz tümörleri nedeniyle veya omurga kemiklerinde kırılmalar meydana gelebilmektedir.

Bel omurlarının çökmesi neticesinde görülen kırıklara, çökme kırığı adı verilmektedir. Bu kırıklar daha çok yaşlı hastalarda ve menopoz sonrası kadınlarda görülmektedir. Çökme kırıkları şiddetli ağrılar şeklinde açığa çıkabilmektedir. Eğer tedavi edilmezse hastayı yatağa bağımlı bir hale getirebilir.

Osteoporoza Dikkat

Omurga çökme kırıkları, omurga gövdesinin baskı altında ezilerek inceldiği kırıklardır. Kemik erimesi(osteoporoz), ağır veya hafif travmalar sonucunda ya da kanserin omurgaya sıçraması (metastaz) neticesinde görülebilmektedir. Bununla beraber omurilikten çıkan sinirlerde herhangi bir hasar oluşmuşsa durum daha da ciddi olabilmektedir. Bu kırıklar, zamanla kemikte yükseklik kaybına yol açarak omurganın ve

Yazının Devamı

Karotis Darlığı Nedir?

4 Şubat 2019

Selamlar Sevgili Okurlarım,

Bu hafta sizlere, 'hayatla bağımızın en büyük oyuncularından biri olan karotis (şah damar)' hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Karotis Darlığı Nedir?

Boynun her iki yanında bulunan ve beyne kan akımı sağlayan ana damarlar olan şah damarlarına tıp dilinde karotis adı verilir. Beynin beslenmesinde büyük önem taşıyan karotis damarlarında yaşanan problemler sonucu oluşan darlık ve tıkanıklığa karotis darlığı adı verilir.

İlerleyen yaşlarda daha sık görülen karotis darlığı, beyin fonksiyonlarında kayıp veya geçici ve kalıcı felç gibi problemlerle yol açabilir. Karotis darlığının en önemli sebebi damar sertliğidir ve diğer kalp-damar hastalıkları ile birlikte sıkça görülür.

Yazının Devamı

Vasküler Malformasyon Nedir?

8 Ocak 2019

Merhaba Sevgili Okurlarım,

Sizlere bu hafta 'Vasküler Malformasyon' konusunun detaylarından bahsetmek istiyorum.

Doğuştan oluşan damar bozukluğu vasküler malformasyon, el ve ayaklarda geliştiğinde hareket kabiliyetini kısıtlıyor.

Vasküler malformasyon, doğuştan oluşan damar bozukluğudur ve vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bu durum doğumdan itibaren vardır, ancak zamanla büyür. Çoklukla ergenlik döneminden sonra gözle görülmeye başlanan vasküler malformasyon, vücudun her yerinde olabilir ancak ellerde veya ayaklarda bulunması, bu uzuvların hareketini engelleyebilir. Elde oluşacak damar malformasyonu yazı yazma eylemini bile zorlaştırabilir.

Hemanjiyom ile Karıştırılıyor

Malformasyonlar, hemanjiyom ya da damar yumağı, damar anomalisi diye de isimlendirilebiliyor. Hemanjiyom vasküler malformasyondan farklıdır ancak sıklıkla karıştırılır. Hemajomlar pek çok kan damarının bir bölgede toplanmasıyla meydana gelen iyi huylu damar tümörleridir.

Hemanjomlar doğumdan sonra fark edilir ve süre içerisinde 1 yaşında hızlıca büyümesi olabilir ve genellikle 10-11 yaşlarında büyük ölçüde kaybolurlar. Oysa vasküler malformasyon bunlardan farklıdır. Bunlar ilk olarak doğumda fark edilen ve büyük

Yazının Devamı

Asrın Hastalığı: Bel Fıtığı

12 Kasım 2018

Merhabalar Sevgili Okuyucularım,

Bel ve bacak ağrısı yaşayan milyonlarca insana çekilen MR’lar ile fıtık teşhisi konulmakta ve bu durum kişileri bir hayli endişelendirmektedir.

Nedir Bu Bel Fıtığı? Her Fıtık Aynı mıdır? Tedavisi Mutlaka Ameliyat Gerektirir mi?

Omurgamız Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Omurga 24 tane (kuyruk sokumunu da sayarsak 28) omurdan oluşmaktadır ve birbirine bağlı hareketli bir yapıdır. Omurlarımızın bir gökdelen gibi dik durmasını sağlayan üç tane yapı vardır. Bunların en önemli ve en naziği her iki omurun arasında bulununan diskler, faset eklemleri ve ön, orta ve arkada bulunan toplam üç taneden oluşan özel bir ince kas dokusu olan uzun ligamanlardır.

Diskler diğer büyük eklemlerde olduğu gibi omurların arasında bir yastık görevi görmekte, hem hareketi sağlamakta hem de aşınmayı önlemektedir. İnsan ömrünün uzaması ve aktif hayat koşulları disklerin daha çabuk ve sıklıkla yıpranmasına neden olmaktadır.

Yazının Devamı

Bilinen En Kötü Ağrı: Trigeminal Nevralji

21 Eylül 2018

Merhaba sevgili okurlarım,

Sizlere bu hafta bilinen en kötü ağrı olarak tanımlanan Trigeminal Nevralji’den bahsedeceğim.

Ağrı, gerçek veya potansiyel bir doku hasarından kaynaklanan veya bu şekilde tanımlanan, hoş olmayan bir duyu ve duygusal bir deneyimdir. Birçok farklı tipi bulunan ağrının her biri, şiddeti ve özellikleri açısından birbirinden farklılık gösterebilir. Ancak içlerinde, “dünyanın en kötu¨ ağrısı” olarak tanımlanan ve bu özelliği ile nam salmış bir tanesi vardır: Trigeminal Nevralji.

Yüzde Yayılan Elektrik Çarpması Gibi, Acı Verici Bir Tik

Trigeminal Nevralji, alın, yanak ve çene bölgesini kapsayan yüzün sadece bir tarafını etkileyen elektrik çarpması gibi, acı verici bir tik olarak nitelendirilir. Belirli bir sinirin neden olduğu bir çeşit kronik ağrı olan bu hastalık, aynı zamanda duruma adını veren sinirin de kendisidir. Bir tik hali ile başlayan belirtiler, ilk etapta 2 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Bu süre zarfında, acı çeken kişinin ağrı yoğunluğu nedeni ile geçici yüz felç olması, konuşma ya da çiğneme yetisini kaybetmiş olması gözlemlenir.

Dişlerinizi Fırçalamak Ya da Makyaj Yapmak Bile Bu Ağrıyı Tetikleyebilir

Trigeminal sinirin alın, yanak ve çene

Yazının Devamı