Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sıcaklık rekoru kırılan, nem oranı yüksek günlerden geçiyoruz. Bu havalar, tansiyon ve kalp damar hastalıklarını tetikleyebiliyor. Meyve, sebze, baklagiller, yağlı tohum, balık ve süt ürünlerini tüketmenin kalp damar hastalıkları riskini azalttığını söylemeliyim. Serinleten tarifler de size iyi gelecek

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkla mücadele ediyoruz. Her geçen gün yeni bir küresel sıcaklık rekoruyla uyanıyoruz. Kavurucu sıcaklıklarda beslenme planınızı da dengede tutmak çok önemli. Sıcak havalarda beslenme düzeninizde bazı değişiklikler meydana gelebilir. Çünkü metabolizmanız, bu duruma ayak uydurmaya çalışır. Sıcak havalarda bünye, terlemeyle vücut ısısını regüle etmeyi ve kendisini 37 derecede tutmayı hedefler. Sıcaklığın artmasıyla ortaya çıkan nem oranı ise tansiyon, kalp-damar hastalıklarını ve kalp yetmezliğini tetikleyebilir. Örneğin vücuttaki sıvı kaybının artması hipertansiyon hastalarında ciddi tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Bu gibi durumlara dikkat etmekte fayda var! Sıcaklarla mücadelede size yardımcı olacak bazı önerilerden tekrar bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

Kalbe iyi gelenler

Tansiyon ve kalp hastalıklardan bahsetmişken ilk olarak küresel duruma kısaca göz atalım: Dünya Sağlık Örgütü, 2019 yılında tüm küresel ölümlerin yüzde 32’sinin kardiyovaksüler hastalık sebebiyle olduğunu belirtiyor. Yaklaşık 18 milyon kişinin kardiyovasküler hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Konuyla ilgili 80 ülkede 245 bin kişinin analiz edildiği sonuçlar, 6 Temmuz’da European Heart Journal’de yayınlandı. Küresel Prospektif Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik (PURE) çalışmasının sonuçları ilgi çekici. Katılımcılara beslenme planlarına bağlı olarak 1’den 6’ya kadar bir puan verilmiş. Puanlar, bireysel olarak daha düşük ölüm riskiyle ilişkilendirilen 6 besin grubunun tüketimine dayanıyor: “Meyve, sebze, baklagiller, yağlı tohum, balık ve tam yağlı süt ürünleri” tüketmek, kalp krizi ve felç de dâhil olmak üzere KVH yani kalp damar hastalıklarının riskini azaltmanın anahtarı olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ferahlatan tabaklar

Serinleten alternatifler

Yaz aylarında hafif beslenmek ve ferah seçimler gününüzün daha iyi geçmesine destek olur. Dikkat, bu süreçte “çok sıcak, canım hiçbir şey çekmiyor” diyerek öğün atlamamanızda fayda var. Çünkü gün içinde vücudumuz ter, solunum ve idrar yoluyla oldukça fazla sıvı ve elektrolit kaybediyor. Bu noktada pişirmeden tüketebileceğiniz, pratik olarak hazırlayabileceğiniz ve kan şekeri dengesine de katkıda bulunan alternatifler arıyor olabilirsiniz. Size yardımcı olacak 3 alternatifle geldim. Enerji ihtiyacınıza ve porsiyonlamaya uygun olacak şekilde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Karpuz salatası

Karpuz (1 yarım ay boyutunda)

30-40 g beyaz peynir

2 salatalık

Yarım demet nane

3 tam ceviz

Sosu için;

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım limon

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

Dilediğiniz baharatlar

Yapılışı: Tüm malzeme karıştırılır. Enerji ihtiyacınıza göre ister ana öğün ister ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

Soğuk domates çorbası (Gazpacho)

4-5 adet kabuğu soyulmuş domates

Haberin Devamı

3-4 salatalık

1 soğan

4-5 yemek kaşığı haşlanmış bulgur

2-3 diş sarımsak

Buz

Yapılışı: Malzeme robottan geçirilir. İnce kıyım maydanoz, dilerseniz bol buz ve fesleğenle birlikte tüketebilirsiniz.

Pişmeyen kabak spagetti

2 orta boy kabak

1 yemek kaşığı hardal

1 kâse yoğurt

Karabiber

3 tam ceviz

Yapılışı: Kabaklar, spiral spagetti rendesiyle rendelenir. Yoğurt, hardal ve karabiberle karıştırılır. Üzerine ceviz eklenerek servis edilir.

Ferahlatan tabaklar

Uyku problemleri artabilir

Artan sıcaklıklarında birçok kişi uyku problemi yaşayabiliyor. Siz de son günlerde yatakta dönüp duruyor, uykuya dalmakta zorluk çekiyor olabilirsiniz. Yüksek sıcaklıkta uykudayken de vücut sıcaklığı ideal seviyeye gelemeyebilir. Sağlıklı bir uyku için ortamın serin olması önemli adımlardan. Yatmadan önce yatak odanızı mutlaka havalandırmaya özen gösterin. Kaliteli bir uyku için akşam yemeklerinde ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemekleri olabildiğince az tüketmeye çalışın. Beslenme ve egzersizin uykuyla doğrudan ilişkili olduğunu da hatırlayın. Akşam yemeklerinden sonra hafif tempolu yürüyüşlerle uyku düzeninize katkıda bulunabilirsiniz.