Gazze’deki ateşkes sürecinde, Hamas’ın masaya döndürülmesi için Türkiye’ye başvurulurken, ‘resmi arabulucular’ın yanı sıra Türkiye de hep sürecin içindeydi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gazetecilerin protestosuna uğradığı son basın toplantısında Türkiye’nin Hamas - İsrail arasında uygulamaya geçmesi beklenen ateşkes konusundaki rolüne de değindi. Blinken, Hamas’ın yeniden müzakere masasına dönmesi konusunda bölgedeki aktörlerle birçok görüşme yaptıklarını ve bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yardımını istediklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, muhtemelen Erdoğan ile son yüzyüze görüşmesi olarak kayıtlara giren 12 Aralık’ta Ankara Esenboğa Havalimanındaki kabulünü kastederek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi diğer aktörlere de gittik ve Hamas’ı masaya geri getirmesi ve bir anlaşmayı sonuçlandırmaya çalışması için ağırlığını ve etkisini kullanmasını istedik. O da bunu yaptı” dedi.
Şimdi önce biraz hafıza
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, 2024 gerçekleşmeleri ve 2025 planlarını anlatmak üzere basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri ile görüşmek üzere Brüksel’e gidecek olan Görgün bir dizi temasta bulunacak. Görgün, Türkiye’nin savunma sanayiindeki gelişiminin NATO için önemli bir fırsat olduğunu anlatacağını söyledi. 2025 yılında tamamlanmak üzere odaklanılacak 200 proje olacağını söyleyen Görgün, üç Altay Tankı’nın bu yıl Kara Kuvvetlerine teslim edileceğini açıkladı. Görgün, KAAN’ın ikinci prototipine ait bir resmi de ilk kez gazetecilerle paylaştı. Görgün, özetle şunları söyledi:
İHRACATTA YÜZDE 29 ARTIŞ: 3 bin 500’ü aşan şirket, bin 100’ün üzerinde aktif halde yürüyen proje, yüzde 80’lerin üzerine geçen yerlilik oranımız ve 100 milyar doları aşan proje hacmimizle bir önceki seneye göre yüzde 29’luk bir artışla 7 milyar 154 milyon dolarlık ihracat
DEM Parti İmralı heyeti dün HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile de görüşerek ilk turunu tamamladı. Bu turda görüş ve önerileri alınan yedi siyasi parti arasında Meclis’te temsil edilmesine rağmen HÜDA PAR yer almadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşülmesi tarihiydi. Eğer HÜDA PAR ile olsaydı o da tarihi olacaktı. İki partinin geçmişten gelen çatışmaları malûm. Öte yandan barış adına yürütüldüğü söylenen bir girişimde, muhafazakar Kürtlerin sivil siyasetteki temsilcisi olarak konumlanan bir parti ile bu çerçevede görüşülmemesi bir yönüyle de çelişkili.
Acaba DEM mi randevu talebinde bulunmadı, yoksa bulundu da HÜDA PAR mı kabul etmedi? HÜDA PAR Batman milletvekili ve Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı’ya sordum, talebin hiç gelmediğini söyledi. Kendileri için bunun çok anlam ifade etmediğini söylese de Ramanlı, “PKK’nın silah bırakmasından söz edilmektedir. Bu konuda muhatap, PKK ve lideri
“Bu mekanizma, özellikle kriz anlarında bölgedeki olağanüstü gelişmeler anında bir araya gelen bir mekanizma.” Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bu cümleyi Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile ortak basın toplantısında kullandı. Çünkü 2019’da yapılan üçlü formattaki yani Dışişleri ve Savunma bakanlarıyla, istihbarat başkanlarının katılımıyla yapılan toplantının da temel gündemi tıpkı bugünkü gibi Suriye’ydi.
Fidan basın toplantısında iki temel konu üzerinde durdu. Birincisi Suriye’nin yeniden inşası, kalkındırılması ve temel problemlerine çözüm, ikincisi de DAEŞ’e karşı bölge ülkelerinin yapabilecekleriydi. “Müslüman toplumlar için bir zehir” olarak tanımladığı örgütün Suriye’deki yeni ortamdan yararlanmaya çalışabileceğini belirten Fidan, buna karşı atılabilecek ortak adımların taktik ve stratejik alanda ele alındığını ifade etti.
