Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

MARİNA, otel, beach ve restorant yatırımlarıyla Çeşme büyük değişim içerisinde. İkinci konuttan başını zor da olsa, nihayet kaldırmaya, farklı yatırımlara yönelmeye başladı.
Bu hamle; Alaçatı ile birleşince artık Çeşme -Alaçatı uçtu -uçacak demek mümkün.
Ancak eğer bu uçma yalnızca 2,5 aylık kısa yaz sezonuyla kalırsa, yarın öbür gün yatırımcı, kaçtı kaçacak
demek de mümkün...
Birçok yeni gelen yatırımcı, geçen hafta rüzgarlı geçen havalarla “Biz bu yatırımları nasıl döndüreceğiz” telaşına düştü.
Onlar telaşlandıkça, ateş pahası, şirasezinden çıkan fiyatlar da bizlerin hesabına düşüyor.
Gözler fırıl fırıl iki ayda ne kazanırsam diye dönüyor.
Eğer bu gidişat durdurulmaz, bölgede turizm sezonu uzatılamazsa, yapılan yatırımlar ilçedeki içi boş betonlar kervanına eklenecek.
Sezonu uzatmak için çevrede termal sağlık turizmi, golf turizmi, kongre turizmi gibi en azından 10 ay turist çekebilecek çıkarabilecek acil yatırımlar lazım.
* * *
Şimdi bunun için iki yatırım sözkonusu.
Birisi, 60 girişimcinin termal, turizm ve sağlık yatırımı için 3 yıl önce kurdukları TETUSA ortaklığı ile yapılacak termal tedavi ve kür merkezi. Diğeri de Çeşme Belediyesi’nin ihale yoluyla yapmaya hazırlandığı termal tedavi ve kür merkezi.
Bu iki yatırım birbirinden farklı.
Ancak başlangıcı aynı.
TETUSA, önce Bakanlığın yeni turizm alanı olarak ilan edeceği alanda, düşük bedelli arazi aradı, bulamayınca Çeşme Belediyesi’nin Ilıca’daki projesine talip oldu. Projeler belediye ile ortak hazırlandı.
Projeler bu arazi üzerine yeniden oturtuldu.
Bu arada Çeşme Belediyesi de başlarda TETUSA’nın ortağıydı ve Başkan, ‘Ilıca projesine girilirse doğru olmaz’ diyerek ortaklıktan ayrıldı.
Ancak nedense süreç TETUSA üyelerini kızdıracak hatta dağılma endişesi yaratacak kadar uzadı. Bunun üzerine TETUSA yeni yer arayışına girişti. Milli Emlak’a bir bölümü de Alaçatı Belediyesi’ne ait 90 dönüm arazi bulundu.
* * *
Geçen günlerde, Başkan Faik Tütüncüoğlu ile görüşüyoruz. Başkan, Ilıca’daki termal tesis için 2010 yıl sonuna kadar yap -işlet -devret metoduyla ihaleye çıkmaya hazırlandığını açıkladı. Ben de başkanın bu açıklamasına bir yazımda yer verdim.
İşte şimdi kıyamet buradan kopuyor.
TETUSA Başkanı Şinasi Ertan, Çeşme Belediyesi’ne kızgınlığını gizlemiyor. “Her taraf doğal ya da arkeolojik SİT alanı bu nedenle biz iki yıldır Ilıca’daki yatırım için belediyeyi bekledik” diyen Ertan, tepkisini şöyle ortaya koyuyor:
“Projeleri birlikte oluşturduk, belediye ilk projeyi beğenmedi, değiştirdik. Zaman geçti sonuç alınamıyordu. Artık yapılmayacağını düşünerek, 60 ortak dağılmasın diye başka alternatifler bulmaya çalıştık.”
Ertan, vazgeçmeyeceklerini başlangıç yatırımı 25 milyon TL olan termal tesisi Alaçatı’da kuracaklarını söylüyor. Kızgın, kırgın. Belediyenin ihale haberi TETUSA’cıları epey kızdırmış görünüyor.


KİPA paraları yatırım oldu
60 İzmirli işadamı ve kurumların eşit hisselerle ortak olduğu TETUSA bir anlamda KİPA’daki hisselerini İngilizlere satan işadamlarının yatırımı olarak tanımlanıyor. İçerisinde Alaçatı Belediyesi’nden, Esnaf ve Sanatkar Odalarına kadar birçok kurum da TETUSA’ya üye. Alaçatı’yı dünyanın sayılı termal kür merkezlerinden birini yapmak için kollarını sıvayanlar arasında Çeşmeli otelcilerin yanı sıra Lucien Arkas, Samim Sivri, Erdoğan Tözge, Oğuz Özkardeş, Levent Köstem gibi isimler yer alıyor. 90 bin metrekarelik alanda sportif alanlar termal kür merkezi, termal otel ve sağlık tedavi üniteleri olacak. 15 bin metrekare kapalı alanda tamamen tedaviye yönelik bir tesis yapılacak. Şinasi Ertan, Milli Emlak ile görüşmelerde önemli aşama kaydettiklerini belirterek, Çeşme Belediyesi’nin ihalesine girmeyi şimdilik düşünmeyiz” açıklamasını yapıyor.

“İhale yapacağımızı baştan söyledik”
Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise TETUSA üyelerinin baştan beri süreci bildiklerini, izlediklerini vurgulayarak, “İhaleye yapacağım diye şirketten ayrıldım. İhalesiz kimseye bir kuruş veremem. Herşeyin yasalara uygun olması için normal bir süreç yaşadık. Başında ne söylediysek şimdi de aynısını söylüyoruz” derken TETUSA’cılara da, “gelsinler ve ihaleye girsinler” çağrısı yaptı.
Başkanın 2010 sonuna kadar ihaleye çıkaracağını belirttiği kongre, otel ve termal turizm merkezi 350 yataklı olacak. Fizik tedavi ünitelerinin yeralacağı nöroloji, spor yaralanmaları ve ortopedik hastalıkların tedavi edileceği tesiste 250 kişilik istihdam öngörülüyor

Güzel adamdın Atılay ağabey
Onu geçen hafta yitirdik. Ölümü aniydi. Çünkü o ölümle hiç ilgili değildi. Sonuna kadar didikledi bu hayatı.
Sahtelikleri, samimiyetsizlikleri, çarpıklıkları bilgiyle harmanlayıp hep itiraz ederdi. Her daim söyleyecek üstelik öyle mırın kırın ederek değil, net ve tok seslerle söyleyecekleri vardı Atılay Arsan’ın.
İyi mühendislik onun için geçmişte kalmıştı. İyi bir düşünce adamı, şair ve söylemciydi son yıllarda Atılay Ağabey.
Ve üç M’tutkunuydu.
Hazreti Muhammed, Marx ve Mustafa Kemal... “Bu üç M’yi hiç unutmayın” derdi.
Herşeyden önce, bugün hayattan en bildik talepler ne ise; güç, iktidar, para, hırs, bencillik hepsini imha eden bir yürek olarak özlenecek.