Cem Kılıç

Cem Kılıç

cem.kilic@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çalışma hayatının en hassas konularından olan kıdem tazminatı, fon tartışmaları ile bir süredir gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları tarafından Ekonomik Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda sunulan farklı senaryoların ardından ilk açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan geldi.

Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan taslaklar önümüzdeki günlerde Üçlü Danışma Kurulu’na sunulacak. İşçi Konfederasyonları temsilcileri, İşveren Örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Kurul’da ortaya çıkan görüşler de dikkate alınarak Çalışma Bakanlığı’nca yasa hazırlanacak. Bu anlamda, Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı kıdem tazminatı fonu açısından çok önemli.

Haberin Devamı

Erken ödeme şartları

Fonun, bireysel emeklilik sistemindekine benzer şekilde işlemesinin planlandığı ve 30 günden geri adım atılmayacağını daha önce köşemde yazmıştım. Kesin olmamakla birlikte, gündemdeki diğer konular işverenin üzerindeki yükün azaltılması, bu bağlamda fona devletin katkı yapması ile fonda biriken tutarın 15 yıl sonunda çekilebileceği şeklinde.

Fonun aynen bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi yüzde 25’lik bir devlet desteğini içereceği ve mevcut sistemdeki 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alınabilmesinden hareketle, 15 yıl sistemde kalma sonrası tazminatın herhangi bir kayıp olmaksızın alınması bekleniyor.

15 yıldan önce de bazı zaruri hallerde tazminat alınması üzerinde çalışmalar sürüyor. Yani, fondaki paranın çekilebilmesi için emekliliğin beklenmesi söz konusu olmayacak. İşçiler, belirli dönemlerde fondaki hesaplarından birikimin tamamını veya bir bölümünü çekebilecekler.

Kıdem tazminatı fonuna geçilmesindeki amaç, işçinin düşük kıdemle işten çıkarılmasının önüne geçmek. Önümüzdeki günler, kıdem tazminatında fona geçilmesi açısından önemli tartışmaların yapılacağını şimdiden gösteriyor. Şu an tam anlamıyla netleşen bir husus bulunmamakla beraber masadaki formüllerden bazıları bunlar.