Haziran ayı enflasyon rakam-larının açıklanmasıyla ilk altı aylık enflasyon rakamları belli oldu. Böylece emeklinin zam oranları da ortaya çıktı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ve temmuz aylarında maaşlarına TÜFE kadar zam alıyorlar. Bu sayede, emekli maaşlarının enflasyon karşısında erimesi de engellenmiş oluyor. İlk altı aylık enflasyon oranlarına göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 3.63 enflasyon farkı alacaklar.
Yıllıkta yüzde 22.4
Temmuzda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları yüzde 3.63 zamlanacak. Ocak ayında yüzde 3.86 TÜFE zammı ve buna ek olarak 100 TL de seyyanen zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları, temmuz ayındaki yüzde 3.63 zam ile yıllık bazda yüzde 22.4’e kadar artmış olacak. Yüksek maaş alan emeklilerdeki artış oranı, toplamda yıllık yüzde 10.6 olurken, düşük maaşlarda bu yüzde 22.4’e kadar varmış olacak.
Aralık 2015’te 1.500 TL emekli aylığı alan bir kişi, Ocak ayında 157.9 TL zam aldı. Bu rakama temmuz ayında gerçekleşecek yüzde 3.63’lük zam da eklenince, söz konusu kişinin temmuz maaşı 1.718 TL’ye yükselecek. Toplamda yıllık 218 TL zam alan bu kişinin maaşı yüzde 14.5 artmış olacak. Böylece, 2015 yılında 700 TL emekli aylığı alan bir kişinin yıllık maaş zammı oranı yüzde 22.4’ü bulacak.
En düşüğü 952 TL
Temmuz zamları sonrasında en düşük SSK emekli aylığı 1.339 TL’ye yükselecek. En düşük tarım SSK emekli aylığı 1.309 TL olacak. En düşük Bağ-Kur emekli aylığı ise 1.199 TL’ye yükselecek. En düşük tarım Bağ-Kur’lu aylığı ise 952.8 TL olacak. SSK emeklileri zamlı maaşlarını 17-26 Temmuz, Bağ-Kur emeklileri ise 25-28 Temmuz tarihleri arasında alabilecek.
Diğer taraftan ilk altı aylık enflasyon, toplu sözleşmede belirlenen yüzde 6’yı geçmediği için memur emeklileri, enflasyon farkı alamayacaklar. Ancak toplu sözleşmede belirlenen yüzde 5’lik zam, memur emeklilerinin maaşına yansıyacak. Zamlar sonrası en düşük memur emeklisi maaşı 1.699 TL’ye, en yüksek memur emeklisi maaşı ise 6.746 TL’ye yükselecek.
Fark yeterli değil
Yapılan zamlarla emeklilerin maaşlarının enflasyon karşısında değer kaybetmesinin önüne geçilse bile, emekli maaşlarının uzun vadede alım gücünü kaybetmesi tam olarak engellenemiyor.
Bunun başlıca nedeni, gıdanın enflasyon içerisinde yeterli ağırlığa sahip olmaması. Emeklilerin harcamalarının büyük bölümünün gıdaya yönelik olduğu düşünüldüğünde, emekli maaşlarının satın alma gücünün yıllar itibarıyla düştüğü rahatlıkla görülebiliyor. Ayrıca zam oranlarının tespitinde sadece enflasyon oranlarından hareket etmek yerine toplumsal refah artışının da emekli ücretlerine yansıtıldığı bir sistemin kurulması gerekiyor.
Ülke ekonomisinin yarattığı toplam çıktıdan emeklilerin de pay almaları hem gelir dağılımı adaletini sağlayacak, hem de birçok emeklinin tekrar çalışmaya başlamasının da önüne geçecektir.