Bu sözlerden yola çıkarak yaptığım görüşmelerde, Bakan Fidan’ın bir süredir ikili ve çok taraflı
AK Parti 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra yaşadığı moral kaybını aşıyor. Seçimden sonra değişimin, dönüşümün hızla başlamaması bazılarını tatmin etmedi. Ancak son dönem gelişmeler, onların da havasını değiştirecek cinsten.
En önemli moral kaynağı Suriye’de Esad’ın ülkeyi terk etmesini sağlayan iktidar değişimi. AK Parti’de de bundan dolayı bir “haklı çıkmanın gururu” duygusu hâkim. Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine de ziyadesiyle yansıyor. Henüz Suriye’de birçok belirsizliğin olduğu, ülkenin önünde zor, zahmetli bir yolculuk ve riskler bulunduğu kabul ediliyor. Yine de Suriye’deki gelişmelerin Türkiye’ye uluslararası alanda kazandırdığı “repütasyon”dan dolayı moral yüksek. Bazı kamuoyu araştırmacıları bu durumun yeni anketlere yansıyacağı görüşünde.
İkincisi; 23 Şubat’ta planlanan büyük kongreye doğru il kongrelerinde hissedilen toparlanma duygusu. İl kongrelerindeki atmosferin yanı sıra “görev alma” talebindeki canlılık da parti yönetimi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve 6 bakan gündemi değerlendirdiği toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Şimşek önümüzdeki yıl enflasyonun; para politikası, bütçe açığının yüzde 5’ten 3’e inmesi, fiyat hassasiyeti ve yapısal reformlar olmak üzere 4 sebepten düşeceğini söyledi.
Bakan Kacır hazır giyim, tekstil, deri, ayakkabı, mobilya sektörlerinde çalışan başına 2 bin 500 liraya kadar KOSGEB desteği sunacaklarını belirtirken, Tarım ve Enerji bakanlıklarının Suriye’nin yeniden inşası için harekete geçtikleri Ticaret Bakanlığı’nın da sınır kapılarında hazırlık yaptığı ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan oluşan ekonomi yönetimi Yeni Gap Eylem Planı ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarının ardından
Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı, Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Milliyet’e konuştu: ‘Müttefiklerimiz zor anladı ama sonunda Türkiye’nin güvenlik kaygılarını kabul etti. “Türkiye’nin güvenlik kaygıları gözetilmeden bir şey yapılamaz. HTŞ, Suriye halkına doğru mesajlar veriyor.Suriye’nin istikrarını bozacak hiçbir müdahaleye müsamahamız yok’
Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı, Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, HTŞ’nin merkezinde olduğu muhaliflerin verdiği mesajların öncelikle Suriyelilere yönelik olduğunu, uluslararası toplumun beklentileriyle örtüştüğü zaman da doğru olarak algılandığını söyledi. Büyükelçi Kılıç, “Suriye’nin şu andaki gidişatını, istikrarını bozacak, olumlu yönde ilerleyen süreci olumsuza çevirecek hiçbir müdahaleye müsamahamız yok. Sadece bizim değil, dünyanın yok. Çünkü burada sönen bir ateşten bahsediyoruz” dedi. Suriye’nin
Suriye Devlet Başkanı Esad’ın 8 Aralık 2024’te devrilmesinin akabinde sadece Türkiye’de değil, Avrupa ülkelerinde de Suriyelilerin ülkelerine bir an önce geri dönmeleri konusunda adeta bir tempo tutturulmuş durumda. Türkiye’de sığınmacılar ve göçmenler konusunda kurulmuş en eski sivil toplum kuruluşu olan ve mesaisinin büyük bölümünü BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile geçiren Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği’nin Genel Müdürü İbrahim Vurgun Kavlak ise bu tempo tutma hali konusunda uyarıyor. Kavlak’ın neden buna ihtiyaç duyduğunu Hande Atılgan’ın haberinde ayrıntılarıyla okuyacaksınız.
Kavlak ile sohbetimizde verdiği bir
bilgi dikkat çekiciydi. 2023’te bütün dünyada gönüllü geri dönüş sayısı 1 milyon 52 bin. Peki UNHCR’nın doğrudan sorumluluk alanındaki kişi sayısı kaç? 120 milyon. Bu bize dünya genelinde de üçüncü ülkeye yerleştirme, yerel bütünleşme yani geldiği yerde kalma ve gönüllü geri