YATIRIMLARIN azaldığı, sanayinin kendi içinde sessizliğe büründüğü günler yaşıyoruz.
Bugünlerde Ege ve İzmir adına ise en gerçekçi umut ve yeni soluk; iki büyük yatırımda görünüyor.
Petkim Rafineri yatırımı ile Urla Yüksekteknoloji Enstitüsü’nde kurulacak olan Teknoloji Bölgesi yatırımı.
Petkim, yeni sahipleri Azerileri bile şaşırtacak kadar uzun süre sonunda ruhsata kavuştu ve rafineri inşaatı başlıyor. Bölgedeki yatırımın 5 milyar doları bulması bekleniyor.
Ege için büyük şans.
Diğer şans ise henüz kapıda.
Urla’da Yüksek Teknoloji Bölgesi Enstitüsü arazisinde kurulması planlanan Teknopark’a yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi.
Burada da 2 ile 5 milyar dolarlık bir yatırımın gerçekleşeceğinden söz ediliyor.
Şimdi biraz patinaj yapsak da, “Ha gayret sözleşme imzalanacak” aşamasındayız.
* * *
Fransız CICOM, Türk ortaklarıyla kuracağı şirket ile “Yap -işlet -devret” modeliyle, 2 bin 184 dönüm alanı 35 yıllığına kiralayacak.
CICOM burada inkhibatörler, bilim parkı, sosyal tesisler, alışveriş merkezleri gerçekleştirecek.
Önce Fransız şirket ne yapacağına dair teklif verdi. Esaslarda anlaşıldı ancak üniversite bazı eksikler buldu ve neleri istediğini içeren bir kılavuz hazırladı. Fransızlara sundu.
Üniversite haklı olarak; sözkonusu bölgede ne kadarlık bir yatırım olacağını, yaklaşık kaç bina kurulacağını ve hangi yatırımcı şirketlerin buraya gelebileceğini içeren bir “Avan Proje” istiyor.
Ayrıca kendisine belirtilen proje, plân ve programları beğenip beğenmemekte, önerilecek yatırımcı şirketleri kabul edip etmemekte tamamen serbest olmayı istiyor.
Bunu isterken, kendisi de bölgede başka yatırımcılarla herhangi bir sözleşme imzalamamayı taahhüt ediyor.
Bu takdirde, “ana sözleşmeyi yapmaya hazırız” diyor.
* * *
Ancak CICOM ise “sözleşmeyi imzalayalım, birçok konu yapım aşamasında netleşir” noktasında ısrarcı. “Bazı isteklerin taahhütünü şimdiden veremem” diyor.
CICOM derdini anlatmak için Kalkınma Ajansı’nı hedef seçti. Hem ajansı ziyaret etti, hem de ajans üyeleriyle üniversite yetkililerinin de katıldığı yemekte buluştu.
Şimdi Vali ve belediye başkanı da doğrudan devrede, onların üniversiteyi ikna etmesi bekleniyor.
* * *
Anlaşma, ana sözleşmenin imzalanmasını takip eden iki yıl boyunca kira bedeli ödenmemesi, daha sonraki beş yıl boyunca CICOM’un elde edeceği kira gelirinin yüzde 12,5 kısmının, beş yılı takip eden yıllarda kira gelirinin yüzde 25 kısmının ünversiteye bağlı teknopark işletici şirketi İZTEKGEB’e verilmesi, sözleşmenin imzasını takip eden dokuz ay içerisinde de 2,5 Milyon dolar tutarında bir ön ödemenin yapılmasını kapsıyor. Bu kısımlarda ise sorun görünmüyor.
* * *
Fransız teknoloji bölgesi işletici şirketi CICOM’un Yönetim Kurulu Başkanvekili Cem Ateşler, projede son dönemece gelindiğini, üniversiteyi ikna ederek sözleşmeyi bir an önce imzalamak istediklerini söylüyor.
Fransız girişimcilere başından beri önderlik eden, EGİAD Başkanı Elmasoğlu ise CICOM’un İzmir’de kuracağı teknokent ile bir kaç detay kaldığını, artık bir sonuca varmak istediklerini anlatıyor.
Bu direnme noktalarından kopuş doğmaması için CICOM Kalkınma Ajansına güveniyor.
Şimdi her iki taraf da birbirini ikna etme sürecinde.
Ancak üniversitenin tavrı da bu konuda net.
Bakalım İzmir’in ağabeyleri devreye nasıl girecek?