Türkiye İş Bankası 100. kuruluş yıl dönümü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenliyor.
“Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış” başlıklı uluslararası konferansta Malcolm Gladwell’den Aziz Sancar’a çok değerli uluslararası isimler konuştu.
Ben İş Kuleler’de Apple’ın kurucularından Steve Wozniak’ı izledim.
Harvard Business Review Yayın Yönetmeni Serdar Turan sordu, Steve Wozniak cevapladı.
Steve Wozniak, ‘Yeni Çağı Anlamak’ konulu konuşmada önce HP’de çalışırken PC yapmak için 5 kez teklif verdiğini ama 5 kez de reddedildiğini anlatıyor.
Sonunda sırf bu yüzden PC yapabilmek için Steve Jobs ile birlikte Apple’ı kuruyorlar ve Apple’ı bugüne getiren Steve Wozniak’ın yaptığı Apple II bilgisayarı oluyor.
Steve Wozniak, birçok şirketin CEO’sunun teknoloji çağında büyük değişimi yönetmeye çalışırken aynı zamanda şirkete para kazandırmakla meşgul olduğunu söylüyor.
“Bugünkü süreçle yarın belki başka bir yöne gidilecek. Teknolojideki değişimle birlikte dünyada kültürel değişiklikler oluyor. Halka açık şirketlerin sahipleri aslında hisse sahipleri… Hisse sahipleri de ‘hissemiz yükselsin’ istiyorlar. O yüzden CEO üzerinde çok büyük baskı var. Ama Yönetim Kurulu, ‘Gelecekte şöyle yapmalıyız, böyle yapmalıyız’ diyebilir ve yeni teknolojilere bakabilir. Bunu CDO’lar (Chief Destructive Officer-Baş Yıkım Yöneticisi) ile yapabilirler. CDO’lar CEO’ya bağlı olmamalı, şirketin merkezinden uzakta değişim üzerine çalışmalı ve Yönetim Kurulu’na rapor vermeli” diyor.
Steve Wozniak, yapay zekâyla ilgili düşüncelerini de paylaşıyor: “Ben yapay zekânın y’sine inanıyorum. Yapay zekânın bir zekâsı yok. Aslında bir beyin inşa etmeye çalışıyoruz. Yapay zekâ iyi bir araç, çok güzel sonuçlar yaratabilir ama eyleme geçmeden önce bunu yöneten hep insan olmalı. Yapay zekâ, bir sonraki adımda dünya için nasıl daha iyi işler yapmalıyım, ne yapmalıyım’ı bilmiyor.”
Yapay zekâya şüpheyle baktığını söyleyen Wozniak, yapay zekâ ürünleriyle ilgili o ürünün nasıl geliştirildiğiyle ilgili bilgi sahibi olmanın, yapay zekâyla ilgili mantık kurabilmenin önemine dikkat çekerken şöyle özetliyor: “Diyelim ki yapay zekâdan bir şey okudunuz, yapay zekânın o bilgiyi, internetin neresinden aldığını göstermesi gerekir. Henüz böyle bir güvenceye sahip değiliz. Yapay zekâ, düşünemediği için dünya için yeni şeyler getirebilme kapasitesine henüz sahip değil. Tıpkı bilgisayarlar gibi hayatımızı kolaylaştırabilirler. Ama bence insanın duygusu çok önemli. Bir şirketle ilgili hangi konunun önemli olduğu, şirketin nasıl bir politika takip edileceğine bence insan duygusuyla karar verilmeli. Yapay zekâ bunu yapamaz.”
Girişimcilikle ilgili ise Wozniak, neredeyse her girişimcinin başkasının işine yarayan bir şey üretmeye çalıştığını söyleyerek, “Genel talebe karşın o ürettikleri şey işe yarıyor mu? Bu çok önemli… Bir şirket kurmak için sadece girişimci olmak yetmiyor. Pazarlamayı da bilmeniz, çok iyi bir mühendisle çalışmanız gerekiyor. Eğer bu alanlarda iyi isimlerle çalışmıyorsanız o işe girişmeyin.” diye ekliyor.
Apple’ı kurarken Steve Wozniak’ın mühendisliği ve Steve Jobs’un iş zekâsı bir araya geliyor.
Ama Jobs sonunda diyor ki “Yüzde 50-50 ortak olursak, anlaşmazlığa düşersek ne olacak?”
Bunun üzerine üçüncü bir ortak alıp ona yüzde 10 hisse veriyorlar.
Üçüncü ortağı da Steve Jobs seçiyor, Atari’de birlikte çalıştığı Ron Wayne’e ortaklık teklif ediyor.
İşte o üçüncü ortak yüzde 10’luk Apple hissesini sadece 800 dolara Steve Jobs ve Steve Wozniak’a geri satıyor.
Bugün o hisse tam 95 milyar dolar değerinde.