BUGÜNLERDE siyasette, ekonomide herkes bir şey söylüyor ama iş ve aş peşinde olanlar geçmişe göre daha yalnız yol almaya başladılar.
Kredi bulmanın zorlaştığı, faizlerin yükseldiği dönemde özellikle orta ve dar ölçekli kuruluşlar için gerçek anlamda çok az destek var.
1 verip karşılığında 5 almayan, sanayi ve üretim dünyasına katkı sunabilen kurumların sayısı bir elin parmağına bile ulaşmıyor.
Oysa kimsenin özellikle ayakta durma mücadelesi veren orta ve küçük ölçekli kuruluşların boş lafa karnı tok.
İşte bu yalnızlık ve gerçekte hissedilen desteklerin azlığı, geçmişteki katkısını eksik bulduğumuz KOSGEB’i son yıllarda orta ve küçük ölçekli kuruluşlara daha çok yaklaştırdı.
Sadece İzmir’de son bir yılda veri tabanında kayıtlı olan işletmelerin sayısı 2009’da 6 binken, 2010 Temmuz ayında 26 bine ulaştı.
Ayrıca 15 Haziran 2010’da Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle KOSGEB’e yeni bir sistem geldi. Yaklaşık bir aydır “esnek destek sistemine geçiş” programı uygulanıyor ve bu program henüz tam bilinmiyor.
Geçtiğimiz günlerde İzmir KOSGEB’in başarılı müdürü Kazım Akgün’ün sunumunu izleyince yeni desteklerle birlikte bazı alanlarda limitlerin de değiştiğini fark ettim.
* * *
KOSGEB’e ilgi, bir yılda rekor arttı ama İzmir’deki işletme sayısı yaklaşık 250 bin ve en az 100 bin işletme daha KOSGEB destekleri alabilecek koşullara sahip.
Akgün’de İzmir’de daha çok sayıda işletmenin bu desteklerden yararlanabileceği bir ortamın varolduğuna işaret ediyor.
Şu an için KOSGEB desteklerinde kaynak sıkıntısı da görünmüyor.
Öncelikle KOBİ tanımının çalışan sayısı 250’nin altında olan ve net satış hasılatı veya mali bilançosunun 25 milyon TL ve altında olan işletmeleri kapsadığını belirtmekte yarar var.
Yeni sistemi daha çok, “Proje Bazlı Destekleme Sistemi” olarak tanımlamak mümkün. Nitelikli eleman desteği, danışmanlık desteği, eğitim desteği, enerji verimliliği desteği, tasarım desteği, sınai mülkiyet hakları desteği, belgelendirme desteği, test analiz ve kalibrasyon desteği, ar-ge inovasyon desteği gibi destekler yeni veya değişime uğrayan desteklerden bazıları. Destekler üç yıl için üst limit sınırıyla veriliyor.
Ayrıca yeni girişimcilik desteği ile işbirliği-güçbirliği gibi farklı destekler de söz konusu ki, onları ancak diğer yazımızda ele alabileceğiz.
“Destekler var ama bürokrasi yıldırıyor” diyen varsa, eleştirileri isimli-isimsiz bu köşeden birlikte seve seve takip edebiliriz.
Desteklerdeki tüm değişimleri görmek için de KOSGEB’in www.kosgeb.gov.tr adresinden yararlanabilirsiniz.
Evet, sonuçta lafları, hamasi nutukları zaman kolay siliyor geriye üretim dünyasına soluk verebiliecek birkaç somut katkı kalıyor.
YENİ DESTEKLER VE DEĞİŞİKLİKLER
ELEMAN DESTEĞİ
Bu destek, en az dört yıllık eğitim veren fakülte veya yüksekokul mezunu yeni eleman istihdamı için veriliyor.
- Aylık destek üst limiti, net ücret üzerinden: 1.500 TL
- Program süresince destek üst limiti: 20.000 TL
-Bu destek, destek başvurusu tarihi itibariyle son bir ay içinde işe giren veya yeni istihdam edilecek olan eleman için sağlanıyor.
DANIŞMANLIK DESTEĞİ- Her bir danışmanlık konu başlığı için; Danışmanlık hizmet süresi en az 20 adam-gün, destek miktarı azami: 4.000 TL
- Program süresince destek üst limiti 15.000 TL
EĞİTİM DESTEĞİ
İşletmelerin Genel Yönetim, Pazarlama Yönetimi, Üretim Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Mali İşler ve Finansman Yönetimi, Dış Ticaret ve Uluslararası Mevzuat, Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri, Yenilik, Mesleki Teknik Eğitim, CE İşareti, Ürün Belgelendirme ve Çevre konu başlıklarında alacakları eğitimlere destek verililyor.
- Her bir konu başlığı altında her bir eğitim için destek üst limiti: 1.000 TL
- Program süresince bir konu başlığı altında alınan eğitimler toplamı üst limiti: 4.000 TL
- Program süresince desteğin üst limiti: 10.000 TL
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEĞİ
İşletmelerin enerji verimliliği kapsamında alacakları etüt, danışmanlık ve eğitim hizmetlerine destek verilyor.
1-Ön Etüt için;
200-500 TEP için destek üst limiti: 1.500 TL
501 ve üzeri için destek üst limiti: 2.000 TL
2-Detaylı Etüt için;
200-500 TEP için destek üst limiti:15.000 TL
501 ve üzeri için destek üst limiti: 20.000 TL
3-Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) için Danışmanlık;
200-500 TEP için destek üst limiti: 3.000 TL
501 ve üzeri için destek üst limiti: 5.000 TL
4-Enerji Yöneticisi Eğitimleri için;
TEP değeri 200 ve üzeri için: 3.000 TL
Program süresince toplam Enerji Verimliliği Desteğinin üst limiti: 30.000 TL
TASARIM DESTEĞİ
İşletmelerin ürün tasarımı için satın alacakları tasarım hizmetlerine ilişkin giderlerine destek veriliyor.
- Ürün tasarımının Patent Belgesi, Faydalı Model Belgesi, Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi veya Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgesi alımı ile sonuçlanmış olması şart.
Program süresince desteğin üst limiti: 15.000 TL
SINAİ MÜLKİYET HAKLARI DESTEĞİ - Program süresince desteğin yeni üst limiti 20.000 (yirmi bin) TL olarak belirlendi.
Ayrıca Türk Patent Enstitüsü (TPE) muadili yurt dışı kurum/kuruluşlardan alacakları marka tescil belgeleri için yaptığı giderlerle marka vekili giderlerine de destek kullandırılıyor.
BELGELENDİRME DESTEĞİ
n İşletmelerin, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan akredite oldukları konularda alacakları ürün, sistem, personel, laboratuvar akreditasyon belgelerine ilişkin giderlerine destek verilirken her bir belge için destek üst limiti : 2.500 TL olarak belirlenmiş durumda. Program süresince destek üst limiti: 10.000 TL
TEST ANALİZ VE KALİBRASYON DESTEĞİ
İşletmelerin, kamu kuruluşları ve üniversitelerce kurulmuş yurtiçi yurtdışı laboratuvarlardan alacakları test, analiz, kontrol-muayene ve kalibrasyon hizmetleri için üst limiti: 20 bin TL olan destek veriliyor.
AR-GE VE İNOVASYON PROGRAMI
Yeni sistemde destek türleri artırılmış durumda. Kira desteği, donanım desteği, personel gideri desteği, proje geliştirme desteği, başlangıç sermayesi desteği gibi destekler söz konusu.