Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sağlık Bakanı Memişoğlu, maymun çiçeği (M-çiçeği) virüsüne ilişkin, “Tek tük görülebilir ama salgın olmaz. Ekstra bir tedbire ihtiyaç olmadığını belirtmek isterim” dedi. Yabancı öğrenciler ve sınır kapılarında yeni tedbirlerin henüz gündemde olmadığını vurguladı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonunun “Anadolu Sohbetleri” etkinliğinde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi, soruları yanıtladı. DSÖ’nün Temmuz 2022’de M-çiçeğiyle ilgili “küresel acil durum” ilan ettiğini ve Mayıs 2023’te bu acil durumun sona erdirildiğini anımsatan Memişoğlu, son olarak yeniden “uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu” ilan edilmesinin “endemik, yayılabilir bir hastalığa karşı ülkelere önlem almaları, hazırlık yapmaları tavsiyesi anlamına geldiğini” söyledi. Memişoğlu, özetle şöyle konuştu: 

Haberin Devamı

SALGIN OLMAZ: Aşısından testine kadar neler yapılacağı konusunda bakanlık olarak alarmdayız ama bu toplumun korkmasını, tedirgin olmasını gerektirecek bir durum değil. Sağlık sistemi olarak, sağlık altyapımız, insan gücümüzle her duruma hazırlıklıyız. Korkuya ve paniğe gerek olmadığını, sürecin tedbir ve planlamalarla, yakın takiple, şu andaki pozisyonumuzla devam edeceğini düşünüyoruz. Bilim insanlarından aldığımız bilgiler doğrultusunda, hastalık yakın temasla bulaştığı, solunum yoluyla bulaşmayan bir virüs olduğu için Kovid-19 gibi bir salgına sebebiyet vermeyeceği, olsa dahi pandeminin oluşmayacağı konusunda bir kanaat var. Tek tük görülebilir ama bu bir salgın olmaz. Şu anda ekstra bir tedbire ihtiyacımız olmadığını ifade etmek istiyorum. 

‘Maymun çiçeğine karşı önlem aldık’

ÜLKEMİZDE YOK: M-çiçeği hastalığı şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Bu hastalıkla ilgili şu ana kadar herhangi bir tanı hem test hem muayene anlamında konulmadı. Eğer böyle bir tanı konulursa da bunu hemen bildireceğiz, izolasyon da dahil gereğini yapacağız. İnşallah ülkemize gelmez ama gelirse de gereğini yaparız. 

YURT DIŞINDAN GİRİŞLER: (Türkiye’de okuyan Afrikalı öğrencilere yönelik tedbir talebi) Afrikalı öğrencilere veya Afrikalılara ayrımcılıkla ilgili bir şey yapmayacağız ancak tabii ki virüsün seyrine göre politikalarımızı değiştirebiliriz. Şu an için ekstra bir önlem düşünmüyoruz. (Yurtdışından uçuşlarda alınacak tedbirler) M-çiçeği rehberi, sınır kapılarındaki görevlilerin hassasiyetinin artırılması açısından önemli. Hastalık ilk 4-5 gün hiçbir belirti vermeyebilir ama o esnada bulaşabilir de... En azından ciltteki lezyonları tespit edebilecek, bu tür girişleri kontrol edebilecek insanlara hastalığa karşı daha hassas olmaları için bildirimde bulunduk. Özellikle gümrüklerimizde bu konuda bir hassasiyet söz konusu. Ancak şu an için özel bir önlem veya kısıtlamaya gidilmeyecek. Yani şu anda gereken bütün önlemleri aldık ama kısıtlamaya gitmedik. 

Haberin Devamı

KOVID AŞISINI YAPAN HER ŞEYİ YAPAR: Kovid-19’a yönelik dünyada aşı üretebilen 7 ülkeden biriyiz. Kovid-19 aşısını kısa sürede üretebilen bir ülkenin her türlü aşıyı da üretebilme kabiliyeti var. Hastalık semptom vermediğinde tespit edilmesi zor, hatta ilk 2-3 gün testler bile pozitif çıkmayabiliyor. Bu nedenle Türkiye’de gelecekte (vaka) görülmesi söz konusu olursa, bu zafiyet olarak algılanmamalı. 

Haberin Devamı

‘Sağlıkta zorunluluk uygun değil’

Hastanelerdeki randevu yoğunluğu ve vatandaşın hizmete erişimine ilişkin sorularını da yanıtlayan Memişoğlu, şunları söyledi: “Kişinin hastaneye gitmesini gerektirmeyecek bir hastalığını mahallesindeki aile hekimi veya sağlıklı yaşam merkezleriyle yönetebiliriz. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarıyla entegre edeceğiz. Birbiriyle bağlantılı çalışmasını sağlayacağız. (Bu bir zorunluluk mu olacak?) Bunu bir farkındalık çalışması olarak yürüteceğiz, sağlıkta zorunluluğu uygun görmüyoruz, bunun zorunlu olmasına yönelik bir kısıtlamayı şu an için düşünmüyoruz.”

Antibiyotik reçetelerine düzenleme yolda

Memişoğlu, “10 reçetenin neredeyse 3’ünde antibiyotik var. Doktor, ‘Antibiyotik yazmayayım’ dediğinde hasta ‘istiyorum’ diyor. Bunları reorganize edip, neden, nasıl yapıldığını, sonucunun ne olduğunu ölçerek, bir eğitim, bilinçlendirme ve teşvik sistemine döneceğiz” mesajını verdi.