Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KONYA

Dünyanın sayılı güneş santrallerinden Kalyon Karapınar GES’in ilk fazı tamamlandı ve elektrik üretimine başlandı. 1 milyar dolarlık yatırım, 2022 sonu tam kapasiteye ulaşacak. Yenilenebilir enerji üretiminin yanında panel ithalatını da önleyecek

Enerjide güneş açtı

1000 megavat elektrik gücüne sahip Kalyon Karapınar GES’in yönetim binası olan Scada Merkezi’nin temeli de törenle atıldı.

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali (GES) olan Kalyon Karapınar GES’in birinci fazı tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Karapınar GES, Entegre Güneş Paneli Fabrikası ve Ar - Ge tesisiyle, yenilenebilir enerjiye yerli teknoloji ve ‘Made in Türkiye’ damgası vuruyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kalyon Holding’in inşa ettiği santrale düzenlenen teknik geziye, Enerji Bakanı Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldı. Organizasyon kapsamında ayrıca, santralin yönetim ve veri merkezi olarak inşa edilecek SCADA binasının temeli atıldı.

Yüzde 70’i aşan yerlilik

“Elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynaklardan karşılamanın yanı sıra, elektriğin fiyatlandırılmasının yapıldığı bir enerji merkezi olmak için önemli bir adım attık” diyen Dönmez, 3-4 yıldır devreye alınan toplam kurulu gücün yüzde 90’ından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından geldiğini belirtti.

Karapınar GES’in kurulumunun yüzde 30 tamamlanarak elektrik üretmeye başladığının altını çizen Dönmez, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar Faz-1 olarak adlandırılan 271 megavatlık kurulu gücün panel kurulumu tamamlandı. Bunun için de sahada 700 bin panelin montajı yapıldı. Dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden olan Karapınar GES’i 2022 sonunda tam kapasiteyle devreye alacağız. Tesis, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Gerçekleştireceği üretimle her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatını önleyecek tesiste üretilen panellerin yerlilik oranı ise yüzde 70’in üzerinde.”

2600 futbol sahası kadar güneş paneli

Çevre Bakanı Murat Kurum, iklim dostu tüm enerji yatarımlarını desteklerini belirterek, “Biz de iklim krizinin olumsuz etkilerini en derinden hisseden ülkelerden biriyiz. Burada, Karapınar’ımızda, çocukluğumuzda 30-40 metrede su bulunabilirdi. 250 metrelere kadar inilmesine rağmen su zor bulunuyor. Obrukların sayısı ne yazık ki 600’ü geçmiş durumda. ‘Dünya’nın nazar boncuğu’ Meke Gölü kurudu. Ülkemizin her yerinde, sel, heyelan, hortum, kuraklık gibi şiddeti sürekli artan afetler yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kurum, Karapınar’da 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanın, güneş panelleriyle donatılacağını belirterek, “Her yıl 1.5 milyon ton fosil yakıt kullanımı engellenmiş olacak” bilgisini verdi.

UZAYDAN GÖRÜLÜYOR

Bakan Mustafa Varank, yenilenebilir enerji projelerine kalkınma ajansları vasıtasıyla 229 milyon lira kaynak aktarıldığını ifade ederek, “TÜBİTAK, yenilenebilir enerji teknolojileri kapsamındaki 930 proje için 710 milyon liralık bütçe oluşturdu” dedi.

Kalyon YEKA GES Projesi’nin uzaydan görülebilen nadir santrallerden biri olduğuna dikkat çeken Varank, Göktürk ve İMECE uydularıyla santralin fotoğraflarını uzaydan çekeceklerini belirtti. Varank, “Ankara’daki güneş paneli fabrikasının önümüzdeki aylarda devreye girecek ek yatırımlarla sadece buraya değil, hem Türkiye’ye güneş paneli tedarik etmesini hem de ihracata başlamasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Enerjide güneş açtı

‘Yeşil tahvil çıkaracağız’

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali tamamlandığında yeşil tahvil çıkaracaklarını söyledi. Düzenlenen teknik gezide gazetecilerle bir araya gelen Kalyoncu, santralin belirlenen zamandan önce tamamlanacağını belirterek, “Süre olarak 2023’ü belirlemiştik. 2022’nin son çeyreğinde tam kapasite çalışmaya başlayacak” dedi.

Enerjide güneş açtı

Çin’e alternatif

Kalyoncu, Solar Enerji Fuarı’nda yurtdışında çeşitli ülkelerden 2 bin 700 megavatlık panel talebi aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Fabrika 2 yıl bizim santralin ihtiyacını karşılayacak. Afrika ve ABD panel konusunda büyük pazar olabilir. Özellikle ABD Çin malı almak istemiyor. O nedenle Türkiye için fırsat olabilir. Panel üretiminde dünyada Çin, Tayvan, Malezya ilk sıralarda. Türkiye de beşinci sıraya yerleşti. Şişecam ile panel camları konusunda görüşüyoruz. Eğer paneli de Türkiye’de üretebilirsek şu anda yüzde 78 olan yerlilik oranı yüzde 85’lere çıkacak. Piyasada panel fiyatları yükseldi. Çin güneş santrallerine teşvikler, sübvansiyonlar veriyor. Türkiye’de de özellikle ihracat konusunda devletin yerli panel üreticilerini koruyacak adımlar atması gerekiyor. İthalata koruma önlemleri getirilmesi iyi olacaktır.”

Avrupa’nın en büyüğü olacak

Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda üretilen yerli panellerle 271 MW kapasiteye ulaşan santral şimdiden Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali oldu. Tamamlandığında 1000 MW kapasiteyle, Avrupa’nın en büyük, dünyanın en büyük beş güneş enerjisi santralinden biri olacak dev yatırımın ilk fazının tamamlanmasının önemine dikkat çeken Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, “Birinci fazını tamamladığımız santralimizin yatırım bedeli 1 milyar dolar. Bildiğiniz üzere Ankara’daki fabrikamıza da 400 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Dile kolay, pandemi koşullarına rağmen toplamda 1.4 milyar dolarlık yatırım.Fabrikamız ve santralimiz yıllık 1.5 milyon ton karbon emisyonunu ve yaklaşık 400 milyon dolarlık döviz çıkışını önleyecek” dedi.

Belçika ve Portekiz arasına fiber optik

Gaziantep’teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden sonra en çok keyif aldığı yatırımın güneş santrali olduğunu belirten Cemal Kalyoncu, “Burası Türkiye’de ve dünyada bir ilk oluyor. Belçika ile Portekiz arasında fiber optik kablo döşemek için görüşüyoruz. Santral yatırımı 2022’de tamamlandığında yeşil tahvil çıkaracağız. Fabrikanın yüzde 40’ı, santral yatırımının da yüzde 60’ını dış finansmanla yaptık. Fabrikaya Çin bankaları, santrale ise Avrupa bankaları finansman sağladı. Yeni santral kurmayı da imkan olursa düşünürüz. Birkaç ülkede fizibilite çalışmaları yapıyoruz” dedi.